Tehno
5G TEHNOLOGIJA

Više od 220 milijuna korisnika
Objavljeno 26. veljače, 2021.
Prihvaćanje 5G tehnologije brže je od očekivanog, prošle je godine na tržištu bilo 380 5G uređaja, što je osam puta više nego godinu ranije, baza mobilnih 5G korisnika dosegla je 220 milijuna, a bežične kućne širokopojasne veze 1,05 milijuna, što je 17, odnosno 21 put više u odnosu na prethodnu godinu. Ove podatke iznio je Huaweijev izvršni direktor i predsjednik Carrier Business Group Ryan Ding, na forumu tvrtke "5G donosi novu vrijednost", održanom na MWC Shanghai 2021.


Ding smatra da će se ti brojevi utrostručiti 2021. godine, jer se i 5G industrija razvija brže od očekivanja, što čini tu tehnologiju sve dostupniju širokom broju korisnika. Cijene 5G telefona padaju, pa na tržištu već postoji više uređaja po cijeni ispod 150 američkih dolara, i oko 30 telefona srednje i niže klase po cijeni nižoj od 300 američkih dolara. Prema Dingu, 5G ekosustav mobitela postat će zreo kao i 4G tijekom godinu do maksimalno dvije godine.


Ding je potvrdio kako u Kini i Južnoj Koreji, zemljama koje su prve počele uvoditi 5G tehnologije, telekom operateri već vide komercijalni povrat na svoje investicije u 5G mrežu.


Huawei je na MWC Shanghai službeno predstavio i svoje rješenje 5GtoB koje omogućuje stvaranje nove vrijednosti kroz čitav lanac komercijalizacije 5G tehnologije, a pokriva prodaju, poslovanje i usluge. Ovo rješenje pojednostavit će transakcije za poslovne korisnike, pomoći će operatorima da komercijaliziraju svoja mrežna ulaganja i omogućiti svim partnerima telekoma nove inovacije. Huawei 5GtoB rješenje uključuje 5GtoB Network koje služi za planiranje, izgradnju i optimiranje mreža, 5GtoB NaaS koja olakšava implementaciju nove tehnologije u njihove procese, 5GtoB App Engine koji predstavlja centar inovacija za nova aplikativna rješenja i 5GtoB Marketplace. M.R.