Autoglas
TEK JOJ JE 20

Tvornica u Slovačkoj bila je prekretnica Kije za Europu
Objavljeno 23. travnja, 2024.
U tvornici u Žilini proizvodili su se Ceed, Sportage, Venga te Hyundai ix35
Kijina tvornica u Teplički nad Váhom kod Žiline u Slovačkoj proslavila je svoj 20. rođendan. Izgradnja tvornice započela je 2004., a prvi automobil sišao je s proizvodne trake dvije godine poslije. Od 2006. proizvedeno je više od sedam milijuna motora. Dvadeset godina od postavljanja kamena temeljca tvornice u Žilini Kia se prisjetila uspješne priče koja je ekonomski podignula i cijelu regiju.

Izgradnja tvornice započeta je u jesen 2004. i trajala je oko 25 mjeseci, uključujući šest mjeseci probne proizvodnje. Prvi automobil, tadašnji model Cee‘d, serijski je proizveden u prosincu 2006. godine. To je bio potpuno novi model ekskluzivno osmišljen za europsko tržište. Uz proizvodnju automobila pokrenuta je i proizvodnja motora, što je ovu tvornicu postavilo kao odskočnu dasku za širenje Kije po Europi, kao ključnu stvar za rast tvrtke.

Tijekom 20-godišnje povijesti u tvornici su se proizvodila četiri različita modela: Kia Ceed, Sportage, Venga, a između 2009. i 2011. i Hyundai ix35. Osim toga, u Žilini se od njegove druge generacije proizvodi Sportage, a što se tiče modela Ceed, to je jedina tvornica u kojoj se ovaj model uopće proizvodi. Klasična verzija s 5 vrata dopunjena je 2007. izvedbama SW (Sportswagon) i izvedbama s 3 vrata - koja se proizvodila do 2018. godine. Od 2018. i 2019. Ceed se također proizvodi u izvedbi ProCeed (shooting brake) odnosno crossover XCeed.

U 2020. Kia Europe dovršila je niz nadogradnji u proizvodnom pogonu u Žilini. Timovi za razvoj pogonskog sklopa uspješno su poboljšali odzive motora, učinkovitost izgaranja i širok raspon okretnog momenta. Uključivanje Kijine tehnologije hibridnog pogona također je bilo ključno za razvoj obaju motora. Ovi su motori dio Kijine šire strategije za razvoj širokog spektra pogonskih tehnologija – uključujući hibridne, električne i pogonske sklopove s unutarnjim izgaranjem – koje zadovoljavaju potrebe različitih vozača.

Danas se tvornica može pohvaliti godišnjim proizvodnim kapacitetom od 350.000 automobila i 540.000 motora. Od 2006. ovdje je proizvedeno sedam milijuna motora.

Milan Bugarić
BROJNE DOBITI ZA LOKALNU ZAJEDNICU
Kia u Žilini zapošljava 3800 ljudi, a prosječni radni staž u tvornici je 11 godina. Zbog toga je Kia postala dio regije i pridonosi njezinu kontinuiranom razvoju, te je strateški partner Žiline, okolnih općina i zajednica. Kroz svoju zakladu Kia je do sada podržala projekte u području obrazovanja, zdravlja, okoliša, s više od 11 milijuna eura.