Zdravlje
ZDRAVSTVENI TURIZAM

Osječko-baranjska županija kao "destinacija zdravlja" povezuje zdravstvo i turizam
Objavljeno 24. siječnja, 2022.

Kontinentalni turizam više nije samo potencijal Osječko-baranjske županije nego postaje jedna od temeljnih djelatnosti, i to nakon samo nekoliko godina sustavnog pristupa. Posebno je važno što se pozitivni pomaci i rezultati bilježe upravo u vrijeme aktualne globalne krize izazvane pandemijom koronavirusa, koja se drastično odrazila na slobodu kretanja i ponašanje potrošača - turista. Naime, tijekom 2020. godini međunarodni turizam gotovo je potpuno stao, a jedina alternativa bio je domaći turizam i - upravo na tomu su turistički djelatnici i vodstvo Osječko-baranjske županije vidjeli mogućnost da problem pokušaju pretvoriti u priliku. I iskoristili je.



- Prije pet godina započeli smo projekt razvoja turizma kao nove gospodarske grane Osječko-baranjske županije, a osnovali smo i Upravni odjel za kontinentalni turizam koji sa županijskom Turističkom zajednicom radi na tomu. Osječko-baranjska županija ima veliki turistički potencijal, što se potvrđuje i kroz kontinuirano povećanje broja gostiju. Istina, kao i svima drugima, pandemija je napravila određene probleme u turizmu, što nismo mogli predvidjeti, no nije nas zaustavila. U tom kontekstu možemo promatrati i zdravstveni turizam kao jedan od selektivnih oblika turizma koji je puno više od standardnih turističkih sadržaja i ponude, a i tu smo otišli znatno naprijed. Naime, zdravstveni turizam obuhvaća više djelatnosti te ih je potrebno kvalitetno organizirati. Naravno, Osječko-baranjska županija posljednjih godina dosta investira i promovira kontinentalni turizam, a povezivanjem nositelja zdravstvenih usluga i turizama nastojimo ovu djelatnost učiniti jačom i vidljivijom - kaže je župan Ivan Anušić.

Sukladno predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije da će briga o zdravlju postati jedna od najjačih svjetskih industrija, kao i činjenici da zdravstveni turizam u Hrvatskoj posljednjih godina bilježi rast po prihodima i broju zaposlenih, ovom obliku turizma pridaje se osobita pozornost i u Osječko-baranjskoj županiji. Uostalom, “zdravlje i wellness” zastupljeno je i u strateškoj odrednici Turističke zajednice Osječko-baranjske županije u dijelu stvaranja konkurentnih i diferenciranih turističkih proizvoda.

Polazna točka osmišljavanja i snažnijeg pokretanja zdravstvenog turizma na području Osječko-baranjske županije je činjenica da sa svim svojim prirodnim i kulturnim resursima, gastronomskom i enološkom ponudom, ali i svim ostalim što nudi zdravstveni turizam, ovo područje ima brojne komparativne prednosti u odnosu prema ostatku Hrvatske. Osim toga, tu su i novootvorene klinike i poliklinike te brojni stručnjaci iz zdravstvenog sektora. Naime, zdravstveni turizam je interdisciplinarna grana turizma koju znatno određuje promišljeno i profitabilno povezivanje nositelja zdravstvenih i turistički usluga, ali i poduzetnika koji se bave prijevozom, smještajem, ugostiteljstvom, edukacijama, pružanjem zabavnih programa i sadržaja... I podrazumijeva važna i sustavna ulaganja privatnog i javnog sektora u dugoročno osmišljene projekte. Uostalom, Klaster zdravstvenog turizma Pannonian Health, osnovan 2018. godine, okuplja članove iz različitoga zdravstvenog, turističkog i gospodarskog profila, a čiji je osnovni cilj razvoj i promocija grada Osijeka i regije istočne Hrvatske kao nove destinacije medicinskoga turizma, “destinacije zdravlja”. Ponuđene medicinske usluge kreću se tako od dentalne medicine, oftalmologije do kirurških i anestezioloških zahvata. Tu je uključen i zračni prijevoz, usluge rehabilitacije u toplicama i lječilištima, smještaj i odmor za vrijeme zdravstvenog tretmana, ali i ponuda vinarija, kao i dodatne usluge poput edukacija, informatičke i tehničku podrške.

Zdravstveni turizam na području Osječko-baranjske županije temelji se zapravo na ponudi medicinskih i ostalih usluga koje su jeftinije od konkurentskih, a kvalitetom slične ili bolje. Tu ponudu prate atraktivne mogućnosti turističkog doživljaja istočne Hrvatske i drugi popratni sadržaji. Pri tome je naglasak na maksimalnom iskorištavanju potencijala zanimljivih destinacija i sadržaja poput rijeke Drave, Dunava i Save, zatim Vučedola, Ergele lipicanaca u Đakovu, osječke Tvrđe, parkova prirode Kopački rit i Papuk, Bizovačkih toplica, niza obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstva, biciklističkih staza kroz Baranju i mnogo toga drugoga, kao i manifestacija poput Đakovačkih vezova, Vinkovačkih jeseni, Slama Land art festivala, Pannonian Challengea i drugih. Napokon, u svim planovima i projektima ozbiljno se priprema ponuda koju će davati novi Klinički bolnički centar Osijek, a osobito projekti koji će nastati korištenjem geotermalnih izvora.

Projekti Osječko-baranjske županije u vezi sa zdravstvenim turizmom usklađuju se i s nacionalnim programima i planovima, a potporu tomu daje i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. - Hrvatska sa svojim potencijalima i osobljem može imati mnogo bolje rezultate u zdravstvenom turizmu. Naime, bitno je da imamo cjelogodišnji turizam, a da se odmičemo od proizvoda sunca i mora, što nudi upravo zdravstveni turizam i svakako ćemo planirati sredstva za razvoj u tom smjeru - kazala je ministrica te potvrdila da su na tom segmentu značajni potencijali i projekti s područja Osječko-baranjske županije.
Ivan Anušić

župan Osječko-baranjske županije

- Budućnost ovisi isključivo o nama, ništa se ne događa samo od sebe, nego ovisi o projektima koje pripremamo i gradimo, a sinergijsko djelovanje županije, Osijeka i ostalih gradova, ministarstava i Vlade RH mora zaživjeti i kvalitetnijom turističkom ponudom Osječko-baranjske županije. U tom smjeru idemo, na dobrom smo putu, rezultati će se vrlo brzo vidjeti, a pozivam sve zainteresirane na suradnju na tom zajedničkom projektu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike