Tehno
TEST: HUAWEI FREEBUDS 4I

Bežične slušalice su današnji imperativ
Objavljeno 23. travnja, 2021.
Ako ste se i sami uputili kupiti jedan od modela, zasigurno ste ostali nemalo iznenađeni izuzetno velikom ponudom

Potpuno bežične slušalice današnji su imperativ – ako se osvrnete oko sebe, gotova ne postoji osoba koja ih nema, a Huawei je nedavno predstavio svog asa iz rukava, koji bi mnogima mogao biti najbolji odabir. Otkrivamo zašto.


Današnje slušalice za mobilne telefone uglavnom viđamo u obliku potpuno bežičnih modela, često zvanih true wireless slušalice, ili skraćeno TWS. Ako ste se i sami uputili kupiti jedan od modela, zasigurno ste ostali nemalo iznenađeni velikom ponudom, kako poznatih imena tako i onih manje poznatih. U doslovno moru potpuno bežičnih slušalica Huawei FreeBuds 4i mogle bi biti idealan odabir.

Lijep dizajn

Slušalice Huawei FreeBuds 4i stižu u malenoj kutiji u kojoj pronalazimo, očekivano, kabel za punjenje te samu kutijicu u kojoj su i slušalice. Vjerujemo da već znate kako spomenuta kutijica za pospremanje služi za dopunjavanje i organizaciju slušalica te je njezina uloga dosta važna. Jedan od važnijih kriterija za mnoge je i veličina te kutijice. Huawei FreeBuds 4i ovdje briljira jer donosi malene, kompaktne dimenzije, ali i privlačan dizajn. Naime, kutijica je izrađena u obliku oblutka, rekli bismo, kamenčića, a s takvim linijama lako stane u torbicu, pa i u džep jakne, recimo. Pokraj nezgrapnih i pomalo glomaznih kutijica Huawei FreeBuds 4i odmah če vam se svidjeti. Kako bi kutijica i slušalice pratili vaš stil, dostupne su i u dvije boje: bijeloj i crnoj. Otvaranjem kutijice pronalazimo i same slušalice. Iznenadili smo se duljinom vrata slušalice, no jednom stavljene na uši, slušalice leže savršeno. Prije korištenja preporučljivo je instalirati aplikaciju Huawei AI Life, kojom upravljamo slušalicama, instaliramo ažuriranja i drugo.

Aktivna borba protiv buke

Za kvalitetu zvuka pri slušanju glazbe, ali i pri telefonskim pozivima brinu se 10-milimetarski zvučnici (dynamic driver), dva mikrofona na svakoj sluški i ANC (Active Noise Cancellation) za borbu protiv okolne buke. Krenut ćemo od potonjeg – supresija okolne buke. Huawei FreeBuds 4i ima iznenađujuće dobru aktivnu i pasivnu supresiju okolne buke. Naime, silikonski nastavci vrlo učinkovito sprječavaju prodor vanjske buke, a ako to nije dovoljno, tu je i ANC. Upravo je ANC drugo iznenađenje jer zaista dobro uklanja okolne šumove i buku, posebice promet. Na raspolaganju su tri stupnja supresije buke – isključeno, uključeno i takozvani način svjesnost, koji propušta neke od bitnih zvukova. Kvaliteta zvuka je zadovoljavajuća, a posebno su nas se dojmili snažni duboki tonovi. Slušalice su osjetljive na dodir, pa tako tapkanje po njima omogućava pauziranje, javljanje na poziv i slično. Možebitni nedostatak je automatsko pauziranje sadržaja kada se slušalice izvade iz uha.

Izdržljiva baterija

Huawei FreeBuds 4i deklarirano omogućavaju do 10 sati uživanja u glazbi, što znači da slušalice, odnosno kutijica, dugo neće vidjeti punjač. Kada energije zatreba, kutijica se puni preko USB-C konektora, a to znači preko svakog punjača za pametni telefon. Sama kutijica nudi kapacitet za punjenje slušalica više od dva puta, tako da, ako idete na neki put, preživjet ćete čak i bez punjača. Huawei FreeBuds 4i, naravno, rade na svim operacijskim sustavima, tako da je tu podrška za Android, iOS, ali i pametne telefone Huawei. Za kraj ostaje cijena. Ona redovito iznosi povoljnih 599 kuna, međutim, do kraja mjeseca aktualna je akcijska cijena od 499 kuna. S obzirom na sve navedeno, ne sumnjamo kako će Huawei FreeBuds 4i biti odabir mnogih.
Marin Režić
Najčitanije iz rubrike