Osijek
VELEPOSLANIK AUSTRIJE POSJETIO OSIJEK

Austrija je drugi najveći
investitor u Hrvatskoj,
zapošljava 35.000 ljudi
Objavljeno 27. listopada, 2021.
Njegova ekscelencija Josef Markus Wuketich ocijenio je suradnju dviju zemalja intenzivnom te najavio i takav nastavak

Otvorenje 11. Dana austrijske kulture u Osijeku veleposlanik Republike Austrije, njegova ekscelencija Josef Markus Wuketich, iskoristio je kako bi se u svom nastupnom posjetu susreo i s čelnicima Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Tom je prigodom riječi bilo o velikom broju tema, među kojima su ključne bile gospodarska, turistička i kulturna suradnja i razmjena.



Tri izložbe, dva filma, diskusija s austrijskim autorima, razne radionice..., samo su dio bogatog programa 11. Dana austrijske kulture koje smo otvorili u Osijeku. To su najraznovrsniji i najbogatiji Dani austrijske kulture u Osijeku do sada, kazao je veleposlanik Wuketich, nakon susreta s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Osijeka Vladimirom Hamom u Kuhačevoj 9.

Više radnih mjesta


Ocijenio je gospodarsku suradnju Hrvatske i Austrije vrlo intenzivnom te najavio nastavak rada na tome da bude više investicija i ulaganja koja znače i radna mjesta.

- To je ono što će zasigurno najviše koristiti stanovnicima ovoga kraja. I u turizmu možemo usko surađivati, jer Osijek i Osječko-baranjska županija imaju što ponuditi Austrijancima - zaključio je Austrijski veleposlanik, ocijenivši razgovore vrlo plodnima, jer znače produbljivanje zajedničke suradnje dviju država.

Gradonačelnik Ivan Radić napomenuo je da je Austrija jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj.

- Austrija je drugi najveći investitor u našoj državi i zapošljava 35 tisuća osoba. Na području naše županije djeluju brojne austrijske tvrtke, a želja nam je da i u gradu Osijeku taj udjel još pojačamo. Snažna povezanost je i u kulturi, što potvrđuju i ovi 11. Dani austrijske kulture koji se održavaju u Osijeku. Prošle godine nisu bili održani zbog pandemije bolesti COVID-19, zato će ove godine biti najbogatiji u proteklih 11 godina. Na području kulture nastavljamo suradnju kakva je do sada bila - poručio je Radić.

Osječki gradonačelnik potaknuo je neizostavnu temu turizma i potencijalnog privlačenja austrijskih gostiju na područje Slavonije i Baranje i kontinentalnog turizma.

Znamo da veliki broj austrijskih turista dolazi u Hrvatsku, pretežito, istina, na Jadran, no mi želimo da dođu i ovdje, da uživaju i u kontinentalnom turizmu. Tu ima zaista mnogo prostora za jačanje suradnje na razmjeni turističke ponude Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i cijele Slavonije i Baranje. Sam je veleposlanik spomenuo kako su austrijski turisti koji su posjetili Kopački rit i obišli ovaj naš kraj, ostali ugodno iznenađeni. Po tom ćemo pitanju nastaviti raditi, kazao je Radić te najavio da bi Grad Osijek u skoroj budućnosti mogao ostvariti prijateljske odnose s jednim austrijskim gradom, s obzirom na to da do sada Osijek među gradovima prijateljima nema nijedan austrijski grad.

Razvoj gospodarstva


Tijekom posjete njegove ekscelencije Josefa Markusa Wuketicha županiji, dožupan Josip Miletić podsjetio je na pozitivne trendove u prethodnom razdoblju.

- Trgovinska razmjena u prošloj je godini bila oko 100 milijuna eura. Ti trendovi će se nastaviti, a ključ današnjih razgovora bio je razvoj gospodarstva i sve što možemo učiniti da bismo omogućili poduzetnicima ulaganje u Hrvatsku, ali isto tako i našim poduzetnicima omogućiti plasman robe na tržišta Austrije - kazao je Miletić.

I u županiji jedna od tema bila je i razvoj turizma na području Osječko-baranjske županije.

Svjedočimo velikom broju turista iz Austrije, a nadamo se da će ti trendovi poboljšanjem uvjeta vezanih uz koronavirus nastaviti onim smjerom kojim su išli prije pandemije - poručio je dožupan Miletić.

Veleposlanik Austrije Wuketich, zadovoljan zbog formiranja kulturne tradicije austrijskih dana u Osijeku, najavio je stvaranje uvjeta i za nova gospodarska ulaganja austrijskih poduzetnika te za privlačenje više austrijskih turista, ne samo na Jadran, nego i na kontinentu Hrvatske i Osječko-baranjske županije, jer, kako kaže, tu imaju što vidjeti.


Tomislav Prusina
Dodirne točke i u budućnosti
Predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Vladimir Ham istaknuo je važnim temeljem ovih razgovora činjenicu da je Osijek duboko obilježila austrijska kultura kroz povijest. "Gdje god pogledamo u našem gradu toga smo svjedoci, i vjerujem da slična razmišljanja koja dijelimo pridonose tome da se i danas mnogo bolje razumijemo. Sve ove važne teme o kojima smo gradonačelnik i ja razgovarali s veleposlanikom, dodirne su točke na kojima gradimo zajedničku budućnost i mislim da ćemo kroz tu suradnju doći na mnogo bolje razine i turističkih posjeta i naših krajeva, ali i mnogo značajnije kulturne razmjene kroz ovaj projekt bratimljenja s austrijskim gradovima", zaključio je Ham.

zajedničke teme
TURIZAM, TRGOVINA I SURADNJA

100 milijuna

eura iznosila je prošle godine trgovinska razmjena Austrije i Hrvatske

Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike