Novosti
PREDSJEDNIK SDP-A PEĐA GRBIN SUOČEN S POBUNJENICIMA

Ubrzo rasplet neodržive situacije
Objavljeno 16. rujna, 2021.
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kritizirao je dio zastupnika iz saborskog Kluba SDP-a, najavivši rasplet situacije u stranci u kratkom roku, u nekoliko tjedana, jer je za ozbiljnu stranku neodrživa. "Klub prema našim pravilima ima 28 zastupnika. Nažalost, određene kolegice i kolege daleko veću pozornost posvećuju našim unutarstranačkim i unutarklupskim odnosima, negoli onome što bi saborski zastupnici trebali raditi", rekao je Grbin. Izrazio je žaljenje što kod nekih SDP-ovaca daleko veću gorljivost vidi kada treba debatirati o unutarklupskim odnosima, nego što ih je mogao slušati u Saboru.

S obzirom na to da dio Kluba želi da se glasa o statusu četvero isključenih SDP-ovaca koje ne smatra dijelom Kluba, Grbin je kazao da SDP, kao uređena stranka, ima svoja pravila. "Ona definiraju tko treba podnijeti zahtjev i dok to ne dođe, glasanja neće biti", istaknuo je, i dodao da se ne može glasati ako ljudi ne zatraže da ih se primi u Klub. Potvrdio je da će se održati sjednica Kluba, kada za to stigne zahtjev.

- Oni koji žele ponovno raspravljati o unutarklupskim odnosima, za njih će biti te rasprave, a oni koji se doista žele baviti problemima građana zajedno sa mnom radit će na tome - poručio je Grbin. Na pitanje postoji li mogućnost da Predsjedništvo stranke odluči raspustiti Klub ili izbaciti još neke zastupnike, odgovorio je da će članove Predsjedništva izvijestiti što se dogodilo na sjednici Kluba i upoznati ih sa zahtjevom za sazivanje nove sjednice, stigne li u međuvremenu. Rasprava na Predsjedništvu bit će otvorena s obzirom na izazove pred kojima se SDP nalazi, od čega ne treba bježati - kazao je.

Naveo je da tek treba razgovarati sa zastupnikom Stjepanom Kovačem koji je lažirao prijetnje, kako bi vidjeli kako to razriješiti. Kaže i da Nikša Vukas više neće biti na čelu saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, jer zakon definira da to mora biti predstavnik najveće oporbene stranke, a Vukas to više nije. H
NIJE ISTO KAO U DOBA BERNARDIĆA
Grbin je odbacio tezu da i on, poput prethodnika mu Davora Bernardića, ima istu situaciju - jednu vlast SDP-a na Ibleru, a drugu na Markovu trgu. "Tada smo imali sve zastupnike u Klubu koji su bili voljni raditi i koji su, makar i suspendirani kao što je bilo sa mnom, pripremali pitanja, pisali prijedloge zakona, interpelacije i bavili se stvarnim problemima građana. Nadao sam se da ćemo ovu situaciju, nakon što su Predsjedništvo i Glavni odbor donijeli odluku, riješiti prije jesenskog zasjedanja, no očito su moja nadanja ostala samo to", rekao je.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike