Osijek
KONGRES ODRŽIVOG RAZVOJA ZDRAVSTVENOG TURIZMA

Dobrim upravljanjem ljudski resursi spremni za izazove
Objavljeno 15. listopada, 2021.
Zdravstveni sustav u pandemiji pokazao da se može i zna nositi sa svim poteškoćama

Vezani članci

KONGRES ODRŽIVOG RAZVOJA ZDRAVSTVENOG TURIZMA U OSIJEKU

Hrvatska ima veliki potencijal za privlačenje zdravstvenih turista

I drugi je dan Kongresa održivog razvoja zdravstvenog turizma koju je u Osijeku organizirala LUX Promocija, uz Glas Slavonije kao suorganizatora, protekao u zanimljivim predavanjima i panelu o aktualnoj temi "Organizacijska kultura i ljudski resursi za vrijeme pandemije - nove strategije upravljanja".



Na samome početku drugog dana Kongresa prisutne je pozdravila zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković, istaknuvši kako je zdravstveni turizam, kao velika interdisciplinarna grana turizma, od velikoga značenja za grad Osijek.

- Osijek sa svim svojim prirodnim i kulturnim resursima te gastronomskom i enološkom ponudom, ali i svim ostalim što nudi uz zdravstveni turizam, ima brojne komparativne prednosti u odnosu prema ostatku Hrvatske - rekla je Crnković. Istaknula je kako je Klinički bolnički centar Osijek jedna od velikih komponenti zdravstvenog turizma, uz ulaganje velikih sredstava u izgradnju novoga KBC-a. Tu su i novootvorene klinike i poliklinike te brojni stručnjaci koji ne rade samo na području istočne Hrvatske, nego i diljem svijeta.

Upravo su se eminentni stručnjaci okupili na panelu o ljudskim resursima u vrijeme pandemije: doc. dr. sc. Marinko Rade, ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Rovinj, doc. dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Ivana Stanić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije te univ. spec. oec. Ratko Vuković, ravnatelj Daruvarskih toplica - Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, uz moderatora dr. sc. Miroslava Sikoru. Složili su se kako su panelom potaknuta neka nova važna pitanja vezana uz način upravljanja kadrom i zdravstvenim sustavom.

- KBC Osijek spreman je za sve izazove koje donosi upravljanje i organizacija ljudskih resursa. Pet godina aktivno radimo na tome, što kroz planiranje, što kroz izmjene sistematizacije, a dokaz tome je činjenica da nismo do sada imali probleme na određenim zdravstvenim jedinicama s kadrom. Kadrovsku politiku promišljamo aktivno, a ovakve panele smatram vrlo korisnim - rekao je ravnatelj Zubčić.

Pročelnica Stanić ocijenila je da rasprava upućuje na potencijalne izazove s kojima se susreće cjelokupni sustav zdravstva te naglasila da bez zaposlenika sustava zdravstva ne bi ni bilo. Naglasila je kako je zdravstveni sustav podnio velik teret u pandemiji, no ipak je iznjedrio rezultate te pokazao da se oni koji rade u hrvatskom sustavu zdravstva itekako mogu nositi s poteškoćama.

- Panelom smo pridonijeli novoj raspravi o kulturi samoga menadžmenta i upravljanja ljudskim resursima u zdravstvu - zaključio je moderator, dr. sc. Sikora.

Pokrovitelji Kongresa su Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te ACAP, uz partnerstvo Turističke zajednice grada Osijeka, Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, Iločkih podruma i Genox.hr.



Marija Mihelić
ISKORISTITI PREDNOSTI
Organizatorica Sunčana Matić istaknula je kako će Kongres polučiti rezultate u mnogim segmentima, kao i nove ideje o upravljanju ljudskim resursima te zdravstvenim ustanovama i sustavom.

- Kroz predavanja također su prikazani brojni potencijali tržišta zdravstvenog turizma, kakav je primjerice dizajnirana hrana. Također, s obzirom na to da je početkom 1874. godine formirano Društvo slavonskih liječnika u Osijeku, a kasnije iste godine Hrvatski liječnički zbor, jasno je da je Slavonija prednjačila u mnogo čemu, pa to čini i danas, što svakako treba iskoristiti - rekla je Matić. Naglasila je da Slavonija može postati lider zdravstvenog turizma kroz klaster Slavonija, Baranja i Srijem, koji će se formirati tijekom sljedećih mjeseci, a što je bila nepoznanica prije ovog kongresa.

Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike