Regija
RURALNIM PODRUČJIMA OSIGURAVA SE STANDARD EU-A

U Seoni ministar Ćorić
otvorio nastavak radova na
projektu Aglomeracija Našice
Objavljeno 11. siječnja, 2022.
Na sustave javne odvodnje priključit će se 3500 ljudi, još 1000 njih imat će bolju vodoopskrbu

U naselju Seoni održana je tiskovna konferencija u povodu početka izvođenja radova na izgradnji linijskih objekata šireg našičkog područja – Aktivnost 3: Dogradnja vodnokomunalne infrastrukture u općini Donja Motičina. Ukupna vrijednost ovih radova iznosi 24.204.824,39 kn bez PDV-a, odnosno 30.256.030,49 kn s PDV-om.

Nastavak je to aktivnosti povijesnog projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracija Našice” kojim će se osigurati bolja vodoopskrba i odvodnja, a sukladno tome i povećati broj korisnika usluge vodoopskrbe te odvodnje. Radove je prigodnim rezanjem torte otvorio Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

- Današnjim početkom radova započinje gradnja važne dionice Aglomeracije Našice u sklopu projekta vrijednog oko 207 milijuna kuna. Zvuči puno, međutim riječ je samo o jednom od projekata koje u ovom trenutku Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja odnosno Hrvatske vode realiziraju na području Osječko-baranjske županije - rekao je ministar Tomislav Ćorić.

Naglasak na uspješnost kompletnog projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracija Našice” stavio je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, izjavivši kako aglomeracija znači život.

- Ovim ćemo projektom doći u situaciju da ćemo 3500 ljudi moći priključiti na sustave javne odvodnje, a još 1000 njih dobit će poboljšan pristup javnoj vodoopskrbi - rekao je Đuroković.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je zadovoljstvo suradnjom s Hrvatskim vodama i s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja. Dodao je da je ključno što će općine i gradovi koji su na neki način u ruralnim dijelovima županije dobiti onaj standard koji traži EU.

Važnost kvalitete života koja će biti realizirana projektom istaknuo je gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, naglasivši kako je ovo uistinu povijesni trenutak za našičko područje.

- Vodeći se demografskom politikom Vlade Republike Hrvatske, ali i naše zajednice, stvaramo uvjete za ostanak ovdje, za bolji život, onu temeljnu kvalitetu, a to je kanalizacija i voda - rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba i zahvalio Vladi Republike Hrvatske i sudionicima projekta na svemu što je dosad napravljeno.

Potporu projektu dao je i saborski zastupnik Hrvoje Šimić pohvalivši sinergiju od razine jedinica lokalne zajednice, preko županije, Hrvatskih voda sve do države. Načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević, ujedno domaćin konferencije. zahvalio je svim sudionicima projekta na radu i poželio da se niz dobrih projekata nastavi u godinama koje slijede.



 



Dijana Stanić Rešicki
Seona do 1980. jedini izvor vodoopskrbe

U uvodnoj riječi na konferenciji Oto Dudjak, predsjednik uprave Našičkog vodovoda d.o.o., naglasio je da je upravo u Seoni 1905. godine izgrađen prvi izvor odakle je krenula vodoopskrba grada Našica. “Izvor u Seoni bio je jedini, i to nekih 75 godina, sve do 1980., kada smo izgradili novo crpilište u Velimirovcu”, rekao je Dudjak.

U ime izvođača, Niskogradnje Marijanović d.o.o., koji je izabran kao najpovoljniji, okupljenima se obratio direktor Frano Marijanović najavivši da bi radovi mogli biti gotovi i prije roka.

Najčitanije iz rubrike