Crna kronika
ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Vlado Zec opet će u zatvor zbog dvije presude
Objavljeno 16. listopada, 2021.
Osim bivšeg vlasnika Kamen Ingrada, u zatvor će i Zecova supruga, Josip Perić i Ivan Đurđević

Vlado Zec, nekadašnji vlasnik Kamen Ingrada, njegova supruga Đurđica, Ivan Đurđević, bivši direktor tvrtke Vodoprivreda Požega, i Josip Perić, bivši načelnik Općine Velika, pravomoćno su osuđeni, nakon 15 godina od početka, u dva sudska postupka. U predmetu sa Zecom i njegovom suprugom te Ivanom Đurđevićem nepravomoćno je na Županijskom sudu u Osijeku u travnju 2016. bio osuđen i Anto Bagarić, no protiv njega je postupak obustavljen, jer je preminuo 2018. godine.



Vrhovni sud u obrazloženju presude navodi kako je prvostupanjski sud ispravno zaključio da je Bagarić nekontroliranim izdavanjem mjenica Požeško-slavonske županije u korist TD-a Kamen Ingrad d.d., čiji je većinski dioničar bio predsjednik Županijske skupštine Vlado Zec, koji je ujedno bio i koalicijski partner u obnašanju vlasti u Županiji te s tim društvom povezanom Vodoprivredom Požega, bivši župan prekoračio svoje ovlasti čime je oštetio Požeško-slavonsku županiju. Vlado Zec osuđen je da je poticao Antu Bagarića na zlouporabu položaja i ovlasti. Njegovu obranu da nikoga ni na što nije poticao, osječki sud procijenio je kao potpuno nevjerodostojnu, a s tim se složio i Vrhovni sud.

Drugostupanjski sud navodi kako Vlado Zec nije doveo u pitanje ni činjenicu da je, kao koalicijski partner stranci kojoj je pripadao župan, obavljao dužnost predsjednika skupštine Požeško-slavonske županije, vršeći na taj način i određeni politički utjecaj, ni da je trgovačko društvo, čiji je većinski vlasnik i predsjednik uprave, Kamen-Ingrad, nelikvidno i prezaduženo, pa postoji njegov očiti materijalni i gospodarski interes da se nelegalnim "pozajmicama" održi njihovo poslovanje.

- Pri tome je neupitno da je bio upoznat s financijskim problemima Kamen-Ingrada i to ne samo s pozicije predsjednika uprave i većinskog dioničara, nego i s obzirom na poslovnu i privatnu povezanost s Đurđicom Zec, svojom suprugom, koja je u inkriminiranom razdoblju bila članica uprave TD-a Kamen-Ingrad, zadužena za financijsko poslovanje - navodi u obrazloženju presude, između ostaloga, Vrhovni sud.

Iako je šteta u ovom slučaju iznosila 12,9 milijuna kuna, Vrhovni sud navodi kako je prvostupanjski sud povrijedio kazneni zakon kada je naložio tvrtki Kamen-Ingrad u stečaju da ga isplati u korist državnog proračuna. Taj iznos po spornim mjenicama, odnosno uvećan za kamate 13,5 milijuna kuna, Požeško-slavonska županija već je prijavila kao tražbinu u stečajnom postupku.

Što se tiče druge presude koja je postala pravomoćna ove godine, Vlado i Đurđica Zec osuđeni su na po dvije godine i šest mjeseci, a Josip Perić, bivši načelnik Velike, na dvije godine zatvora. Vrhovni sud svima je smanjio kazne za četiri mjeseca.



Sandra Lacić
2

presude protiv Vlade Zeca i suradnika postale su pravomoćne ove godine

U ZATVORU BIO 4 GODINE I 7 MJESECI
Protiv Vlade Zeca i raznih suradnika posljednjih se godina vodilo oko 20 postupaka na Općinskom sudu Požega, a zbog jednog mu je izrečena i na kraju postala pravomoćna presuda kojom je osuđen na pet godina i jedan mjesec zatvora. Tu je kaznu Vlado Zec odslužio, provevši u zatvoru (između ostalih, i u požeškoj kaznionici te zatvoru u Lepoglavi), četiri godine i sedam mjeseci prije negoli je izišao na slobodu. U međuvremenu se Vlado Zec s obitelji odselio iz Velike u Zagreb, gdje živi već nekoliko godina.

Najčitanije iz rubrike