Crna kronika
NA CESTAMA SLAVONIJE I BARANJE

U rujnu čak 100 naleta automobila na divljač
Objavljeno 25. rujna, 2021.
Vozači se pozivaju na opreznu vožnju u šumovitim krajevima, pogotovo u ranim jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima

Osim na brzinske divljake, pijane vozače koji im krivudajući dolaze iz suprotnog smjera, vozači diljem Slavonije i Baranje svakodnevno moraju dobro paziti i na divljač koja svako malo istrčava na cestu i izaziva sudare s vozilima.



I to postaje problem jer je samo u rujnu u svim slavonskim županijama, prema neslužbenim procjenama lovaca, zabilježeno gotovo 100 naleta na divljač. Prema službenim podacima MUP-a, iz Biltena o sigurnosti cestovnog prometa, u proteklih deset godina, dogodilo se čak 7914 prometnih nesreća zbog naleta na divljač. Također, od 1. siječnja 2011. do 31. prosinca 2020. u tim je nesrećama smrtno stradalo šest osoba, još 105 ozlijeđeno je teško i 383 lakše.

Srna i jelen


Tri su naleta tako zabilježena u četvrtak u Požeško-slavonskoj županiji. Oko 3.05 sati u mjestu Požeška Koprivnica 70-godišnji vozač koji je upravljao Mazdom našičkih registracijskih oznaka udario je vozilom u košutu koja je istrčala na cestu. Istoga dana, oko 16 sati između mjesta Gradište i Bektež, 54-godišnji vozač koji je upravljao Volkswagenom požeških registracijskih oznaka, udario je vozilom u jelena. Nešto kasnije, oko 19.50 sati između mjesta Kamenska i Striježevica, 40-godišnji vozač koji je upravljao Citroenom zagrebačkih registracijskih oznaka, udario je u srnu. U sva tri slučaja ozlijeđenih osoba u vozilima, srećom, nije bilo, no na automobilima je nastala velika materijalna šteta. Sudbina divljači nije poznata. Inače, na području PU požeško-slavonske samo u rujnu dogodilo se ukupno 28 sudara vozila sa životinjom na cesti. Kako je riječ većinom o brdovitom i šumskom predjelu, vozači se pozivaju na dodatni oprez, a najčešći naleti vozila na divljač događaju se u ranim jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima.

Naleta na divljač proteklih dana bilo je i u Osječko-baranjskoj županiji. Tako su u srijedu evidentirani naleti automobila na divljač kod Belišća te Đakova. Ukupno je u rujnu, uključujući i Baranju, zabilježeno 30-ak naleta na divljač. Ništa bolja situacija nije ni u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj te Brodsko-posavskoj županiji.

Oprezno vozite


Proteklih je godina, nažalost, bilo i smrtnih stradavanja nakon naleta vozila na divljač. Tako je na Badnjak 2012. godine smrtno stradao 22-godišnjak iz Donje Motičine. Vozeći auto između Seone i Donje Motičine, na cestu je u jednom trenutku istrčao jelen. Nakon udara u jelena, automobil je u nekontroliranom kretanju prešao u suprotni kolnički trak i izravno se sudario s kombijem. Mladi vozač auta preminuo je na mjestu nesreće.

- Upozoravamo vozače da budu maksimalno oprezni na cestama, pogotovo u jutarnjim i večernjim satima, te da prilagode brzinu kretanja stanju i uvjetima na kolniku. Također, upozoravamo vozače da obrate pozornost na cestama izvan naselja na neočekivanu pojavu divljači, posebice na dionicama ceste na kojima je vidljivo postavljena prometna signalizacija koja upozorava vozače na pojavu divljači - poručuju iz policije. Nije zgorega znati kako vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom, za što je propisana novčana kazna od 500 kuna. Za vlasnika životinje za kojeg se utvrdi da je ostavio životinju na cesti bez nadzora propisana je novčana kazna u iznosu od 300 kuna.



Sandra Lacić
TRAGEDIJA NAKON NALETA NA SRNU
Koliko opasan može biti nalet na divljač svjedoči nesreća od prošle subote kada je bračni par iz Virovitice poginuo kod Daruvara kada je ispred njih, dok su bili na motociklu, istrčala srna. Motocikl se potom sudario s autom koji je dolazio iz suprotnog smjera. Četrdesetdevetogodišnjak je pao na “haubu” auta i poginuo na mjestu nesreće, a njegova supruga je pala preko auta na kolnik. Davala je znakove života, pa su je liječnici 40 minuta reanimirali, no, nažalost, ozljede su bile preteške. Liječnik je na kraju konstatirao i njezinu smrt.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike