Sport
U GRADSKOM VRTU SLAŽU KOCKICE ZA VELIKE STVARI

Bjelica: Neki klubovi iz HNL-a ne smiju nam prodavati igrače
Objavljeno 25. siječnja, 2022.
- Pritisak me prati cijelu karijeru i tjera me da budem još bolji - kaže Caktaš

NK Osijek predstavio je dva igrača koja su se momčadi pridružila tijekom priprema u Poreču. Jedan od njih, Mijo Caktaš, pompozno je dočekan jer bi trebao biti veliko pojačanje, a drugi, Vinko Petković, stigao je tiho, ali je vrlo ambiciozan.



Razlog zbog kojeg su dovedeni je jasan - Nenad Bjelica želio je povećati vatrenu moć svoje momčadi, koja jesenas jednostavno nije bila na željenoj razini.

- Drago mi je što smo uspjeli dovesti dva kvalitetna igrača poput Mije i Vinka te vjerujem kako će nam obojica pomoći u ostvarivanju naših visokih rezultatskih ciljeva. O Caktašu ne treba trošiti riječi. Ljetos ga nismo uspjeli dovesti, ali sada je tu i sretan sam zbog toga. Što se Petkovića tiče, njegov je najveći adut brzina na krilnim pozicijama, a već je u pripremnim susretima pokazao kako ima kvalitetu za igranje u Osijeku - rekao je Bjelica.

Naviknuo na pritisak


Mijo Caktaš jedno je od najvećih imena koje je Osijek doveo u svoje redove u povijesti HNL-a. Posve je jasno što se očekuje od čovjeka koji je u našem prvenstvu dosad zabio 81 pogodak. Bjelica, navijači i svi kojima je Osijek pri srcu vjeruju kako će Mijo efikasnost bijelo-plavih podignuti na razinu više. S obzirom na to da je najveći dio svoje karijere igrao u Hajduku, Mijo je naučio igrati pod pritiskom.

- Pritisak me prati kroz cijelu moju karijeru i nemam problem s njim. Baš suprotno, to me uvijek tjeralo da budem bolji. Nadam se da ću opravdati sva ta očekivanja koja od mene imaju struka i navijači. Veseli me što se imamo za puno toga boriti ovog proljeća i zato jedva čekam da sve počne - rekao je Caktaš.

Jasno, pitanje koje navijače najviše žulja jest - hoće li ga vidjeti na djelu odmah na proljetnoj premijeri protiv Slaven Belupa.

- Posljednji susret odigrao sam prije dva tjedna, dakle, tjelesno sam u dobrom stanju, bez obzira na to što me zaskočila bolest prije nego što sam došao u Osijek. No trenirao sam koliko sam mogao i u tim okolnostima, pa mislim kako sam spreman za igru. O ostalom će odlučiti trener.

Uvijek je važna i brzina prilagodbe na novu sredinu i zahtjeve koje će pred njega postaviti Bjelica. No Caktaš zna što mu je posao.

- HNL jako dobro poznajem i s te strane prilagodbe i nema. Možda će mi trebati malo vremena kako bih pohvatao zahtjeve u igri, ali zna se koja je moja najveća igračka kvaliteta. Moj prvi zadatak je zabijati pogotke, a sve ostalo ću pohvatati u hodu.

Iako je u HNL-u ostavio dubok trag, Mijo još uvijek nije osjetio slast osvajanja naslova prvaka. S Osijekom mu se pruža prilika za popunjavanje te "rupe" već ove sezone.

- Svi mi igramo kako bismo osvajali trofeje. Osijek je u igri za oba, a ja ću dati sve od sebe kako bismo nešto osvojili. Prvenstvo je vrlo izjednačeno i neizvjesno, ali ne trebamo razmišljati o drugima, nego samo o nama i našim igrama - zaključio je Caktaš, koji je "zadužio" dres s brojem 11.

- Nema posebnog razloga zašto sam izabrao taj broj. Nikada se nisam opterećivao brojevima na dresu. Jednostavno, taj je bio slobodan i uzeo sam ga.

Zašto je dobio jedanaesticu kroz šalu je objasnio Bjelica:

- To mu je kazna što ljetos nije došao k nama.

Borac Petković


Vinko Petković, pak, došao se žestoko potući za svoje mjesto pod suncem u Gradskom vrtu. Svjestan je kako kreće iz "drugog reda", ali, bar po riječima, nema problema sa samopouzdanjem.

- Težak je bio moj igrački put, u kojem sam se uvijek borio za mjesto u momčadi, a sada kada sam napravio najveći iskorak u svojoj karijeri, nemam se namjeru opustiti. Vjerujem u sebe, jer da nije tako, ne bih ni dolazio u ovako jaku konkurenciju kakva je u Osijeku. Vjerujem kako će moje igračke karakteristike, brzina i okomitost napadanja na suparnička vrata, biti Osijeku od koristi. Dosad sam uvijek igrao u momčadima koje su se borile za opstanak, pa vjerujem kako ću uz kvalitenije suigrače i ja biti bolji. Već sam u pripremnim utakmicama koje sam odigrao osjetio što znači igrati u jakoj momčadi jer sam se bez problema našao u tri-četiri prilike za pogodak u maloj minutaži. Želim se nametnuti i razveseliti navijače - zaključio je Petković.



Dalibor Keler
BJELICA: Moramo tražiti u inozemstvu
- Sasvim smo blizu realizacije dovođenja jednog zadnjeg veznog. Tražimo još lijevog beka te centralnog ili krilnog napadača, a uglavnom gledamo prema inozemstvu jer u HNL-u nam neki klubovi ne smiju prodati igrače ili njihova kvaliteta ne odgovara našim standardima. Zato više gledamo prema inozemstvu i nadamo se kako ćemo pronaći kvalitetna rješenja.

CAKTAŠ: Znam zašto sam došao ovamo
- Ne želim davati obećanja kada je u pitanju broj pogodaka koji želim postići u proljetnom dijelu sezone. Nikada se nisam opterećivao brojkama jer time si samo stvaraš nepotreban dodatni pritisak. Znam zašto sam doveden ovamo, a i zna se koja je moja najveća kvaliteta. To je realizacija, ali jedini mi je cilj pružati maksimum na terenu i pomoći momčadi u ostvarivanju rezultatskih ciljeva.

PETKOVIĆ: Ovo je momčad za trofeje
- Oduševljen sam svime što me dočekalo u Osijeku. Odlično se radi, suigrači su toliko gladni pobjeda i uspjeha da stvarno ne vidim razlog zbog kojeg na kraju ove sezone trofeji ne bi završili u Gradskom vrtu. Želim dati svoj doprinos u velikom ostvarenju, vjerujem da sam to sposoban učiniti jer u suprotnom ne bih ni došao u Osijek. Za početak se samo želim nametnuti treneru Nenadu Bjelici.

Možda ste propustili...

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže zajedništvo i podršku

ODBOJKAŠI KREĆU U FINALNU SERIJU ZA PRVAKA

Nakon trijumfa u Kaštelima puni smo samopouzdanja

Najčitanije iz rubrike