Zdravlje
IDEALNO GODIŠNJE DOBA ZA REDUKCIJSKE DIJETE

Osnovno pravilo ljetne prehrane nalaže jesti često male obroke sastavljene od svježih namirnica
Objavljeno 28. lipnja, 2021.

Osnovno pravilo ljetne prehrane nalaže: jesti često male obroke sastavljene od svježih namirnica. Primjerice, umjesto masne svinjetine i pljeskavica, na roštilju se mogu naći riba, perad, teletina i povrće.



Svi su savjeti o zdravoj prehrani bogatoj voćem i povrćem najbolje primjenjivi ljeti, kada tržnice obiluju svježom i raznovrsnom ponudom, a vrućine natjeraju i najveće gurmane na izbor laganijih obroka te ribljih jela.

Nove navike


Stoga je ljeto idealno godišnje doba za redukcijske dijete, povećan broj niskokaloričnih obroka i uopće razvijanje onih prehrambenih navika koje tijekom cijele godine preporučuju nutricionisti i liječnici. Ipak, ljeto je i vrijeme godišnjih odmora kada su ljudi opušteni u svemu, pa tako i u jelu - manje se radi, više ljenčari i uživa, a u dokolici ruka stalno poseže prema hladnjaku. Znajući to, prodavači sladoleda, palačinki, sendviča, pizza i drugih oblika brze prehrane smještaju svoje lokale tik uz plaže i upravo kada kupači pomisle da su malo ogladnjeli - hamburgeri i masne krofne već su nadohvat ruke. Iako mnogi smatraju da će potrošiti ekstra kalorije plivajući, treba biti svjestan da na odmoru samo istinski sportaši naprave dovoljno zamaha i "sprže" dovoljan broj kalorija. Dovoljno je samo tjedan dana uživanja i opuštanja da se kući vratite s nekoliko kilograma viška.

- U ljetnim mjesecima voće i povrće vrlo su dragocjene namirnice jer sadrže visok udjel vode i važne elektrolite koje gubimo znojenjem. Pri odabiru voća i povrća valja se odlučiti na raznovrsne i raznobojne plodove jer ćemo tako osigurati različite fitokemikalije koje postižu mnogostruka korisna djelovanja u organizmu - savjetuje nutricionistica Darija Vranešić.

Osim voća i povrća, ne treba zaboraviti ni na izvore proteina i kalcija koje nalazimo u mliječnim proizvodima, a gdje prednost treba dati onima s manjim udjelom mliječnih masnoća. Prednost treba dati svježem kravljem siru i mozarelli u odnosu prema fermentiranim sirovima s visokim udjelom masti. Dobar su izvor proteina i mahunarke, među kojima se ističe soja kao vrlo dobro izbalansirana i visokovrijedna namirnica. Ljeti se baš ne preporučuje opterećivati probavni sustav teško probavljivim proteinima poput svinjetine, masnih sirova, salama, slanine i sličnih proizvoda, a kako je ovo godišnje doba najidealnije za roštilj, koji zna biti i te kako mastan, treba prednost dati ribi, peradi, teletini i nemasnoj junetini. Iako masnoću treba izbjegavati, to ne znači da je ljeti treba potpuno ignorirati (kao, uostalom, ni u ostalom dijelu godine) jer su masti potrebne zbog raznih funkcija organizma, primjerice apsorpcije vitamina topivih u mastima ili sinteze hormona. Najbolji je izbor, dakako, djevičansko maslinovo ulje, koje je korisno i kao vrlo snažan antioksidans te izvor vitamina E, a neizostavan je sastojak svake svježe pripremljene salate.

Vitamini


Preporučuje se u organizam unositi dodatnu količinu vitamina preko različitih pripravaka, bez obzira na činjenicu što ljetna prehrana obiluje svježim voćem i povrćem kao glavnim vitaminskim izvorima. Naime, dok se vitamin A uzima kroz narančasto i žuto voće i povrće, a vitamin D se stvara u koži pod utjecajem sunčevih zraka, prehrambene dijete često "pate" od nedostatka vitamina E, pa se treba pobrinuti za dovoljnu količinu tog vitamina.

Vrlo često ljeti se javlja osjećaj napuhnutosti i otežalosti, što je u vrijeme ljetnih vrućina djelomice prouzročeno gubitkom mineralnih soli koje tijelo pokušava nadoknaditi nagomilavanjem tekućine. Zbog toga je iznimno važno osigurati hranu bogatu mineralnim solima, posebice kalijem, a najbogatije namirnice tim mineralom nalazimo u neprerađenoj hrani: bananama, narančama, krumpiru i rajčici te cjelovitim žitaricama.

Jasminka Knežević
Voće i povrće vrlo su dragocjene namirnice jer sadrže visok udjel vode i važne elektrolite koje gubimo znojenjem

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike