Novosti
POKUŠAJ PRONALAŽENJA RJEŠENJA

Dugovanja za lijekove: Dogovor o isplati u skladu s mogućnostima proračuna
Objavljeno 6. travnja, 2021.

Ministar zdravstva Vili Beroš i ministar financija Zdravko Marić održat će 6. travnja radni sastanak na kojem će pokušati pronaći rješenja za sanaciju dugovanja veledrogerijama. Na sastanku će pokušati pronaći rješenja za sanaciju dugovanja veledrogerijama kako bi se osigurala opskrba zdravstvenog sustava lijekovima, posebno onima koji imaju izravni utjecaj na trenutačno zdravlje pacijenata.

U skladu s mogućnostima državnog proračuna odredit će se dinamika osiguranja financijskih sredstava za transfer prema bolnicama i ljekarnama kako bi one mogle plaćati dospjele obveze, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva. Istodobno će predstavnici dvaju ministarstava, zajedno s predstavnicima HZZO-a, razgovarati o daljnjim aktivnostima na usklađivanju politike nabave lijekova za bolnice i ljekarne u javnozdravstvenom sustavu u okvirima financijskih sredstava predviđenih u godišnjim zdravstvenim proračunima. "Analize koje razmatraju u Ministarstvu zdravstva upozoravaju na potrebu da HZZO kao središnje mjesto financiranja zdravstvenih usluga te HALMED kao regulator tržišta lijekova trebaju stalno pronalaziti optimalna rješenja u uvrštavanju lijekova na liste zdravstvenog osiguranja sa sredstvima zdravstvenog proračuna", stoji u priopćenju.

Država je, podsjetimo, prošlog tjedna veledrogerijama za dugove uplatila 900 milijuna kuna, na što nezadovoljne veledrogerije poručuju da će nastaviti s ograničenom isporukom lijekova bolnicama. "Tražili smo hitno uplatu 3,5 milijardi kuna i plan plaćanja do kraja godine, no ponuđeno nam je samo 900 milijuna kuna do kraja tjedna", izjavili su prošloga tjedna predstavnici veledrogerija nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva. Predstavnici veledrogerija tvrde da su im bolnice i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) dužni 6,5 milijardi kuna. Najveća hrvatska veledrogerija Medika prošlog je tjedna obustavila isporuku lijekova za sve 64 bolnice zbog duga od 2,1 milijardu kuna. Od tog iznosa 1,4 milijarde kuna su dugovi bolnica, a ostalo je dug za lijekove na recept.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je novinarima da "pacijenti u ovom trenutku nisu ugroženi obustavom isporuke lijekova". Naglašava kako je uplata 900 milijuna kuna kratkoročno rješenje, a riječ je o svoti koja je u tom trenutku bila moguća proračunskim transferom. Radi se o ubrzanom proračunskom transferu novca koji je ove godine bio namijenjen za zdravstveni sustav. Izrazio je nadu da će taj iznos omogućiti poslovanje veledrogerijama i pritom podsjetio na sve probleme zdravstvenog sustava u doba pandemije, koja ga je dosad stajala 2,5 milijardi kuna. Poručio je da Vlada radi na reformi zdravstvenog sustava. Određeni koraci već su poduzeti, poput kontrole prekovremenih sati i analize propisivanja lijekova, detektirat će se ishodi liječenja, a radi se i na okrupnjavanju javne nabave, rekao je ministar. Vjeruje da će koraci koji su poduzeti dati učinka te da bi se smjer reforme mogao vidjeti već za šest mjeseci do godinu dana. H/D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike