Osijek
DAVOR TUBANJSKI, NAČELNIK OPĆINE ANTUNOVAC

Od jeseni za treće dijete u obitelji besplatan vrtić
Objavljeno 12. lipnja, 2021.
U novom mandatu okrenuli smo se mještanima i tome kako im olakšati život

Davor Tubanjski, ponovno izabrani načelnik Općine Antunovac, kao i njegova stranka HDZ, koja je osvojila apsolutnu većinu u Općinskom vijeću, nisu dugo uživali na lovorikama izborne pobjede. Već je održana konstituirajuća sjednica novog saziva, a potom i prva radna sjednica Općinskog vijeća. Tek podsjetnik, Tubanjski nije imao protukandidata, a HDZ je od 13 vijećničkih mjesta osvojio 11. U prigodi obilježavanja Dana općine i crkvenog goda svetoga Antuna, s načelnikom Tubanjskim razgovaramo o daljnjim razvojnim planovima.


- Prije svega zahvaljujem svim mještanima naselja Antunovac i Ivanovac, koji su prepoznali kontinuirani rad u našoj općini te nas nagradili visokim izbornim rezultatom. Držim da je to pokazatelj rada kroz četiri godine, gdje smo prije svega bili okrenuti mještanima i slušali ono što je bilo od njihovog interesa. Naravno da uvijek postoje stvari koje se mogu poboljšati, pa ćemo tako nastaviti u mandatu koji je pred nama. Idemo korak po korak, godinu po godinu, pa kada dođu novi izbori, mještani će naposljetku biti ti koji će odlučiti i odluka je samo na njima.

 

Zadržimo se nakratko na protekle četiri godine, kako biste ih po pitanju učinkovitosti saželi?


- Kada sam osvojio prvi mandat, došao sam na jako dobre temelje i trebalo je nastaviti dobro graditi. Svi projekti koji su u vrijeme bivšeg načelnika, a nastavno župana Ivana Anušića, bili najavljeni, došli su u protekle četiri godine u realizaciju. Od kapitalnih projekata to su Gospodarska zona i Poduzetnički inkubator i akcelerator. To su definitivno najjači projekti koji su zahtijevali najaviše rada i dobar tim. Projekt je to od 21 milijun kuna za jednu tako malu općinu, a Antunovac to jest sa svojih 3700 stanovnika i izvornim proračunom od pet milijuna kuna.

Napravljen je jasno i cijeli niz infrastrukturnih projekta, ali držim da je općenito zadatak općinske vlasti da te projekte radi kao redovne projekte. Izdvojit ću možda završetak biciklističkih staza koje smo realizirali kroz tri ciklusa. Sve ostalo, od cesta, rasvjete, dječjih igrališta..., riješili smo kroz ponuđene natječaje. Spomenuo bih i program "Zaželi", gdje smo u dva navrata uspeli zaposliti 50-ak žena te je tako 300 naših starijih dobilo dobrodošlu skrb. To su tri projekta koji su obilježili mandat.

 

S početkom ove godine Općina Antunovac ukinula je prirez, hoćete li moći bez tog izvornog prihoda, riječ je, naime, o nekih pola milijuna kuna?


- Ukidanje prireza je kruna rada. Procijenili smo da ćemo to moći nadomjestiti iz nekih drugih sredstava. Općina Antunovac u četiri godine sa svim projektima, nema ni kune kreditne zaduženosti, i ocijenili smo kako opet možemo okrenuti novo, investicijsko razdoblje. Bez ulaganja u poduzetništvo, privlačenje investicija, zapošljavanja, otvaranja radnih mjesta nema napretka. Na nama je da pokušavamo kreirati uvjete da poslodavci mogu adekvatno platiti svoje radnike za njihov rad. To je jedan od temeljnih razloga zašto bi ljudi ostajali ovdje. To je, uostalom, i moja vizija funkcioniranja općine i jedan od osnovnih načina da se ovdje počne nešto događati.

 

Briga o poduzetništvu?


- Ulagali smo od početka mandata u gospodarstvo, poduzetništvo, oslobodili smo naše poduzetnike svih davanja i nameta koji su u našoj moći. No u jednom dijelu, mi smo, a potom i naši poduzetnici, u proteklom razdoblju bili zakinuti. Općina Antunovac jedina je bila svrstana 2017. godine u razvijene općine, dakle peta kategorija. To je lijepo, ali to znači da smo mi infrastrukturno dobro razvijeni, ali po takvoj metodologiji nismo se mogli prijavljivati na natječaje, a ni naši poduzetnici, OPG-ovi i tvrtke nisu se mogli kvalitetno javljati na natječaje. S obzirom na to da dolaze iz područja pete kategorije, u startu su, prilikom natječajnog bodovanja, imali 15 do 20 bodova manje. U očekivanju smo nove indeksacije koja će, nadamo se, donijeti promjene. Da se razumijemo, lijepa je nagrada kada vam kažu da ste jedina razvijena općina u Slavoniji, no s druge strane to vas ograničava u daljnjem razvoju. Četiri godine smo tako bili zakinuti.

 

U pripremi za iduće razdoblje, a kako bi bili što spremniji, odlučili ste se na svojevrsni popis prirodnih kapaciteta s kojima raspolažete...


- Jedan od dobrih primjera gospodarenja svojom imovinom jest inventarizacija okolišnih resursa općine Antunovac. Zašto smo se za to odlučili? Pa zato što bez takvog popisa, bez znanja s čime raspolažete, teško je gospodariti. Sada kada znamo što imamo naša se strategija temelji na toj inventarizaciji. Ona je napravljena kao temelj daljnje strategije razvoja općine. Kada govorimo o ulaganju u poduzetništvo, turizam, poljoprivredu, gospodarstvo..., sve je navedeno i samo trebamo tražiti smjer kojim ćemo krenuti. I "zelena infrastruktura" također je ovdje navedena. Projekti koji dolaze u financijskom razdoblju EU-a 2021.-27., sada se otvaraju i mi smo za njih spremni upravo kroz jednu ovakvu podlogu. Odnosno, imamo dokument kojim na bilo kojem natječaju koji se otvori, dokazujemo da radimo ono što je od strane struke preporučeno uz znanstvenu podlogu.

Što će biti temelji novog mandata?


- Sažet ću odgovor vrlo jednostavno - u prošlom mandatu odradili smo sve što je zacrtano, čak i uz ovu epidemiološku krizu, a na čemu čestitam našem timu koji jako dobro radi svoj posao. U novom mandatu okrenuli smo se ljudima, gledat ćemo prije svega na naše mještane, kako im olakšati život, i fokusirat ćemo se na to. Daljnji razvoj općine ići će u smjeru onoga što stalno potenciramo, a to su gospodarstvo i poduzetništvo. Dakle, nastojat ćemo prošiti Gospodarsku zonu, jer prodali smo sve čestice investitorima. Istina, zbog koronakrize nisu su se još generirala priželjkivana radna mjesta, ali to je zalog budućnosti.

 

Od velikih kapitalnih objekata fokusirani smo na dva. Malu sportsku dvoranu u Ivanovcu, koju ćemo nastojati realizirati zajedno sa Županijom. Djeca u Ivanovcu nemaju adekvatne uvjete za organiziraniji sportski život, kao ni škola za tjelesni odgoj, pa nam je fokus da se to napravi što prije, za što će Općina odvojiti veći dio sredstava. Drugi projekt koji smo si zacrtali je središte Antunovca, kao središte društvenih, sportskih, rekreacijskih zbivanja, općenito gledano da podignemo kvalitetu života našim mještanima. Ali i da pokušamo privući, primjerice posjetitelje iz grada i okolnih mjesta u Antunovac kao novu destinaciju za odmor. Našim bi ljudima to značilo da smo im ponudili mogućnost bavljenja domaćim obrtima, za OPG-ove to bi značile male zelene tržnice, sajmovi u Antunovcu i Ivanovcu.

Dario Kuštro

ŽUPANIJA PARTNER


Kakvi će biti odnosi sa Županijom?


- S obzirom na to da Županija u svakoj od jedinica ima znatan udjel kroz Domove zdravlja, škole..., sigurno je da ćemo nastaviti dobru suradnju. Tu govorimo o projektu Prehrane za učenike, za našu Osnovnu školu, s obzirom na broj djece zaista bi bilo potrebno razmišljati o njezinom proširenju, kroz omogućavanje uvjeta za imati i kuhinju u školi.

No nadamo se da ćemo kroz sljedeće razdoblje ući u partnerstvo sa Županijom u projekt ​spomenute sportske dvorane u Ivanovcu, ali i realizacije drugih sportskih terena, dječjih igrališta te pomoći u kapitalnim projektima.

BROJNE OLAKŠICE ZA MLADE OBITELJI


Vezano uz to su i beneficije koje Općina osigurava mladim obiteljima...


- Imamo sreću da, uz postojeće demografske mjere, ostanak obitelji, pa i doseljavanje, trend broja djece u vrtiću i školi bilježi konstantu. U školi Antunovac/Ivanovac imamo više od 340 učenika, a u vrtić ide 105 djece, pa su i to motivi za raditi dalje. Olakšice roditeljima su kroz subvencije, primjerice GPP prijevozna karta učenicima srednjih škola iznosi 50 kuna, imamo stipendije srednjoškolcima i studentima, a od ove godine uveli smo i to da svi redovni studenti s područja naše općine, a koji ne primaju neku drugu stipendiju, primaju od Općine stipendiju u iznosu od 500 kuna mjesečno. Nagrađujemo najbolje učenike, ulažemo u školu po pitanju opreme...

Prateći te trendove, odlučili smo se na projekt proširenja dječjeg vrtića, a novina je da će od iduće pedagoške godine Općina pokrivati punu cijenu za treće i svako sljedeće dijete. I tu ne pričamo o troje djece u vrtiću, nego u obitelji. Dakle bez obzira na to jesu li starija braća i sestre već u školi ili možda i studenti, treće dijete u toj obitelji, ako je u vrtiću, to će biti besplatno. Gledamo, dakle, mladim obiteljima, mladim roditeljima što više olakšati život, smanjiti troškove vrtića i školovanja kako bi im u kućnom budžetu ostalo više novca za neke druge stvari i aktivnosti koje si mogu organizirati.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike