Crna kronika
POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA

Policiji je od 2007. predano više od 100 kg eksploziva
Objavljeno 13. siječnja, 2022.
Iako je od početka akcije prošlo već 15 godina, građani dragovoljno vraćaju oružje i eksploziv

Nastavljaju se dragovoljne predaje oružja i minsko-eksplozivnih sredstava diljem Slavonije i Baranje. Tako je u utorak na području Požege građanin koji je želio biti anoniman predao ručnu bombu i 50 komada streljiva. Kampanja "Manje oružja - manje tragedija" traje neprekidno od 1. rujna 2007. Tadašnji stalni predstavnik Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UND) Yuri Afanasiev je za akciju "Manje oružja - manje tragedija" rekao kako je riječ o najučinkovitijoj kampanji u prikupljanju oružja u povijesti Ujedinjenih naroda.



Uspješnost kampanje "Manje oružja - manje tragedija" Ministarstva unutarnjih poslova iz godine u godinu dokazuju značajne brojke dragovoljne predaje oružja i eksplozivnih sredstava.

- Od početka kampanje, odnosno od 1. rujna 2007., do 31. prosinca 2021. na području Policijske uprave požeško-slavonske građani su dragovoljno predali 610 komada raznog vatrenog oružja (dugo, kratko, repetirajuće, poluautomatsko i drugo), 2268 komada raznog rasprskavajućeg oružja (ručne bombe, mine i ostalo) 203.242 komada raznog streljiva i 108 kilograma eksploziva. U sklopu ove kampanje tijekom prošle godine građani na području Policijske uprave požeško-slavonske dragovoljno su predali 105 komada raznog vatrenog oružja (dugo, kratko, repetirajuće, poluautomatsko i dr.), 208 komada raznog rasprskavajućeg oružja (ručne bombe, mine i ostalo), 11.304 komada raznog streljiva i 14,1 kilogram eksploziva te 490 komada raznih pirotehničkih sredstava - doznajemo od Nikoline Janković, glasnogovornice Policijske uprave požeško-slavonske.

Iz policije podsjećaju građane da kampanja "Manje oružja - manje tragedija" još traje.

- Pozivamo i dalje sve građane koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija. Bitno je da građani sami ne donose oružje i eksplozivna sredstva, već da želju za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 te pričekaju dolazak osposobljenih policijskih službenika, koji će doći na dogovoreno mjesto vozilom te preuzeti opasna sredstva na siguran način. Osim što bez sankcija mogu predati ilegalno oružje, građani mogu predati i zaostala zabranjena pirotehnička sredstva (redenici i petarde) koja pripadaju u kategorije F2 i F3. Napominjemo da je dragovoljna predaja oružja vremenski neograničena - podsjećaju iz požeške policije.

Sandra Lacić
NASTAVLJA SE S IZORAVANJEM ORUŽJA
Osim zaboravljenog oružja po kućama i drugim objektima, u Osječko-baranjskoj županiji svako malo građani pronalaze oružje i eksplozivna sredstva zaostala iz Domovinskog rata po oranicama nakon izvođenja poljoprivrednih radova. Tako je u utorak u dopodnevnim satima na širem području Osijeka 59-godišnjak radnim strojem tijekom obrade oranice izorao topničko pancirno zrno. Na mjesto događaja izišao je policijski službenik za protueksplozivnu zaštitu, koji je na siguran način izuzeo zrno. I prošlog tjedna su se građani odazvali pozivu na dragovoljno vraćanje oružja. Građani su pozvanim policajcima predali po dva pištolja i ručne bombe te 30 komada streljiva različitog kalibra. Sve oružje naknadno će se uništiti.

Najčitanije iz rubrike