Sport
NOVA DRAMA U GRADSKOM VRTU

Nakon gotovo tri sata borbe sreća je bila na strani Osijeka
Objavljeno 1. prosinca, 2021.

Nova drama i novi hepiend u Gradskom vrtu za domaće nogometaše. Osijek se gadno namučio kako bi protiv Slaven Belupa izborio plasman u polufinale SuperSport hrvatskog Kupa.



Prvi dio susreta nije dao naslutiti kakva će se drama odvijati kasnije. Osijek je dominirao, stvarao i promašivao prilike, a onda je u nastavku susreta plesao po rubu ispadanja. Prvo je Krstanović promašio kazneni udarac, onda je to isto sedam minuta prije kraja učinio Bočkaj, pa je Žaper početkom produžetka isključen zbog prigovora, potom je pocrvenio i Kvržić, a vrhunac napetosti utakmica je doživjela u izvođenju jedanaesteraca u kojima je čovjek odluke bio Mirlind Daku i odveo bijelo-plave u polufinale.

Gosti izdržali kanonadu



Od početka susret je bio čista jednosmjerna ulica. Osijek je pritiskao, kucao na vrata Ivana Suška, ali "bravu" gostiju zbog raznih razloga u prvom poluvremenu nije uspio otključati. Već u prvom napadu Fiolić je ubacio za Miereza čiji je udarac bio tek lakše zagrijavanje za Suška. Isti tandem na djelu je bio u petoj minuti, ali u obrnutim ulogama.

Ovaj put je Mierez poslao prizmenu loptu na peterac, a Fiolić je bio zamalo kratak. U 14. minuti Fiolić je poslao nešto između udarca i ubačaja, a Sušak je još jednom bio spreman i odbio loptu ispred Kleinheslera koja je možda išla i u vrata. Nakon tog odlučnog početka Osijeka gosti su uspjeli malo umiriti utakmicu, pa je do sljedeće prilike trebalo proći desetak minuta. U 25. minuti Bartolec je poslao odličnu dugačku loptu, Mierez je pobjegao obrani gostiju, ali nije uspio dobro zahvatiti loptu kada je iskosa došao pred Suška pa je i ta prilika propala. Novi veliki nalet Osijeka najavio je volej Fiolića sa 14 metara koji je otišao poviše okvira vrata, a onda je u dvije minute Osijek imao tri dobre prilike za vodstvo, a u dvije od te tri situacije istaknuo se vratar gostiju. Prvo je Kleinhesiler opalio s preko 25 metara lopta je išla u sam desni kut, ali je Sušak lijepom paradom skrenuo loptu u korner koji je izveo Bočkaj, a Škorić je pucao glavom s 12 metara u donji lijevi kut, no još se jednom lijepom intervencijom istaknuo gostujući vratar. Nedugo zatim i Žaper je imao dobru priliku glavom, ali je s pet metara loše zahvatio loptu i nije pogodio cilj. Pritisak Osijeka se nastavio novom prilikom za Miereza, koji je ostao zamalo kratak nakon odličnog ubacivanja Bartoleca. U 38. minuti trener gostiju Zoran Zekić povukao je neuobičajen porez. Zamijenio je čak tri svoja igrača što je valjda trebalo promijeniti ritam utakmice u kojoj je njegova momčad bila u posve podređenom položaju. No ništa se nije promijenilo. U 40. minuti se mreža gostiju čak i zatresla, ali je Lončar to učinio iz zaleđa, pa je početni rezultat ostao do odmora.

Promašaji s 11m



Drugo poluvrijeme ponudilo je posve drugačiju sliku. Gosti su se okuražili, a Osijek je izgubio konce igre, posebice strpljenje u organizaciji napada. Počeo je preskakati igru što je bila voda na mlin gostima koji su sve češće počeli prijetiti iz brzih protunapada. Uskoro je Zekić u igru ubacio svoja dva najiskusnija aduta Kvržića i Krstanovića. Prije toga Zapata je pobjegao po praznoj lijevoj strani ušao u kazneni prostor i sa 14 metara uzdrmao gredu. Nekoliko trenutaka kasnije još jednom je Zapata bio opasan, ali ga je u posljednji trenutak spriječio Bartolec. Osijek je u tim trenucima nije uopće prijetio, a gosti su u 71. minuti stigli do dobitne situacije. Škorić je u kaznenom prostoru srušio Godu, a Jović je bez razmišljanja pokazao na kazneni udarac. Loptu je uzeo Krstanović, koji je gotovo bio nepogrešiv s "bijele točke" ali ovaj put su zvijezde bile naklonjene Osijeku jer je pogodio gredu. No tu nije bio kraj mukama bijelo-plavih. U 75. minuti Krstanović je pobjegao domaćoj obrani, ali ga je u čistoj situaciji "jedan na jedan" zaustavio Malenica, u nastavku akcije pucao je Zapata, no vratar Osijeka još je jednom odlično intervenirao. U 84. minuti i Osijek je došao do kaznenog udarca. Marina je laktom pogodio Lončara u kaznenom prostoru, pa je Jović još jednom bio odlučan u dosuđivanju kaznenog udarca. I tu je nastavljena Osijekova agonija i anarhija kod izvođenja najstrožih kazni jer je Bočkaj oteo loptu iz ruku Bohara, koji je bio uvijek siguran izvođač. Bočkajev loš udarac Sušak je pročitao, pa je susret otišao u produžetke.


Daku čovjek odluke



Praktično odmah na početku produžetaka Mihael Žaper je uvalio Osijek u novu nevolju jer je zbog prigovora zaradio crveni karton u 94. minuti. No ni gosti nisu susret završili kompletni jer je u 107. minuti drugi žuti i crveni karton zaradio Kvržić. Produžeci su prošli bez pravih prilika, pa su o putniku u polufinale SuperSport hrvatskog Kupa odlučivali jedanaesterci u kojima je Osijek bio pribraniji, a odluka je pala u šestoj seriji, kada je Zirdum pogodio gredu, a Daku bio siguran za Osijekov ulazak u polufinale.

Dalibor Keler

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme sunčano. Teren loš. Gledatelja: 1171. Sudac: Fran Jović (Zagreb) - 6,5. Strijelci: Žuti kartoni: Škorić, Lončar, Miloš, Daku, Topčagić (Osijek), Božić, Goda, Marina, Caimacov, Kvržić, Zirdum (Slaven Belupo). Crveni kartoni: Žaper (Osijek), Kvržić (Slaven Belupo).

IGRAČ UTAKMICE: IVAN SUŠAK (SLAVEN BELUPO)



OSIJEK

5 (0,0)

Malenica 7,5, Bartolec 6 (od 72. Miloš 6), Škorić 6,5, Lončar 7, Bočkaj 5,5, Nejašmić 6 (od 72. Jugović 6), Žaper 5, Kleinheisler 6 (od 72. Daku 6,5), Fiolić 7, Hiroš 5,5 (od 46. Bohar 5,5, od 104. Brlek -), Mierez 6 (od 76. Topčagić 6,5).

SLAVEN BELUPO

4 (0,0)

Sušak 8, Bosec 6,5, Zirdum 6, Paracki 6,5, Goda 7, Utin 6 (od 38. Caimacov 6), Brković 5,5 (od 60. Krstanović 6,5), Van Bruggen 6 (od 38. Marina 6), Mlinarić 5,5 (od 38. Božić 6), Laušić 5,5 (od 60. Kvržić 5,5), Zapata 7 (od 105. Glavčić -).

JEDANAESTERCI
0:1 - Krstanović, 1:1 Brlek, 1:2 Paracki, 2:2 Jugović, 2:3 Glavčić, Škorić - vratnica, Goda - pored vrata, 3:3 - Lončar, 3:4 - Marina, 4:4 - Fiolić, Zirdum - greda, 5:4 Daku
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike