Regija
OBILJEŽENA VELIKA OBLJETNICA

30. godina od osnivanja 136. slatinske brigade
Objavljeno 24. listopada, 2021.
Postrojba je nastala "kad je osmijeh na čovjekovu licu pobjegao u sigurnije krajeve"
SLATINA - Nakon polaganja vijenaca i upaljenih lampiona kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136.slatinske brigade i svete mise u župnoj crkvi sv. Josipa za sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje, u Slatini je održana središnja svečanost kojom je obilježena 30. obljetnica osnivanja 136. slatinske brigade.

Riječ je o postrojbi koja je nastala "kad je osmijeh na čovjekovu licu pobjegao u sigurnije krajeve i kad je oružje postalo jače od bratstva i ljubavi", kako je u svome radu napisala učenica Lucija Šokac, te o postrojbi koja je dala nemjerljivi doprinos oslobođenju domovine 1991. i 1992. godine, i čije je formiranje značilo opstanak Hrvata na ovom prostoru.

Pripadnici slavne brigade postrojili su se na staroškolskom igralištu, gdje su ih pozdravili i na dane ponosa i slave podsjetili zamjenik gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić te izaslanici visokih državnih dužnosnika.

Prvi ratni zapovjednik 136. brigade i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Josip Černi podsjetio je na ratni put postrojbe te izrazio posebno zadovoljstvo što su na proslavu slatinske brigade došli i suborci iz Požege, Orahovice, Virovitice, Grubišnog Polja i Pakraca, sudionici operacije Papuk 91, kojom je oslobođen zapadnoslavonski okupirani prostor. Pozdravio je Černi i prijatelje iz 106. osječke brigade i sve pozvao neka budu ponosni na prijeđeni put slave.

Pripadnicima 136. brigade obljetnicu osnivanja čestitali su virovitičko-podravski dožupan Marijo Klement kao izaslanik predsjednika Vade RH, saborski zastupnik i predsjednik Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora Josip Đakić kao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, te zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske brigadni general Dražen Ressler kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske.

Program su svojim nastupom uveličale članice KUD-a Dika, a svoje literarne radove pročitale su učenice 8.a razreda OŠ Eugena Kumičića Leona Pohiba i Lucija Šokac.

Poslije svečanog programa na staroškolskom igralištu, obilježavanje je nastavljen mimohodom okupljenih hrvatskih branitelja i uzvanika ulicama grada Slatine, a vodili su ih pripadnici 136. brigade sa zastavama.

Na središnjoj svečanosti bili su i članovi Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina-Orahovica, predstavnici Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga grada Slatine, izaslanik ministra obrane RH brigadir Davor Josip Babić, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Siniša Knežević, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš, predsjednik Hrvatskoga časničkog zbora grada Slatine Vlado Međumurac, prvi zapovjednik 64. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde Slatina Ivan Roštaš, načelnici susjednih općina, predsjednici i predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata s područja grada Slatine i Virovitičko-podravske županije, predstavnici gradskih ustanova i drugi građani.


Petar Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike