Autoglas
STIŽU LJETNE GUME

Vozači mogu izvući maksimum iz premium guma uz održavanje
Objavljeno 26. ožujka, 2024.
Goodyearova guma Eagle F1 Asymmetric 6 na testu je prešla 63.200 kilometara

S porastom proljetnih temperatura Goodyear vozačima preporučuje prelazak na ljetnu opremu. Odabir pravih guma ključan je i zbog zaustavnog puta koji na mokroj cesti pri brzini od 80 km/h može biti duži do 15 metara, a pri brzini od 100 km/h na suhoj cesti sedam metara. Najnoviji testovi također dokazuju da je pri kočenju na mokroj cesti pri temperaturi od 15 °C i brzini od 80 km/h sa zimskim gumama zaustavni put oko dva metra dulji nego s ljetnim gumama.



Njemački automobilistički časopis Auto Bild usporedio je potencijal 20 ljetnih guma i na prvo mjesto uvrstio premium gumu Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 s 63.200 prijeđenih kilometara, što je više nego dvostruko više nego što je izdržala guma uvrštena na posljednje mjesto. Auto Bild usporedio je i cijenu dvadeset ljetnih na 1000 prijeđenih kilometara, gdje se također najjeftinijom pokazala upravo guma Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 s 8,70 eura na 1000 km. To je približno upola manje od prosječne cijene posljednjih sedam uvrštenih guma na 1000 prijeđenih kilometara, koja je iznosila 16,15 eura. Drugim riječima, sa spomenutom gumom (do zakonski dopuštene istrošenosti gaznog sloja) postignuta je tolika kilometraža da je preračunano cijenom nadmašila svu konkurenciju različitih guma.

Vozači mogu izvući maksimum iz svojih premium guma uz pravilno održavanje, što dugoročno može čak uštedjeti novac. Goodyear stoga preporučuje vozačima da redovito provjeravaju jesu li im gume neoštećene i da dubina profila nije manja od minimalne zakonski propisane. Istrošene gume posebno su opasne po kiši jer tada istrošeni gazni sloj ne može dobro raspršivati vodu. Vozači bi također trebali bar jednom mjesečno provjeriti tlak u gumama jer premalo napuhane gume izazivaju veću potrošnju goriva, brže trošenje i uništavanje guma. Kad je riječ o tlaku, također je važno strogo se pridržavati preporuka proizvođača automobila te nikako ne smijemo voziti s gumama koje imaju niži indeks nosivosti od preporučenoga. Vijek trajanja gume produljuje i vožnja na učinkovit način izbjegavanjem rubnjaka i rupa na cesti.

Milan Bugarić
SOUND COMFORT ZA MANJE BUKE
Goodyearova tehnologija Sound Comfort osigurava da se buka koju stvara interakcija između guma i ceste smanji za 50 %, čime vožnja postaje tiša. Tehnologija Mileage Plus omogućuje produljenje vijeka trajanja guma jer one postižu veću kilometražu, a tehnologije za smanjenje otpora kotrljanja pridonose nižoj potrošnji energije i produljuju domet.

Možda ste propustili...

POPULARAN GRADSKI AUTOMOBIL

Povoljnije do Toyote Axgo X

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku