Osijek
IN MEMORIAM

Hrabra Ena Šarac
sada je nebeski anđeo
Objavljeno 9. svibnja, 2021.

Vezani članci

TUŽNA VIJEST

Ena Šarac izgubila je bitku za život

Vjerojatno nema osobe u Hrvatskoj koja nije čula za Osječanku, 26-godišnju Enu Šarac, djevojku koja se od osnovnoškolskih dana hrabro borila s brojnim dijagnozama i čija je vjera i optimizam prelazila sve granice. Nažalost, posljednju bitku za život ove subote Ena nije uspjela dobiti - preminula je u KBC-a "Sestre milosrdnice", u Zagrebu.

O Eni, čija je borba za život počela još prije mnogo godina otkrivenim tumorom na mozgu, pisao je i pratio njezinu hrabru borbu, između ostalih i Glas Slavonije, prateći njezinu gotovo nestvarnu volju za životom. Njezinom najvećom bitkom smatrala se ona 2013. godine, kad je nestao tumor, no problemi s bubrezima, kralježnicom, dijabetesom te brojne druge dijagnoze, nisu dopustile da Ena potpuno ozdravi.

No hrabra je Ena u svakom trenutku bila optimistična i vedra, na ponos svojih roditelja koji su, da bi njihova lavica ozdravila, davno prešli granice Hrvatske u nastojanju da Ena dobije najbolju zdravstvenu skrb. Uslijedila je i nagrada "Ponos Hrvatske" i "Povelja humanosti" Osječko-baranjske županije, a o svim njezinim uspjesima, kako zdravstvene prirode, tako i svim postignućima, izvještavali su svi mediji, pa i ona sama. Živjela je s roditeljima u Učkoj ulici, u trošnoj kući, no prije nekoliko godina s roditeljima preselila se u novu kuću, arhitektonski prilagođenu njezinu stanju. Ondje je, a s čim se osobito ponosila, pripremala razne kulinarske delicije za svoju obitelj. Javnost je oduševila uoči Božića kad je dječaku čiji je dom stradao u Petrinji, darovala tek kupljeni Play station, čime je još jednom pokazala da ne samo da je hrabra, nego je i plemenita osoba koja unatoč svim svojim zdravstvenim poteškoćama, ne zaboravlja ljude kojima je pomoć potrebna. Ne smijemo zaboraviti ni njezin humani čin kad je Nori Šitum, djevojčici koja se borila s tumorom, financijski pomogla novcem koji su građani prikupili za njezino liječenje. U svom stilu pojasnila je: "Nori je ostalo manje života nego meni, i pomoći se mora". Da, takva je bila Ena, djevojka koju nisu osobno upoznali svi, no istovremeno su je znali svi. Liječnicima je bila medicinsko čudo, djevojka zaraznog optimizma, čak i nakon posljednje operacije ovoga travnja, nakon koje ne samo da se probudila, nego je i plela kosu svojoj majci koja je, zajedno s ocem, prolazila nadljudske napore da svoju kći jedinicu izbave iz surovih ralja bolesti...

Svih proteklih godina pjesma Tonija Cetinskog "Opet si pobijedila", postala je svojevrsna Enina himna, no, nažalost, ne i ovaj put. Bila je i ostat će sinonim hrabrosti i optimizma, nade i vjere, anđeo koji je preselio na nebeska prostranstva. Obitelji Šarac i rodbini preminule Ene izražavamo najdublju sućut.
Marija Mihelić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike