Autoglas
KAOS NA CESTI

Prvi snijeg iznenadio je nespremne vozače
Objavljeno 28. prosinca, 2021.
Nekoliko je automobila i kamiona u ponedjeljak u jutarnjim satima sletjelo s cesta u Osječko-baranjskoj županiji. Ozlijeđenih nije bilo

Unatoč brojnim upozorenjima da nam je zima tu, nemali je broj vozača ostao iznenađen ledeno snježnim pokrivačem u ponedjeljak, u ranim jutarnjim satima. Kako podosta vozača nije stavilo propisne gume na svoja vozila (čitaj ćelave), "šlajdranje" i klizanje po cesti bilo je neizbježno. Na otvorenim je cestama, pak, samo u Osječko-baranjskoj županiji u ponedjeljak ujutro zabilježeno desetak slijetanja s kolnika, što automobila, što kamiona.



Kazna 1000 kuna


Vozila, bar u jutarnjim satima, u ponedjeljak nisu jurcala po cestama, što je bilo i razumljivo, uvijek je tako kod prvog snijega. No, oči vozača koji na kotačima imaju "ćelave" gume, pogledavali su prema prometnim policajcima kojih je dosta bilo na cestama, nadajući se da će tako izbjeći moguću kaznu od 1000 kuna. Iz policije su nam rekli kako im nije cilj samo kažnjavanje vozača, nego podizanje svijesti vozača da na ceste, kakve su bile u ponedjeljak, izlaze sa propisanom zimskom opremom, a ako je nemaju na vozilu, neka ne sjedaju u njega.

Nije zgorega još jednom ponoviti što to znači zimska oprema. Od 15. studenoga zimska je oprema, zakonski, obvezna na svim vozilima. Tako su zimske gume, prema potrebi i lanci, obvezna oprema sve do 15. travnja 2022. godine. Ako na kotačima ostavite "ćelave" ljetne gume, sada vam prijeti 1000 kuna kazne. Inače, zakon kaže kako se obvezna uporaba zimske opreme odnosi na sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Zimska oprema može biti obvezna na pojedinim cestama prije ili nakon tog razdoblja, što ovisi o trenutačnim vremenskim uvjetima, u slučaju snijega ili poledice. Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tona podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima, ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg (pripravni za postavljanje na pogonske kotače).Mnogim vozačima još uvijek treba objasniti pojam - zimske gume. To nisu gume za snijeg, nego gume za zimsko razdoblje i zimske uvjete. Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a budući da posreduju između automobila i ceste, presudne su za sigurnost. Neupitno je trebamo li zamijeniti ljetne gume zimskima čim počnu zimski uvjeti vožnje, odnosno čim se temperatura zraka spusti ispod +7 °C. Tada ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja uz podlogu, koja imaju u uvjetima za koja su predviđena.

Zimske dionice


Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga. U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 kilometra autocesta, 1863,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak. Novčanom kaznom u iznosu od 5000 do 15.000 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba, obrtnik, ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu, ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1500 do 5000 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti, ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Kako smo naveli na početku teksta, novčanom kaznom u iznosu od 1000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka. Ako policajac zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno, ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom, ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Provjerite razinu i stanje rashladne tekućine koja mora biti funkcionalna do minus 25 Celzijevih stupnjeva. Nemojte riskirati, jer zbog zamrzavanja hladnjaka i vode u bloku motora riskirate posjet serviseru i veliku štetu. Također, ne treba zanemariti - najbolje da provjerite kod svakog posjeta benzinskoj postaji - tekućinu za pranje vjetrobrana. Zaštita treba biti najmanje minus deset, bolje na minus 20 stupnjeva Celzijevih.



Milan Bugarić
BROJNA SLIJETANJA S PROMETNICA
Sve raspoložive policijske patrole bile su u ponedjeljak na cestama Osječko-baranjske županije, što zbog reguliranja prometa, što zbog očevida prometnih nesreća i preusmjeravanja drugih vozila na alternativne pravce. Od jutra su stizale informacije o slijetanjima vozila s prometnica te klizavim uvjetima na cesti. Problema je nešto poslije 6 sati bilo na cesti između Martina prema središtu Našica, jer je na raskrižju kamion odsklizao s kolnika. Promet su regulirali policajci. Do slijetanja kamiona u kanal došlo je i na ulazu u Donji Miholjac iz smjera Osijeka. Kako doznajemo ozlijeđenih osoba nije bilo. Do slijetanja s ceste došlo je u jutarnjim satima u ponedjeljak i u Podgoraču, ali i na cesti između Dalja i Bijelog Brda, predio Marinovci. Policija poziva na oprez i u idućim danima, jer su najavljene niske temperature i opasnost od poledice.

I DODATNU OPREMU STAVITE U AUTO
Čak i ako ste se spremili za zimu ne zaboravite još pokoju sitnicu. U početku sve to djeluje kao savjet za štrebere, no kada dođe temperaturni minus sa snijegom, počinju problemi. Preporučujemo uvijek u automobilu imati sprej za odmrzavanje, strugalo za led, metlicu, maramice za vjetrobransko staklo (sprječavaju magljenje), svjetiljku, toplu deku i rukavice. Nije naodmet imati negdje i svijeću i šibice. Pomaže ako ostanete zameteni u snijegu. Oni koji češće putuju u snježne krajeve (skijanje), ili žive u njima, također bi trebali razmišljati o lancima i lopati za snijeg u prtljažniku.

Možda ste propustili...