Mozaik
PREMINUO GLUMAC ŽARKO POTOČNJAK

On se u svaku ulogu davao s punim srcem
Objavljeno 22. listopada, 2021.
Za vrijeme rata bio je član 106. osječke brigade, bio je u protuzrakoplovnoj obrani te član umjetničke brigade

Hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac Žarko Potočnjak iznenada je u četvrtak ujutro preminuo u Zagrebu, u 76. godini, potvrdili su iz Glumačke družine Histrion.



Žarko Potočnjak rođen je 1946., u Pakracu. Gluma ga prati od malih nogu te je već kao osnovnoškolac nastupao u brojnim školskim predstavama, iako je od srednje škole svima govorio da se želi baviti brodogradnjom, pa je čak i upisao studij brodogradnje, ali se na njemu zadržao samo pet mjeseci. Završio je Akademiju za kazališnu i filmsku umjetnost 1972. godine. Za vrijeme studija imao je prvu profesionalnu ulogu u filmu "Prikupljanje hrabrosti", redatelja Eduarda Galića. Prvi angažman dobio je u Kazalištu Komedija, u Zagrebu, gdje je glumio u mjuziklima i rock-operama. Nakon toga, 18 godina bio je glumac u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavella. Na poziv Georgija Para prešao je u zagrebački HNK 1994. godine. Sa Zlatkom Vitezom osnovao je glumačku družinu Rinoceros 1975. godine, koja je iste godine preimenovana u Histrione.

Igrao je u oko 150 kazališnih premijera te snimio 25 igranih filmova, a u njih deset imao je glavnu ulogu. Glumio je u približno 30 televizijskih serija, a "Lažeš Melita", "Inspektor Vinko", "Putovanje u Vučjak", "Nad lipom 35", "Najbolje godine", "Počivali u miru", "Crno-bijeli svijet", samo su neke od njih. Za vrijeme Domovinskog rata bio je član 106. osječke brigade, bio je u protuzrakoplovnoj obrani te član umjetničke brigade. Potočnjak je dobitnik brojnih nagrada za životno djelo, među kojima se ističu Nagrada hrvatskog glumišta, Marul, Zlatni osmijeh, Dubravko Dujšin, Nagrada na susretima hrvatskih kazališta, nagrada Dani komedije.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u povodu smrti Žarka Potočnjaka, jednoga od naših najdarovitijih filmskih i kazališnih glumaca, čijim je odlaskom, kako je istaknula, hrvatska filmska i kazališna scena izgubila jedinstvenog umjetnika.

- Svojim se glumačkim talentom istaknuo već sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća, kada je sa Zlatkom Vitezom osnovao kultnu glumačku družinu Histrione te s ponosom pronosio histrionsku zaigranost, duhovitost i posvećenost kazalištu kroz cijeli svoj život. U više od pola stoljeća plodne glumačke karijere Žarko Potočnjak ostvario je doista zavidan glumački opus nastupajući u više od 150 kazališnih premijera, mnoštvo televizijskih drama i serija, gotovo tridesetak filmova u kojima je s jednakom glumačkom snagom i histrionskim žarom odigrao i glavne i sporedne uloge. Utjelovio je mnoge antologijske likove hrvatskoga glumišta na daskama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Gradskog kazališta Komedije i Gradskog dramskog kazališta Gavella. S jednakom izvrsnošću dramskog izraza tumačio je Krležine, Strindbergove, Shakespeareove, Čehovljeve, Brešanove, Ivšićeve, Gogoljeve, Brechtove, Büchnerove, Beckettove, Držićeve i Marinkovićeve likove, za što je zasluženo bio ovjenčan najvišim priznanjima struke i publike. Svi koji su ga poznavali znaju kako se u svaku ulogu davao s punim srcem, stoga se danas s posebnom zahvalnošću spominjemo i njegova domoljublja, kada se na samom početku agresije na Hrvatsku kao dobrovoljac uključio u 106. osječku brigadu, djelovao u protuzrakoplovnoj obrani te bio član umjetničke brigade. Odlaskom Žarka Potočnjaka hrvatska filmska i kazališna scena izgubila je jedinstvenog umjetnika - istaknula je ministrica Obuljen Koržinek. H
OSTAT ĆE UZOR I NADAHNUĆE
Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u četvrtak izraze sućuti obitelji Žarka Potočnjaka te naglasio kako će Potočnjakovih pet glumačkih desetljeća biti upisani u hrvatsku kulturnu povjesnicu. “Njegovih pet desetljeća u hrvatskom glumištu, deseci uloga u igranim filmovima i televizijskim serijama ostat će trajno zabilježeni u sjećanjima ljubitelja kazališne i filmske umjetnosti te upisani u hrvatsku kulturnu povjesnicu. Bogato glumačko stvaralaštvo potvrdio je brojnim nagradama, a kao vrhunski pedagog odgojio je naraštaje hrvatskih glumaca kojima će ostati uzor i nadahnuće”, napisao je premijer, uputivši obitelji Žarka Potočnjaka, u ime Vlade i osobno, izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike