Osijek
PANEL-DISKUSIJA U OKVIRU HRVATSKO-MAĐARSKOG PROJEKTA

Vidljivost turističke ponude i destinacija nezamisliva je bez uključivanja medija
Objavljeno 23. listopada, 2021.

Cilj je turističkih djelatnika s obje strane hrvatsko-mađarske granice i regije Baranja povećati vidljivost svih turističkih događanja i destinacija, što je bez uključivanja medija, posebice regionalnih i lokalnih, gotovo nemoguće, konstatirano je na panel-diskusiji održanoj u petak u Osijeku, koju je u okviru projekta Manjine kao mostovi među zajednicama organizirala Turistička zajednica Osječko-baranjske županije.



Iako i Osječko-baranjska županija i susjedna Županija Baranja u Mađarskoj kontinuirano rade na razvoju i jačanju kapaciteta kontinentalnog turizma, jedan od osnovnih izazova za jačanje turističkog tijeka između dvije susjede države jezična je barijera. Upravo zbog tog razloga važno je povećanje protoka informacija između medija te kulturnog i turističkog sektora s obje strane državne granice s naglaskom na promociju i informiranje o turističkim događanjima.

Zoltan Gyorffy, urednik časopisa Pecsi Borozo, koji je među najboljim poznavateljima turističkih prilika s obje strane regije Baranja, ali i mnogo šire, tvrdi da je turistima iz Mađarske lako prodati Jadran za razliku od kontinentalnih destinacija koje imaju jednako vrijedne sadržaje. Ističe također da su se nekada davno stanovnici s obje strane granice služili s oba jezika, no da se posljednjih desetljeća to, nažalost, izgubilo.

- Manjine s obje strane granice mogle bi puno više učiniti na toj povezanosti ako bi bile aktivnije i otvorenije izvan svojih zajednica. Malo se koriste manjinski mediji i važno je da vijesti iz Mađarske o nekim turističkim događanjima šaljemo i lokalnim medijima u Hrvatskoj. Posebno kada su u pitanju veći festivali moramo misliti na susjede - rekao je Gyorffy.

Sve većem povezivanju turističkih sadržaja, ali i zbog sve većeg broja gostiju iz Mađarske važno je povećati vidljivost svega što se događa u ovom našem turistički natprosječno bogatom području, ocijenila je predsjednica TZ OBŽ Ivana Jurić i dodala kako jezik možda jest barijera, ali da nam u tome najbolje mogu pomoći manjine s obje stane granice. Bivši novinar, sada viši stručni suradnik u Hrvatskoj gospodarskoj komori ŽK Osijek Igor Mikulić, istaknuo je iznimnu važnost lokalnih medija za razmjenu informacija, “jer provjerena, točna i konkretna informacija uvijek je vrjednija od onoga što se nudi na društvenim mrežama”.

Na panelu, čija je moderatorica bila Nefreteta Zekić Eberhard, sudjelovao je još i Kinces Mark iz Odjela za turizam Grada Pečuha.



Tomislav Prusina
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike