Sport
BIJELO-PLAVI NA UVIJEK TEŠKOM GOSTOVANJU NA RUJEVICI

Bjelica pozvao Vidu:
Domagoju, znaš da si kod nas u Osijeku uvijek dobrodošao
Objavljeno 8. prosinca, 2021.
- U goste Rijeci ne idemo ne primiti pogodak, idemo pokušati pobijediti - kaže trener Osijeka

Vezani članci

NAJBOLJI NAPAD PROTIV NAJBOLJE OBRANE

Stiže odlična momčad, ali znamo kako ju dobiti

"My way" pjevao je Frank Sinatra u svojoj svjetskoj megauspješnici. "Naš način", rekao je Nenad Bjelica uoči gostovanja na Rujevici, gdje bijelo-plave čeka Rijeka, čiji bi ishod itekako mogao utjecati na daljnju bitku za naslov prvaka.

Iako je sezona tek na sredini, Osijekovo gostovanje u Rijeci, koje je zaostali susret 14. kola HT Prve HNL, moglo bi se pokazati jednom od ključnih utakmica prvenstva. Danas to možda ne izgleda tako jer, pobogu, tek smo na pola posla, ali Osijeku je taj susret možda "sve u životu". Premda je prvi do vodećeg, sa samo bodom zaostatka, malo je onih koji vjeruju kako su Osječani sposobni ostati u utrci do kraja. Danas svi pričaju o Livaji i Hajduku, pričaju o Rijeci i Drmiću, o Dinamu koji će prije ili poslije oživjeti, ali zaboravljaju tko je najjača obrana lige. Ona živi i radi u Gradskom vrtu i zato će baš uzbudljivo biti vidjeti što protiv tog "bedema" može učiniti najjači napad HNL-a, onaj riječki.

Osijekov način


Taj "bedem" u zadnjem redu Osijekov je način kojim uspješno brodi. Nije lijep, nije atraktivan, ali donosi ono najvažnije - bodove. I bit će na Rujevici na velikom iskušenju. Rijeka ima strašnu napadačku moć, ali ju Osijek može i zna obuzdati, pa ostaje vidjeti hoće li momčad Nenada Bjelice biti u stanju iskoristiti slabosti koje domaćin ima u obrani.

Osječani su prema Kvarneru krenuli "ranjeni", u momčadi je niz problema. Bjelica nema gotovo cijeli standardni vezni red. Žaper i Kleinheisler odrađuju suspenzije zbog crvenih kartona, Jugović ima tri žuta, kao i Lončar. To su ozbiljni hendikepi, ali trener Osijeka nikada nije plakao za onim što nema. Bitno je ono što ima. Vraćaju se Bartolec, Bočkaj i Mierez. Jaki aduti, ali najjači adut je, prema Bjelici - "naš način".

- Nećemo odstupiti od našeg načina igre. S njim smo došli do pozicije na kojoj se nalazimo i nećemo od toga odstupiti bez obzira na to kome se to sviđalo ili ne. Rijeka ima veliku napadačku moć, što govori i njezin učinak, jer je najefikasnija momčad prvenstva. Tome se nije lako suprotstaviti, ali ako budemo odgovorni i disciplinirani, onda smo u stanju to učiniti - kaže Bjelica.

Odgvornost nije upitna, ali disciplina u posljednje dvije utakmice nije bila jak adut, jer Osijek je dobio dva crvena kartona, i to na prilično glup način.

- Volim kada igrači pokazuju strast i emocije na terenu, ali ta dva isključenja izlaze iz tih okvira. Bila su posve opravdana, ali još više nepotrebna. Suci su donijeli ispravne odluke, a na nama je da vidimo koji je uzrok toga. U Velikoj Gorici sam možda i ja bio okidač jer sam otpočetka bio nervozan bez pravog razloga pa sam to prenio na momčad. To je detalj koji mi se na Rujevici ne smije dogoditi. Ne smijem ja biti taj koji stvara nervozu u momčadi - priča Bjelica.

Jedno je sigurno, Osijeku na Rujevici neće biti lako. Atmosfera je ondje uvijek izraženo neprijateljska, a otkako je Bjelica na klupi bijelo-plavih, ta nesnošljivost otišla je na razinu više. Uostalom, današnji trener Rijeke Goran Tomić pričao je o groznim iskustvima na Rujevici dok je sjedio na klupi Lokomotive, a nekadašnji trener Osijeka Zoran Zekić znao je odlaziti odjeće pune pljuvačke s terena, ali se nikada nije žalio. Bjelica zna što ga čeka na riječkom stadionu.

- Pripremam se za svaku utakmicu. Javna sam osoba, koja mora biti spremna trpjeti kritike, pa i uvrede, i moramo se znati nositi s time. Mislim da sam došao na razinu na kojoj se mogu nositi sa svim pritiscima, pa tako i s onim što me čeka na Rujevici - kaže trener bijelo-plavih.

Vidimo se uskoro


Dosta o tim zakulisnim igrama. Na kraju dana opet će se sve svesti samo na ono što će momčadi pokazati na terenu. Rijeka ima Drmića, Vučkića, Murića i probuđenog Obregona, a Osijek sjajnog kapetana Škorića, Malenicu, koji je odlično zamijenio Ivušuća, ali koliko Osijek može dobro napasti klimavu obranu Rijeke?

- Teško je pripremiti učinkovitu taktiku protiv Rijeke. Opasnost vreba s puno pozicija. Imaju prvog strijelca lige Drmića, Vučkić je lucidan, Murić jako opasan, a sada se probudio i Obregon. Teško je sve to kontrolirati samo defenzivom. I zato ne idemo na Rujevicu ne primiti pogodak. Idemo pobijediti, na naš način, toga se moramo držati - dodao je Bjelica.

Osječka konferencija za novinare uoči susreta s Rijekom iznjedrila je i jednu potencijalnu "bombu". Za sada je sve na priči, ali tko zna, čuda su moguća. Uz Bjelicu je susret s Rijekom najavio i kapetan Osijeka Mile Škorić, novi rekorder po broju nastupa u HNL-u u bijelo-plavom dresu. Čestitara je bilo puno, a jedno ime izazvalo je posebnu pozornost. Domagoj Vida poslao je uzbudljivu poruku Miletu: "Vidimo se uskoro." Gdje i kada, u Osijeku ili u dresu reprezentacije? Trener Nenad Bjelica nije gubio vrijeme i poslao je nedvosmislenu poruku hrvatskom reprezentativcu. Pozvao ga je da se vrati kući, u svoju Slavoniju, u dres koji je nekada nosio.

- Domagoj je uvije dobrodošao u Osijeku, u bilo kakvoj ulozi. Zna kakve su naše financijske mogućnosti. Ako se odluči vratiti u hrvatski nogomet, nadam se kako će Osijek biti njegov izbor - rekao je Bjelica.

A mi? Samo jedna poruka: “Domba, vrati se kući. Vrijeme je.”

Dalibor Keler
 
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
OVA JE UTAKMICA VIŠE OD IGRE
Današnja utakmica na Rujevici itekako može utjecati na daljni rasplet utrke za naslov. I ne treba je doživljavati kao “jednu od” jer ona to nije. Ako se pruži prilika, Osijek to treba iskoristiti sad i odmah jer situacija koja vlada u vrhu tablice to nameće sama po sebi. To je jedan od susreta u kojem ne postoji “sutra” bez obzira na to što je prvenstveni maraton tek na sredini. Nekada se ključne stvari događaju baš u ovoj fazi. I zato trenutak treba znati iskoristiti. Osijek nije u idealnom stanju. Nedostaje mu nekoliko važnih karika, ali to nije i ne može biti opravdanje za utakmicu ovog tipa. Svi koje Bjelica bude poslao na teren od početka ili poslije trebaju biti spremni “poginuti”. Oni koji to neće biti spremni nisu trebali ni ići u Rijeku. Osijek doživljava puno podcjenjivanja u posljednje vrijeme, iz riječkog tabora su se čak i sprdali s koronom koja je zahvatila osječku svlačionicu i zbog koje je ovaj susret prvobitno odgođen. Ako u redovima bijelo-plavih postoji pravi natjecateljski duh, onda će večeras na Rujevici pokazati tko je “Pinokio” ili “klaun”, kako su ih nazivale pojedine persone iz riječkih redova. Taj susret nije samo bitka za bodove nego i bitka za dostojanstvo. Zato igrači koji će večeras na Rujevicu izići s Osijekovim grbom na prsima trebaju imati na pameti kako je taj susret definitivno više od igre...

Možda ste propustili...

KICKBOXING PH U DISCIPLINI LOW KICK

U dvorani Jug se bori i svjetski prvak

OSJEČANIN U POLUFINALU EUROPSKOG PRVENSTVA

Pratljačić nokautirao Crnogorca, sa Srbinom za finale

MŽNL OSIJEK - VINKOVCI

Vardarac u stotoj do sva tri boda

Najčitanije iz rubrike