Osijek
MINISTRICA TRAMIŠAK U OSIJEKU

Osijek, Našice i devet općina dobili nazad 40 milijuna kuna
Objavljeno 18. rujna, 2021.

Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a, boravila je u petak u Osijeku te je tom prigodom gradovima Osijeku i Našicama te općinama Semeljci, Bizovac, Strizivojna, Petrijevci, Ernestinovo, Čepin, Darda, Viškovci i Satnica Đakovačka, uručila 30 ugovora ukupne vrijednosti 40 milijuna kuna. Riječ je o sredstvima Fonda za sufinanciranje projekata na regionalnoj i lokalnoj razini koji se provode iz fondova EU-a, odnosno o sredstvima koje su županije, gradovi i općine morali osigurati iz svojih proračuna. Na ovaj način iz ovog fonda vraća im se dio toga iznosa.



Ministrica Tramišak susrela se s gradonačelnikom Ivanom Radićem, kojemu je uručila 16 ugovora vrijednih 24 milijuna kuna. Riječ je o projektima koje provodi Grad Osijek, gradska poduzeća i ustanove. Ti će ugovori pomoći u realizaciji projekata poput energetske obnove dječjih vrtića, IT parka, Centra za posjetitelje Tvrđa i proširenja infrastrukture u Industrijskoj zoni Nemetin.

- Zajedničkim zalaganjem Vlade RH, ministarstva te općina i gradova idemo u smjeru 100-postotne apsorpcije europskih fondova. Trenutačno smo na 60 posto apsorbiranih sredstava, a 122 posto je ugovoreno. U apsolutnim iznosima od gotovo 100 milijardi kuna ugovorene vrijednosti EU projekata, a do sada smo proveli i ispatili korisnicima 50 milijardi kuna. To je podatak koji govori da smo se znatno ubrzali, a na ovaj način dodatno potičemo gradove i općine da do 2023. godine dostignemo 100 posto realizacije - istaknula je ministrica Tramišak.

Gradonačelnik Radić naglasio je kako na svom području, zajedno s partnerima, realiziraju projekte u iznosu većem od 1,2 milijarde kuna.

- To su projekti koji mijenjaju izgled grada. Za novo financijsko razdoblje postavili smo si još ambicioznije planove, nastavit ćemo raditi velike projekte i pri tome što manje koristiti gradski proračun i biti u potrazi za alternativnim izvorima financiranja - naglasio je Radić.

Ministrica Tramišak bila je i u sjedištu Osječko-baranjske županije, gdje je uz domaćinstvo župana Ivan Anušića dodijelila 14 ugovora u vrijednosti od 16 milijuna kuna. U ovim projektima realizirane su gradnje dječjih vrtića, energetska obnova javnih zgrada te ostali projekti koji su nominirali prema europskim fondovima, a završeni su ove godine, ili će biti završeni u sljedeće dvije godine.

- Kada govorimo o Osječko-baranjskoj županiji prije desetak dana dodijelili smo ugovore županu za projekte koje provodi Županija, čime dolazimo do ukupno 78 milijuna kuna sredstava iz Fonda za sufinanciranje EU projekata - kazala je ministrica Tramišak. Za župana Anušića nema dileme, kvalitetni projekti u jedinicama lokalne samouprave ključ su napretka cijele županije.

- Kontinuirano se radi na tome da sve projekte koje osmisle i realiziraju jedinice lokalne samouprave podupiru Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, Vlada RH i Europska unija.



Dario Kuštro
Ivan Anušić

osječko-baranjski župan

U svemu ovome ključni su načelnici i gradonačelnici koji svojom vizijom i inicijativom pridonose konačnoj provedbi projekata i mogućnostima sufinanciranja europskim sredstvima

NOVI PROJEKTI
Grga Lončarević, načelnik Općine Semeljci, pojasnio je kako je realizirana gradnja dječjeg vrtića, što je dovelo i do novog zapošljavanja. Općini Čepin vraćeno je 1,4 milijuna kuna, njihova komponenta u gradnji biciklističkih staza iznosila je četiri milijuna kuna. “Iznos koji smo dobili iskoristit ćemo za novi projekt - za izradu projektno-tehničke dokumentacije utvrde Kolođvar”, rekao je načelnik Dražen Tonkovac.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike