Regija
SLATINA

Predstavljena knjiga "Strategijska obrambena operacija ‘91./‘92. godine"
Objavljeno 25. listopada, 2021.

Vezani članci

OBILJEŽENA VELIKA OBLJETNICA

30. godina od osnivanja 136. slatinske brigade

U okviru obilježavanja 30. obljetnice osnivanja 136. slatinske brigade Hrvatske vojske, u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina premijerno je predstavljena knjiga “Strategijska obrambena operacija ‘91./’92. godine” autora umirovljenog generala Vinka Vrbanca i umirovljenog brigadira Stjepana Antolašića. Knjigu su predstavili sami autori, a moderator je bio umirovljeni brigadir Josip Černi, ratni zapovjednik 136. brigade HV-a.

Autori knjige, hrvatski branitelji i izravni sudionici u planskom i izvršnom dijelu strategijske obrambene operacije, koja je trajala od druge polovice 1991. do početka travnja 1992. godine, strategijsku operaciju opisali su kao najsloženiji oblik bojnog djelovanja, za koju je potrebno dugotrajno mirnodopsko planiranje, pa je Antolašić uvjeren da je agresija na Hrvatsku planirana u Srbiji mnogo ranije nego što je izvedena, vjerojatno 1984. ili 1985. godine. U knjizi je objavljen i plan napada na Hrvatsku u dokumentu pod nazivom “Direktiva”, kojim je predviđeno osvojiti Hrvatsku i riješiti rat u 15 dana. Vukovar je trebao poslužiti kao grad primjer ostalima koje su namjeravali osvojiti.

Odgovor na napadna djelovanja neprijatelja u cijeloj istočnoj Hrvatskoj bila je strategijska obrambena operacija 1. operativne zone pod zapovijedanjem generala Karla Gorinšeka. Za vrijeme obrambene operacije na istoku, na zapadnoslavonskom ratištu spajaju se hrvatske snage s područja Požege, Orahovice, Slatine, Virovitice i Pakraca u napadnoj operaciji Papuk 91. Upravo su obranu Vukovara i Papuk 91 autori knjige u okviru strategijske obrambene operacije nazvali odlučujućim operacijama, a sve ostale su značajne bitke. General Vrbanac navodi neutemeljenost tvrdnje JNA da je zauzimanjem Vukovara Hrvatska pretrpjela poraz i neutemeljenost naših tvrdnji da je na Vukovaru obranjena Hrvatska, jer se vukovarska obrambena bitka može promatrati samo u okviru strategijske obrambene operacije. Odmah nakon okupacije Vukovara kreće operacija Papuk 91, u kojoj je sudjelovala i 136. slatinska brigada. Ta je operacija zaustavila agresora i time je završena strategijska obrambena operacija.

Knjiga spominje provjerena imena 1200 branitelja i njihovo sudjelovanje u obrani, sve postrojbe HV-a koje su sudjelovale u toj obrambenoj operaciji i formirana zapovjedništva. U toj strategijskoj obrambenoj operaciji snage HV-a i MUP-a RH imale su 2232 poginula pripadnika, polovicu u Vukovaru. P. Žarković
Možda ste propustili...

NACIONALNI DAN HITNE MEDICINSKE SLUŽBE

Uz dobru opremljenost potrebno je educirati i građane

U OPĆINI OSLUŠKUJU POTREBE ZAJEDNICE

Gradit će novi vrtić, u pripremi starački dom

Najčitanije iz rubrike