Regija
RADIONICE PLESA U PROJEKTU "E-ART"

U pandemiji se i ples uči - online
Objavljeno 20. siječnja, 2022.
PETRIJEVCI - Zbog svjetske epidemije bolesti COVID-19 počeo je zanimljiv projekt pod nazivom "E-Art", u sklopu kojeg mladi mogu sudjelovati čak i u online radionicama plesa organiziranim radi očuvanja tradicije.



Ovih dana posebno su aktualne upravo te online radionice "Naučimo plesati", u koje se polaznici mogu uključiti putem Microsoft Teams aplikacije, a čiji je voditelj Josip Štefić Kefa, dugogodišnji koreograf i voditelj KUD-a "Valpovo 1905."



"Radionica Naučimo plesati namijenjena je osobama mlađim od 25 godina, planirano je provesti 12 radionica, a do sada smo ih proveli osam", otkriva voditeljica projekta "E-Art" Jelena Peić, naglašavajući kako na njima voditelj na zanimljiv način prezentira ples i plesne korake. "Kroz prvu radionicu ovakve vrste radimo spoj priče i plesa, jer cilj radionica projekta "E-Art", kojeg zajednički rade LAG Karašica i LAG Cetinske krajine, jest očuvanje tradicije i kulturne baštine," naglašava voditeljica Jelena.



Kroz radionicu do sada se uključilo oko 40 mladih polaznika iz Slavonije i Dalmacije, a radionice se prenose petkom, u poslijepodnevnom terminu. Polaznici su u većem broju mladi koji nemaju iskustvo plesa u KUD-u, niti imaju značajnija saznanja o narodnim običajima, ali ima i polaznika koji su članovi KUD-ova i voljni su obogatiti svoja znanja i vještine. Organizatori potvrđuju da su mladi sudionici voljni sudjelovati u radionicama i da imaju pozitivne povratne informacije, posebice zbog činjenice što se kroz ovu radionicu mogu čuti jedinstvene priče o životu predaka, očuvanim narodnim običajima i plesovima pojedinih krajeva.



Online radionica plesa novo je iskustvo i za iskusnog voditelja i koreografa Josipa Štefića, koji se istinski trudi svakog polaznika naučiti što je moguće više o osnovama plesa, što na ovaj način to baš i nije jednostavno. "U ovoj radionici u kojoj polaznike ne vidim uživo, posebice nastojim pokazati savladavanje trokoraka, koji je temelj i osnova plesa i stil koji moraju naučiti. To redovito ponavljamo, jer je to preduvjet za savladavanje i svih ostalih plesova, kako slavonskih, tako i onih iz Cetinske krajine. Još ako nakon ove radionice zainteresiramo polaznike da se aktivnije uključe u svoje KUD-ove te nastave razvijati plesne vještine na način kako smo im na radionicama pokazali i usmjeravali, postigli smo svoj cilj", poručuje Štefić. L.Aničić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike