Osijek
POČETAK MEGAPROJEKTA

Prvim je ugovorom otvoren put prema modernom KBC-u
Objavljeno 11. svibnja, 2021.
Anušić: Ovime počinje najveći projekt u Osječko- -baranjskoj županiji od osamostaljenja Hrvatske

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić, potpisao je u utorak s odabranim izvođačem studije, i to uz nazočnost ministra zdravstva, izv. prof. dr. sc. Vilija Beroša, i ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataše Tramišak te župana Ivana Anušića, Ugovor o izradi studije izvodivosti i analize troškova novog KBC-a Osijek.

To je prvi korak u izgradnji dvije milijarde kuna vrijednog novog KBC-a, ali i, kako je naglasio župan Anušić, početku najvećeg projekta u Osječko-baranjskoj županiji od osamostaljenja Hrvatske. Izrada studije izvodivosti vrijedna je 35,3 milijuna kuna i najvećim se dijelom financira iz fondova Europske unije preko Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, dok dio, u iznosu od 5,3 milijuna kuna, snosi Ministarstvo zdravstva.

- Ideja o gradnji novog KBC-a Osijek rodila se prije tri godine i naišli smo na odobrenje i otvorena vrata u Vladi RH, čime je započeo jedan dugo nedosanjani san da ovdje imamo modernu bolnicu koja će pružati najkvalitetniju medicinsku zaštitu i koja će biti regionalni centar izvrsnosti. Pozicija nove bolnice bit će u Gackoj ulici, gdje rješavamo posljednje imovinskopravne odnose. Nakon studije izvedivosti, kreće projektiranje, a nakon projektiranja i sama izgradnja - objasnio je župan Anušić.

Ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić, naglasio je kako će biti riječ o bolnici građenoj u skladu s EU standardima, koja će osim najbolje zdravstvene skrbi omogućiti i razvoj zdravstvenog turizma.

- Ne bojimo se posla i u projekt ulazimo puni entuzijazma. Tempo projekta određivat će uži tim ravnateljstva i nećemo dopustiti da se njime odugovlači - odlučan je ravnatelj Zubčić.

Ministrica Nataša Tramišak naglasila je kako je upravo kvalitetna priprema i studija izvedivosti važan korak kako bi se osigurala sredstva za gradnju bolnice u programskom razdoblju 2021. - 2027.

- Ovo nam programsko razdoblje daje mogućnost da u cijelosti realiziramo projekt koji se procjenjuje na dvije milijarde kuna - objasnila je ministrica Tramišak.

Ministar Vili Beroš na kraju je naglasio kako Vlada RH i Ministarstvo zdravstva apsolutno podržavaju razvoj novog KBC-a u Osijeku i njegovu izgradnju kao regionalnog centra izvrsnosti.

- Moramo uhvatiti korak s razvojem nove medicinske misli u Europi. Ova je bolnica naš zalog za budućnost - poručio je ministar Beroš.

Nefreteta Z. Eberhard
nova bolnica
VRIJEDNA

2 MILIJARDE

KUNA
STUDIJA ZAGREPČANIMA I NIZOZEMCIMA
Tender javne nabave za uslugu studije izvedivosti novog KBC-a objavljen je još u ožujku prošle godine, a na poziv javne nabave javilo se devet ponuditelja.

- Bilo je devet ponuditelja, a u procesu javne nabave imali smo i dvije žalbe. Na kraju je izabrana najpovoljnija ekonomska ponuda, odnosno ona koja je imala najnižu cijenu, a bodovi su se davali i na kvalitetu ponuđene usluge. Naglasak smo stavili i na reference ponuditelja kako bismo dobili i odgovarajuću cijenu i kvalitetu. Izabrana je ponuda zajednice ponuditelja Wyg savjetovanje iz Zagreba i tvrtke Tetra Tech konzorcij iz Nizozemske. Rok za isporuku studije je 13 mjeseci - objasnio je ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike