Sport
SLAVONCI U PROBLEMU

Zrinski se ne smije opustiti, ovo je prvi krug. Slijedi žalba
Objavljeno 24. travnja, 2024.
HNS se strogo držao pravilnika i porušio dosta klubova na prvom roku za dobivanje licence
Završio je prvi stupanj licenciranja za natjecateljsku sezonu 2024./25. za UEFA-ina klupska natjecanja, uključujući UEFA-inu Ligu prvakinja te SuperSport HNL, SuperSport Prvu NL i Drugu NL. Hrvatski nogometni savez ovaj put nije imao previše sluha za klubove koji ne ispunjavaju uvjete i u prvom krugu im je uskratio licencu. Loše su prošli Slavonci, dosta njih je "popadalo" na prvom roku.

Licence za SuperSport HNL dobili su svi redom klubovi koji trenutno igraju u njoj te Zrinski Osječko 1664. Zrinski, koji je formalno jurjevački klub, ali domaće utakmice igra na osječkom stadionu Gradski vrt, vodeći je u SuperSport Prvoj ligi i sa Šibenikom vodi borbu za ulazak u elitni rang hrvatskog klupskog nogometa. Zanimljivo, Šibenik je jedini klub koji je zatražio licencu za HNL, a nije je dobio, odbijena mu je i za Prvu i Drugu NL. No u Zrinskom se nemaju razloga unaprijed radovati i do kraja prvenstva igrati opušteno, jer ovo je tek prvi krug, a svi klubovi kojima je uskraćena licenca imaju se pravo žaliti. Naravno, žalit će se i klub sa Šubićevca i onda čekati kraj svibnja i konačnu odluku HNS-a.

- Na odluke Komisije za licenciranje HNS-a klubovi čija je molba za licencu odbijena mogu podnijeti žalbu u roku od 8 dana od primitka odluke, odnosno najkasnije do 5. svibnja 2024. U žalbenom postupku mogu iznositi nove činjenice ili dokaze, kao i prijedloge novih dokaza. Odluke o žalbama donosi tijelo 2. stupnja - Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a. Rok za donošenje konačnih odluka je 27. svibnja 2024. - stoji u objavi HNS-a.

Licencu za drugi, ali ni za treći rang hrvatskog nogometnog natjecanja (SuperSport Prvu i Drugu ligu) nije dobila ni Cibalia, koja je u višegodišnjim kroničnim problemima, ali ni bjelobrdski BSK. Trenutačno u SuperSport Prvoj ligi igraju četiri Slavonca (Zrinski, Vukovar 1991, Cibalia i BSK), a na licenciranju su polovično prošli. Zrinski i Vukovar 1991 imaju uredne papire i dobili su licence, Zrinski čak i za HNL, a Cibalia i BSK će morati popraviti neke stvari.

Za Drugu NL, iz koje ove sezone gotovo sigurno ispada, licencu nije dobio NK Belišće, ali ni Slavonija, Čepin, Tomislav iz Donjih Andrijevaca i Đakovo Croatia, četvorka koja se bori za naslov prvaka Treće NL Istok.

U svakom slučaju bit će zanimljivo čekati odluku HNS-a krajem svibnja te vidjeti koji je klub u međuvremenu ispunio kriterije da bi ipak mogao dobiti licencu za željeni rang natjecanja.

Ivana Liović
Za SuperSport Prvu ligu licencu je dobio Vukovar 1991, ali ne Cibalia i BSK

Treba ispuniti šest skupina kriterija
Za sudjelovanje u UEFA-inim klupskim natjecanjima (UEFA Ligi prvaka, UEFA Europa ligi, UEFA Europa konferencijskoj ligi i UEFA Ligi prvakinja), te SuperSport HNL-u (prvi stupanj), Prvoj NL (drugi stupanj) i Drugoj NL (treći stupanj natjecanja), tražitelj licence treba ispunjavati kriterije stupnja “A” i “B” iz šest skupina kriterija: Sportski, Kriteriji nogometno-društvene odgovornosti, Infrastrukturni, Administracije i stručnog osoblja, Pravnih i Financijskih kriterija te za svako od prije spomenutih natjecanja dobiti odgovarajuću licencu, odnosno UEFA Licencu, Licencu za UEFA Ligu prvakinja, Licencu za HNL, Licencu za Prvu NL i/ili Licencu za Drugu NL.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike