Crna kronika
NA PRIJAVLJENOJ ADRESI TVRTKE STOJI SAMO TROŠNA KUĆA

Dva Mađara utajila u Hrvatskoj više od 770 tisuća kuna poreza
Objavljeno 16. travnja, 2021.
Protiv dva mađarska državljanina, zbog utaje više od 770 tisuća kuna poreza u Hrvatskoj, podignuta je optužnica na Općinskom sudu Osijek. Gabor Balla (47), kao direktor i odgovorna osoba društva Balla Šped j.d.o.o. iz Zmajevca, i Horvath Gyorgy (48), ovlašten za podizanje novca sa žiroračuna istog društva, optužnicom se terete da su od 5. studenoga 2015. do 30. studenoga 2016. godine, u Osijeku i Zmajevcu, izdali 72 izlazna računa s iskazanim porezom na dodanu vrijednost za isporuku kukuruza i pšenice kupcu trgovačkom društvu Suki Trans d.o.o. Zmajevac u ukupnom iznosu od 3.864.725,67 kuna.

Račune su izdali iako navedeno trgovačko društvo nije registrirano kao obveznik poreza na dodanu vrijednost i nije bilo uopće ovlašteno takve račune izdavati. Milijunski iznos sa žiroračuna podigao je Horvath Gyorgy, nakon čega nisu podnijeli poreznu prijavu niti platili iskazani porez na dodanu vrijednost po tako izdanim računima u ukupnom iznosu od 772.945,13 kuna, čime se za taj iznos trgovačko društvo okoristilo na štetu Državnog proračuna RH.

Da navedeno trgovačko društvo uopće i nije bila "prava" tvrtka svjedoči podatak da je utvrđeno kako ovo trgovačko društvo nikada nije obavljalo bilo kakvu poslovnu djelatnost na prijavljenoj adresi, nego da se tamo nalazi stara trošna kuća, niti je na toj adresi imalo kakve poslovne prostore u kojima bi moglo obavljati svoju registriranu djelatnost.

Iz zapisnika o poreznom nadzoru Porezne uprave, Područnog ureda Osijek od 30. studenoga 2017. g. nad poreznim obveznikom Balla Šped j.d.o.o. proizlazi da je ovo trgovačko društvo osnovano kao "tampon-društvo", bez uposlenika i opreme, koje je odmah nakon osnivanja na tržištu Republike Hrvatske započelo obavljanje milijunskih transakcija glede isporuke kukuruza i pšenice od jedinog mu dobavljača Suki Trans d.o.o. Zmajevac, koju tvrtku je također osnovao mađarski državljanin, bez ikakve opreme i zaposlenika i koje je također odmah nakon osnivanja započeo obavljati milijunske transakcije na domaćem tržištu. Iz izvatka iz sudskog registra za trgovačko društvo Balla Šped j.d.o.o. proizlazi kako ga je 28. listopada 2015. osnovao državljanin Mađarske Gabor Balla kao jedini osnivač i osoba ovlaštena za zastupanje, s djelatnošću kupnje i prodaje roba te pružanja usluga u trgovini. Iz potvrde o visini dohotka proizlazi da Gabor Balla kao direktor trgovačkog društva Balla Šped j.d.o.o. nije ostvario nikakva primanja.

Odlukom Trgovačkog suda u Osijeku od 21. kolovoza 2019. je pravna osoba Balla Šped j.d.o.o. prestala postojati brisanjem iz sudskog registra, zbog čega je istraga protiv ove pravne osobe obustavljena.

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku u optužnici predlaže da se Mađarima sudi u odsutnosti, jer unatoč višekratnom pokušaju pozivanja i ispitivanja obaju okrivljenika te provjere adresa preko EUROPOL-a, dostava se vratila s naznakom da su obaviješteni, ali nisu podigli pošiljku. Budući da je kaznenim djelom za koje se Mađari terete oštećen hrvatski državni proračun, nije moguće ovaj kazneni postupak ustupiti drugoj državi, a okrivljenici očito nisu dostupni tijelima kaznenog progona. Za kazneno djelo za koje se dva Mađara terete optužnicom predviđena je kazna zatvora od jedne pa do deset godina. S. Lacić
72

izlazna računa izdana su za isporuku kukuruza i pšenice
Možda ste propustili...

HTIO IH PRODAVATI NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Zaplijenjeno gotovo 300.000 tableta, uhićen 27-godišnjak

NA PRIJELAZU STARA GRADIŠKA

Pijan pokušao autom u BiH

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

Najčitanije iz rubrike