Sport
BIJELO-PLAVI PALI U VELIKOJ GORICI

Jovičićev pogodak odlučio pravi "vaterpolski" derbi
Objavljeno 7. svibnja, 2021.
Uvjeti za igru zbog kišom natopljenog terena bili su na rubu regularnosti

Osijek je drugi put ove sezone poražen u Velikoj Gorici. Bila je to utakmica koja je odigrana u nenogometnim uvjetima, a odluka je pala na jedini način na koji je i mogla - iz prekida.


Osječani su tijekom cijelog susreta u kojem je nemoguće bilo organizirati normalnu igru bili aktivniji i poduzetniji, ali ne i konkretniji. Gorica je iskoristila svoju jedinu priliku u drugom poluvremenu za minimalnu pobjedu, čime je Osijekov niz bez pobjede produžen na četiri utakmice. Teško je bilo što pričati nakon te utakmice u kojoj se igralo sve osim nogometa zbog potopljenog terena. Jednostavno je pobijedila sretnija momčad, a susret je samo još jednom dokazao kako Gorica bijelo-plavima ove sezone baš nikako ne leži.

Nemogući uvjeti

Nakon dužeg vremena trener Osijeka Nenad Bjelica odlučio se vratiti formaciji s četvoricom u posljednjoj liniji, a prvi put je od početka priliku dao Adamu Gyurcsu, koji je zimus stigao iz Hajduka. Međutim, sve te njegove zamisli imale su malo efekta jer te večeri na velikogoričkom stadionu vrijeme se urotilo protiv nogometa. Od prvog sudačkog zvižduka nebo se otvorilo, padala je jaka kiša koja je vrlo brzo teren toliko natopila da je čista utopija bila očekivati nekakvu kombinatoriku ili organizaciju smislenijih napada. Lopta je zapinjala u brojnim barama na terenu, pa je momčadima jedino preostalo pokušavati preskakati igru i slati lopte po zraku prema napadačima. Stoga nije ni čudno što su se obje momčadi više borile s teškim uvjetima negoli sa suparnikom. Osijek je u tom vaterpolu imao veći posjed, pokazivao je više želje za napadačkim pristupom, ali prilike su se stvarale jako teško i bile su malobrojne. U samom početku susreta činilo se kako je nova nevolja s ozljedama pokucala na vrata Osijeka jer je Igoru Silvi pri jednom padu gadno stradao prst na ruci, ali je liječnik bijelo-plavih, dr. Ivan Lovrić na licu mjesta "namjestio" taj iskrenuti prst, pa je Brazilac nastavio utakmicu. Prvi je zaprijetio domaćin u 11. minuti kada je Špikić ubacio slijeva, Matar je malo zakasnio na tu prizemnu loptu, pa je ona otišla na drugu stranu do Hamada, koji ju je vratio u sredinu, a tamo ju je Matar glavom proslijedio do Dvornekovića, koji je, također, glavom pucao sa 6-7 metara preko vrata. Ostao je dojam kako bi u slučaju pogotka bilo označeno zaleđe kapetana Gorice. Nakon toga dugo nije bilo prijetnji za vratare, a kiša je sve više pojačavala svoj intenzitet i agoniju aktera na terenu. Tek u 27. minuti Žaper je dobro opalio s više od 25 metara i zamalo prebacio vrata. Do kraja prvog dijela dogodila se tek još jedna situacija iz koje se moglo nešto izroditi. U 38. minuti Moro je vraćao loptu prema svom vrataru, ona je zapela u bari pa se činilo kako će prvi do nje stići Mierez, ali je Banić ipak bio za malo brži i u padu uspio raščistiti opasnost. Do poluvremena teren se pretvorio u pravi bazen, pa je bilo jasno kako će u nastavku susreta igračima biti potrebna još veća koncentracija kako bi se izbjegle eventualne pogreške zbog nemogućih uvjeta za igru. U takvim okolnostima daleko je najvažnije bilo ne primiti pogodak jer bi lov na eventualni rezultatski zaostatak bio nemoguća misija.

Pali iz prekida

Ipak, odmah na početku drugog poluvremena Bjelica je u igru odlučio poslati Ivana Santnija, što je bio jasan znak na koji će način Osijek pokušati doći do željenog rezultata. Igrati po zraku i čekati prekide bila su jedina rješenja. I taj je recept brzo upalio Velikogoričanima kada je u 48. minuti nakon ubačaja iz kuta Jovičić uletio na prvu vratnicu i glavom poslao loptu iza leđa Ivušića za vodstvo domaćina. Osijek je sedam minuta kasnije umalo došao do izjednačenja. Pokušaj Jurčevićeva ubačaja ispao je udarac na vrata, lopta je pala ispred Banića i dobila "žabicu", prošla mu kroz noge te pala ispred linije vrata, a takav slijed okolnosti nisu očekivali ni Osječani jer pred vratima nije bilo nikoga tko bi kaznio tu nespretnost vratara Gorice. Ubrzo je Bjelica na teren poslao sve raspoložive visoke igrače pa su u igru ušli Guti i Vuković, a nešto kasnije i Bočkaj zbog svojih kvalitetnih prekida. Osijek je pritiskao koliko je u tim uvjetima bilo moguće, no obrana domaćina bila je stabilna i odlično se nosila u skok igri s Mierezom i Santinijem. U 78. minuti Žaper je pokušao udarcem s ruba kaznenog prostora koji je završio u Banićevu naručju. Sličan pokušaj imao je Santini u 85. minuti s gotovo iste pozicije, no i ovaj put vratar domaćih bio je siguran. Mučio se Osijek do kraja susreta, ali više nije uspio napraviti ništa opasno pred Banićem, pa je morao potpisati peti ovosezonski poraz.
Dalibor Keler
VELIKA GORICA - Gradski stadion. Vrijeme kišovito. Teren natopljen vodom, težak za igru. Bez gledatelja. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) - 6. Strijelac: 1:0 Jovičić (48). Žuti kartoni: Guti, Škorić (Osijek). Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: ALEKSANDAR JOVIČIĆ (GORICA)

GORICA

1(0)

Banić 6,5, Doka 6, Moro 7, Jovičić 7, Keita 5,5 (od 46. Krizmanić 6), Ngouali 6, Steenvoorden 6, Hamad 6,5 (od 90. Mitrović -), Dvorneković 5,5 (od od 65. Nimeli 6), Špikić 6, Matar 6 (od 90. Mudrinski -).

OSIJEK

0

Ivušić 6, Igor Silva 6, Škorić 6,5, Čeberko 6,5, Jurčević 6 (od 73. Bočkaj -), Žaper 6, Pilj 6 (od 69. Vuković 6), Bohar 5 (od 69. Guti 6), Kleinheisler 6,5 (od 84. Beljo -), Gyurcso 5 (od 46. Santini 6), Mierez 6.
1:0
Hamad je ubacio iz kornera s lijeve strane, a Jovičić je glavom loptu s četiri-pet metara poslao uz prvu vratnicu u mrežu.
Rezultati 33. kola: Lokomotiva - Slaven Belupo 3:1, Šibenik - Istra 1961 1:0, Gorica - Osijek 1:0. U subotu igraju Varaždin - Hajduk, a u nedjelju Rijeka - Dinamo.

TABLICA

1.Dinamo**32**23**6**3**73:25**75

2.Osijek**33**20**8**5**52:24**68

3.Gorica**33**17**8**7**59:38**59

4.Rijeka**32**15**7**10**43:38**52

5.Hajduk**32**14**6**12**39:37**48

6.Šibenik**33**9**8**16**32:41**35

7.S.Belupo**33**6**13**14**35:50**31

8.Lokomotiva**33**7**8**18**28:55**29

9.Varaždin**32**6**9**17**26:54**27

10.Istra 1961**33**6**7**20**24:49**25
oproštaj
Osijeka od naslova
Možda ste propustili...

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

Najčitanije iz rubrike