Autoglas
STIGAO NASLJEDNIK NAKON ČETIRI GODINE

C3 Aircross: Sada je tu novo lice i više individualizacije
Objavljeno 21. rujna, 2021.
Dizajn je inspiriran konceptnim automobilom CXPERIENCE, pa automobil sada izgleda zrelije, odlikuje se premium izgledom

Nakon gotovo četiri vrlo uspješne godine popularni francuski crossover, C3 Aircross, dobio je originalno novo lice. S više od 370.000 proizvedenih vozila od lansiranja krajem 2017. godine, C3 Aircross pokazao se vrlo popularnim u visoko konkurentnom segmentu B-SUV. Na hrvatskim cestama ih je 1100, od čega čak 70 % ima dvobojnu karoseriju, a 40 % bogati paket Shine.



Uređenje



Dizajn je inspiriran konceptnim automobilom CXPERIENCE, odlikuje se premium izgledom. Izvana je dobio i teksturirane umetke, novi svjetlosni potpis, uglatije linije nosa, kao i redizajniranu zaštitu podvozja. Ponuđeni su i potpuno novi 16-inčni i 17-inčni aluminijski naplatci, od kojih je jedan u svakoj veličini u moderno crnoj boji. Interijer je raskošan i prilagodljiv s djeljivom i pomičnom stražnjom klupom, pa je osnovni volumen prtljažnika od 410 do 520 litara. Preklapanjem stražnje klupe može se povećati i do 1289 litara.

Na raspolaganju su četiri različita stila uređenja kabine. Standardni ima sivi dekor sjedala, u kombinaciji s teksturiranom sivom kontrolnom pločom. Stil Urban Blue sportski je moderan i kombinira plave presvlake i plavu tkaninu s efektom kože te poprečnu traku na gornjem dijelu naslona sjedala s uzorkom chevrona. Ambijent Metropolitan Graphite je luksuzan i kombinira grafitni materijal s efektom kože s prošaranim sivim presvlakama, također s trakom na gornjem dijelu naslona sjedala u boji svijetlog drva i sivom trakom na instrumentnoj ploči. Profinjenost daje uređenje Hype Grey, u kombinaciji sivozelene kože i crne tkanine s efektom kože, s čime je usklađena traka na armaturnoj ploči od sivozelene kože i poprečne trake na gornjem dijelu naslona sjedala s uzorkom chevrona.

Poslovični citroenovski komfor dopunjava uložak od strukturirane pjene visoke gustoće, debljine 15 mm, uz pojačanu bočnu potporu na širokim i izdašnim sjedalima. Ta su sjedala dostupna uza sva tri ambijenta osim osnovnog. Tu su i dodatni pretinci u kabini, a nova središnja konzola na stražnjem dijelu ima velik prostor za odlaganje.

Motorizacija


Kad je riječ o motorizaciji, tu je najmanje promjena. Iz ponude je ispao bazni atmosferski trocilindraš sa 60 kW, pa je sada čine PureTech 110 s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa, PureTech 130 s automatskim mjenjačem EAT6 (više se ne nudi s ručnim mjenjačem), BlueHDi 110 s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa i BlueHDi 120 s automatskim mjenjačem EAT6.

Početni model s paketom opreme Feel i turbobenzincem od 110 KS u Citroenu procjenjuju na 131.900 kuna naviše, a dizelska ponuda (Feel BlueHDi 110) kreće od 144.900 kuna. Benzinac sa 110 KS i opremom Feel Pack kreće od 138.900 kuna, odnosno od 151.900 kuna za tako opremljeni turbodizel. Najjači benzinac, Shine PureTech 130 EAT6, stoji 164.900 kuna, a dizel Shine BlueHDi 120 EAT6 176.900 kuna. No uz dolazak novog modela pripremljen je i posebni akcijski model Feel Pack PureTech 110, za 126.900 kuna do registracije, odnosno uz mjesečnu ratu od 1266 kuna preko Citroen financiranja. Uz petogodišnje jamstvo, vozila su na lageru, i dostupna odmah.



Milan Bugarić
Brdo opreme
Dodirni zaslon multimedije je nov i veći, sad je 9-inčni, i pruža bolju ergonomiju, kvalitetniju čitljivost informacija i praktičniji je za upotrebu. Omogućuje bolju upotrebu navigacijskog sustava Citroën Connect Nav ili funkcije Mirror Screen, koja je kompatibilna s protokolom Apple CarPlay. Usluga Connect Assist služi za pružanje pomoći na cesti u slučaju potrebe i njome je automobil stalno umrežen. Tri su paketa opreme; Feel, Feel Pack i Shine. Već bazni ima ABS i ESP, sustave za pomoć pri naglom kočenju...

1100

dosadašnjih Citroena C3 Aircross vozi hrvatskim cestama

410 - 520

litara osnovni je kapacitet prtljažnika