Sport
LUDA UTAKMICA U GRADSKOM VRTU

Velikih 20 minuta bijelo-plavih za senzacionalni preokret
Objavljeno 19. rujna, 2021.
Gorica je dvaput vodila, ali Osijek se nije predavao i kreirao je veliki preokret

Kakva drama u Gradskom vrtu! Nogometaši Osijeka dugo su hodali po rubu još jednog poraza od Gorice, a onda se čudesno vratili i došli do pobjede u trećoj minuti sudačke nadoknade.



Treneru bijelo-plavih Nenadu Bjelici isplatio se potpuni rizik u koji je ušao u drugom poluvremenu utakmice, a junak Osijeka bio je Mirlind Daku koji je s dva pogotka vraćao Osječane u život nakon što je Gorica dvaput vodila, a tu ludu utakmicu zaključio je Danijel Lončar. Očito protiv Velikogoričana utakmice u Gradskom vrtu ne mogu biti obične. Uvijek je neka drama, a ova je imala sretan završetak. Sve do 74. minute Osijek je opet "tapkao" u mraku problema s realizacijom, a onda se napokon otvorilo. Osječani su u posljednih 20-ak minuta susreta zabili čak tri pogotka i kreairali rijetko viđen preokret za prvenstvenu pobjedu nakon mjesec dana

Kalikova "bomba"


Zvižducima su nogometaši Osijeka ispraćeni s terena nakon prvih 45 minuta susreta protiv Gorice. Bilo je to živo poluvrijeme u kojemu gosti nisu zauzeli defenzivni gard, već su do pozitivnog rezultata nastojali doći otvorenom igrom. Bilo je dosta trke i borbenosti, ali uzbuđenja pred vratarima bila su rijetkost. Akcije Osijeka bile su pomalo komplicirane, pa je Gorica relativno lako izlazila s njima na kraju. Slično je bilo i na drugoj strani gdje je obrana bijelo-plavih držala pod kontrolom najjače napadačke adute gostiju. Prva smislenija akcija Osijeka dogodila se u 20. minuti kada je Fiolić odličnom loptom na desnoj strani izbacio Bartoleca koji je imao puno vremena za pronaći nekoga od suigrača u kaznenom prostoru, ali je izabrao posve krivo rješenje, pa od te situacije na koncu nije bilo ništa. Šest minuta kasnije Fiolić je na drugoj vratnici pronašao Jurčevića, koji je pucao iz teškog kuta i pogodio vanjski dio mreže. I onda - šok. U 29. minuti Lovrić je primio loptu na lijevoj strani, navukao na sebe petoricu igrača Osijeka, pa proigrao Kalika u sredini koji je bez oklijevanja opalio s vrha "kruške" kaznenog prostora, a ta je "bomba" pogodila lijevu vratnicu i od nje se odbila u malu mrežu u suprotnom kutu. Gotov četiri minute trajala je provjera tog pogotka. Gledalo se je li Lovrić bio u zaleđu, ali na koncu je Jović pokazao na centar. Gosti su tako došli u vodstvo, a Kalik kao da se pretplatio na pogotke protiv Osijeka jer je prošle sezone bio dvostruki strijelac u pobjedi Gorice (4:1) na njezinu terenu. Bio je to prvi udarac u okvir Osijekovih vrata i opet je završio u mreži. Nakon što su poveli, gosti su se malo povukli, a Osijek se mučio, pa je jedini pravi pokušaj bio onaj Hirošev s 18 metara koji je Banić iz samog lijevog kuta skrenuo u korner.

Luda završnica


Odmah od početka drugog dijela Osijek je krenuo u opsadu gostujućih vrata. Bjelica je krenuo s dva napadača jer je u igru ušao Topčagić, a uz njega priliku je dobio i Bočkaj. Ipak, prve prijetnje su došle opet od gostiju. Lovrić je dvaput na iskušenja stavio Ivušića. Prvo je 50. minuti opalio s preko 25 metara u lijeve "rašlje", ali je Ivušić krasno paradom skrenuo tu loptu preko grede, a tri minute kasnije Lovrić je pokušao lijevom nogom iz kaznenog prostora, a Ivušić je ponovno bio na mjestu. Onda je krenuo Osijek. Dvaput je Topčagić prijetio glavom, ali je jednom promašio okvir, a drugi put je Banić uspio skrenuti loptu u korner. Onda je krenula luda završnica. Bjelica je u igru poslao i Dakua, a on je bio inicijator preokreta. Poticaj je došao i s tribina jer su navijači osjetili kako bijelo-plavima treba "poguranac". Pritisak Osijeka isplatio se u 74. minuti kada je Daku nakon gužve uspio poravnati, ali radost Osječana bila je kratkog daha jer je u 81. Gorica preko Brodića opet došla u vodstvo, pa se činilo kako su bijelo-plavi u izgubljenoj situaciji. No, nisu se predavali, pa je samo dvije minute kasnije Daku, ovaj put glavom, pogodio za novo izjednačenje. Nakon toga je Osijek krenuo u završni juriš koji je urodio plodom u trećoj minuti sudačke nadoknade. Prije toga je Banić odličnim obranama udaraca Kleinheislera i Ndockyta bacao u očaj navijače bijelo-plavih, ali onda je Bočkajev ubačaj iz kornera na drugoj vratnici dočekao Lončar i iz blizine poslao loptu u mrežu za pobjedu Osijeka i pravi delirij na tribinama Gradskog vrta

Osijek je tako na dramatičan način prekinuo niz od tri susreta bez pobjede...


Dalibor Keler
 
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme i teren povoljni za igru. Gledatelja: 1370. Sudac: Fran Jović (Zagreb) - 6,5. Strijelci: 0:1 Kalik (29), 1:1 Daku (75), 1:2 Brodić (81), 2:2 Daku (83), 3:2 Lončar (90+3). Žuti kartoni: Čeberko, Bartolec, Daku (Osijek), Krizmanić, Jovičić, Kalik, Šroler (Gorica). Crveni kartoni:

IGRAČ UTAKMICE: MIRLIND DAKU (OSIJEK)

OSIJEK

3 (0)

Ivušić 6,5, Bartolec 6,5, Lončar 6,5, Čeberko 6,5, Jurčević 6 (od 46. Bočkaj 7), Jugović 6,5, Fiolić 6 (od 74. Ndockyt -), Hiroš 6, Bohar 5,5 (od 46. Topčagić 6), Gržan 5 (od 67. Daku 7,5), Mierez 5,5 (od 67. Kleinheisler 6,5).

GORICA

2 (1)

Banić 7, Mitrović 6, Jovičić 6, Krizmanić 6, Keita 6, Babec 6, Ngouali 5,5, Delfi 6 (od 68. Šroler 5,5), Kalik 6,5 (od 61. Pršir 6), Lovrić 7 (od 85. Benito -), Matar 5,5 (od 68. Brodić 6,5).



DINO NAPISAO NOVU NAVIJAČKU PJESMU
Osijekov portfelj navijačkih pjesama postao je bogatiji za još jedan uradak. Ovaj put se radi o vrlo zanimljivoj priči jer je pjesma "Bijelo-plave zastave" izašla iz glave 12-godišnjeg Dine Matakovića, učenika sedmog razreda OŠ Bilje. Dino ju je napisao kao za školsku zadaćnicu. S obzirom na to da je glazba duboko ukorijenjena u njegovu obitelj jer Dino svira gitaru, a njegov otac bubnjeve, te uz pomoć glazbenog sastava M Crew odlučili su je uglazbiti i ponuditi NK-u Osijek. U Gradskom vrtu prihvatili su pjesmu koja je svoju prvu izvedbu na stadionu imala uoči susreta protiv Gorice.

0:1

Lovrić je proigrao Kalika koji je iz prve opalio s 18-19 metara te pogodio lijevu vratnicu od koje se lopta odbila iza Ivušićevih leđa.

1:1

Bočkaj je ubacio iz "slobodnjaka", a u gužvi pred vratima Gorice najbolje se snašao Daku i zakucao loptu u mrežu

1:2

Pršir je ubacio, a Brodić je glavom iz blizine svladao Ivušića

2:2

Bočkajev ubačaj iz slobodnjaka Daku je glavom prosijedio u donji desni kut

3:2

Bočkajev ubačaj iz kornera stigao je na drugu vratnicu do Lončara koji je iz blizine gurnuo loptu u mrežu

Možda ste propustili...

BIJELO-PLAVI SE SPREMAJU ZA SUSRET S GORICOM

Bez Lovrića i Bralića, vraća se Čokaj

OSJEČANIN U POLUFINALU EUROPSKOG PRVENSTVA

Pratljačić nokautirao Crnogorca, sa Srbinom za finale

Najčitanije iz rubrike