Kultura
OTVOREN 13. MEĐUNARODNI FESTIVAL DIONIZ

U Đakovu stotinu studenata kazališnih akademija iz RH i Vojvodine
Objavljeno 9. listopada, 2021.

ĐAKOVO – Približno stotinu studenata četiri kazališne akademije iz Hrvatske i Vojvodine okupio je, nakon godinu dana stanke izazvane pandemijom koronavirusa, 13. Međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz koji je u Đakovu, u Centru za kulturu, otvoren u petak navečer.

Ove godine Dioniz se održava gotovo pola godine kasnije nego inače-  u ožujku, i u 13. izdanju nema tematsku odrednicu jer je organizatorima – Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku te Gradu Đakovu, cilj bio okupiti se, održati se. Također, za razliku od prijašnjih godina kada je trajao i do tjedan dana, ove godine je u skraćenom formatu od dva dana. Svaka od sudionica izvodi po jednu predstavu u večernjem terminu, a prva predstava održana je odmah nakon otvorenja – Zagrebački pentagram, u izvedbi Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Dvodnevni program čine i radionice, predavanja, a ove godine i predstavljanje Biblioteke Sterijinog pozorja. Iako ne sudjeluje sa studentima, u 13. Dioniz uključena je i ljubljanska umjetnička akademija sudjelovanjem jednog od najcjenjenijih redatelja Sebastijana Horvata, a i na ovom Dionizu kroz radionice sa studentima radi hrvatski poznati kazališni umjetnik Joško Ševo.

Prorektor za kulturu, umjetnost i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, red. prof. art. dr. Robert Raponja, u uvodu je rekao kako na 13. Dionizu sudjeluju Akademija umetnosti Novi Sad, Umjetnička akademija u Splitu, Akademija dramskih umjetnosti u Zagrebu, te Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku.

– Nakon lanjske stanke, Dioniz ide dalje, a Grad Đakovo u tome mu je izvrstan domaćin. Edukativni je ovo festival, razmjena znanja i vještina, propitkivanje kazališta i mladih ljudi, rekao je Raponja. Podsjetio je na predpandemijske godine kada je na Dionizu gostovalo i desetak kazališnih akademija iz zemlje i Europe.

Prodekan za razvoj kulture i kreativne industrije osječke Akademija za umjetnost i kulturu, izv. Prof. art., Anđelko Mrkonjić, izrazio je nadu kako će i na 13. Dionizu do izražaja doći sva kreativna energija studenata.

Festival je otvorio gradonačelnik Đakova i izaslanik osječko-baranjskog župana Marin Mandarić, rekavši kako je Đakovo njegov ponosni domaćin.

Festival Dioniz bit će zatvoren u subotu, 9. listopada, navečer, u 21 sat, i to kazališnom predstavom Leonce i Lena, osječke Akademije, u Centru za kulturu. Osim u njemu, program Dioniza odvija se u prostorima Sklada i Kući Reichsmann. S.Župan

Možda ste propustili...

U IZDANJU ĐAKOVAČKOG KULTURNOG KRUGA

Mirta Abramović je objavila dvije knjige

DANI MATICE HRVATSKE U OSIJEKU

Povratak iskonskoj emociji i instinktu

KONCERT IZ MAJSTORSKOG CIKLUSA 2. PROSINCA

Simfonijskim orkestrom HRT-a ravna maestro Pascal Rophe

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana