Sport
PRIJELAZNI ROK U GRADSKOM VRTU

Osijeku zanimljiv Fiolić, Špoljarić u Debrecenu
Objavljeno 7. srpnja, 2021.
Ivan Fiolić odgovara profilu igrača koji traži trener bijelo-plavih Nenad Bjelica

Vezani članci

NEKI BI GA RADO VIDJELI U HRVATSKOM DRESU

Nema izgleda da Ramon Mierez bude Vatreni

Pripreme nogometaša Osijeka za novu sezonu ušle su u sam finiš. Do starta novog prvenstva koje će otvoriti baš bijelo-plavi susretom protiv Šibenika 16. srpnja ostalo je još devet dana, a njih će Nenad Bjelica iskoristiti za završno dotjerivanje igre, ali i igračkog kadra.



U biti, momčad koja je prošle godine uzela drugo mjesto zasad je na okupu, a ako tako i ostane, bio bi to najveći dobitak. Stigla su tri nova čovjeka (Gržan, Hiroš i Bralić) koji će pojačati konkurenciju, ali i Bjelici dati primjenu većeg spektra taktičkih mogućnosti, no trener bijelo-plavih još uvijek je u potrazi za jednim igračem koji može pokriti krilne pozicije, ali i mjesto “desetke”.

Fiolić odgovara profilu


Osijek je imao dobar plan to riješiti s Mijom Caktašem, kojemu je istekao ugovor s Hajdukom, ali njega u Gradskom vrtu gotovo više nitko i ne spominje.

- Caktaš ima takve financijske ponude s Bliskog istoka kojima mi ne možemo parirati. Okrenut ćemo se drugim rješenjima, a nama je prioritet dovesti ljevaka koji može igrati i na krilu i na poziciji “desteke” - rekao je Bjelica.

Kao jedno od potencijalnih rješenja spominje se Ivan Fiolić. Riječ je o 25-godišnjaku koji je izdanak Dinamove nogometne akademije, a trenutgačno je član belgijskog Genka, s kojim ga ugovor veže još godinu dana. Čini se kako Fiolić u Belgiji baš i ne uživa povjerenje jer je posljednje dvije sezone na posudbama, prvo u ciparskom AEK-u iz Larnace, a prošlu u poljskoj Cracoviji gdje je igrao puno, ali mu statistika baš nije bila impresivna jer je na kontu imao tek po jedan pogodak i asistenciju u 33 nastupa. No statistike ne moraju uopće biti pokazatelj kvalitete jer ni Mierez nije imao baš neku sezonu prije nego što je stigao u Gradski vrtu, u kojemu je eksplodirao. Ako Bjelica želi nekog igrača, onda se podrazumijeva kako će ga znati uklopiti u sustav igre te iz njega izvući maksimum. Inače, Fiolić po svemu odgovara profilu koji traži trener bijelo-plavih. Lijevak je, a može igrati na obje krilne pozicije i na mjestu “desetke”. Ako uzmemo u obzir te parametre, te činjenicu kako ga u Genku baš ne doživljavaju, a ostala mu je još samo godina ugovora, realizacija tog posla uopće nije nemoguća misija. Svejedno hoće li to biti posudba ili otkup njegova ugovora. Kada je dolazio iz Dinama u Genk, Belgijci su platiti priličnu odštetu od 2,5 milijuna eura, pa je pitanje kako će se postaviti bude li Osijek odlučio krenuti u realizaciju tog posla.

Špoljarić i Daku


Usporedno s potragom za krilom”desetkom”, u Gradskom vrtu rješavaju i pitanje igrača koji su odmah na početku priprema označeni kao prekobrojni. Jedan od njih je Josip Špoljarić, koji će, prema svemu sudeći, karijeru nastaviti u Mađarskoj. Samo ga sitni detalji dijele od potpisa ugovora s Debrecenom. Prošlu sezonu proveo je na posudbi u Istri 1961, a u Debrecen će prijeći tako što će s Osijekom sporazumno raskinuti ugovor i okrenuti novi list u karijeri. Inače, njega postojeći ugovor s bijelo-plavima veže još dvije godine, pa će Osijek vjerojatno u posao uključiti određeni postotak od nekog budućeg Josipova transfera.

Možda se uskoro dogodi još jedan transfer jer prema pisanju turskih medija Antalyaspor želi u svoje redove dovesti Mirlinda Dakua, koji nije odigrao ni minute za prvu momčad Osijeka, ali je bio vrlo učinkovit tijekom posudbe u kosovskom prvoligašu Balkaniju, za koji je u godinu i pol dana zabio čak 58 pogodaka.


Dalibor Keler
iz Genka u Osijek
BJELICA INTENZIVNO PREGOVARA

S FIOLIĆEM

Najčitanije iz rubrike