Sport
MIHAEL ŽAPER

Ja sam dijete NK Osijek: Interes klubova godi mom egu, ali još ne razmišljam o odlasku
Objavljeno 25. veljače, 2021.
- Živim najbolje razdoblje svoga života - kaže mladi nogometaš bijelo-plavih

Dobro je, nije loše. Ma zapravo odlično je - kaže Mihael Žaper, 22-godišnji zadnji vezni NK-a Osijek. Kako bi i moglo biti loše kad igra odlično, neizostavni je član Bjeličina stroja, stožerni igrač koji je nedavno dobio čast da bijelo-plavu momčad povede na travnjak kao kapetan.

- Znao sam tijekom utakmice od Mileta Škorića preuzimati kapetansku traku, ali protiv Istre 1961 u Gradskom vrtu prvi put započeo sam utakmicu s kapetanskom trakom oko ruke. Mile nije igrao, pa je dodijeljena meni. Osjećaj? Neopisivo, to je velika, ali baš velika čast. Ja sam rođen u Osijeku, ovo je moj klub i biti kapetan ovakve momčadi nešto je zaista veliko.

"Zimko"
Žaper je izdanak osječke nogometne škole, Donjograđanin iz Huttlerove ulice. Prvi klub bila mu je obližnja Olimpija, ali tamo se kratko zadržao jer je već s devet godina otišao u Gradski vrt. I tu se razvijao, a već je u 17. godini dobio poziv da se iz juniorske priključi seniorskoj momčadi. I to nakon jednog malonogometnog turnira. Bilo je to vrijeme kada je na klupi NK-a Osijek sjedio Zoran Zekić, koji nije dopuštao da njegovi igrači nastupaju na haklu. I redovito je te zime zalazio u dvoranu Zrinjevac da baci oko na "Zimko", da pogleda malonogometne finte, ali se i uvjeri kako nitko od bijelo-plavih ne igra. I tu je zapazio Žapera.

- Bio je to sjajan "Zimko". S momčadi D.G.O. osvojio sam turnir, a stigao je i poziv da se priključim pripremama prve momčadi Osijeka. Mislio sam, odradit ću par treninga sa seniorima i vratiti se među juniore. No trenirao sam svaki dan i onda se našao na popisu putnika koji će odraditi pripreme u Međugorju. Sreći nije bilo kraja, sa 17 godina upao sam u prvu momčad. Jedan dan na "Zimku", a drugi uz bok najboljim igračima Osijeka.

Taj osjećaj ulaska u prvu momčad nikada neće zaboraviti, bio je šokantan, ali onako pozitivno.

- Ja sam dijete Osijeka, ovo je moj klub i sve što mi se događa u Gradskom vrtu pamtim do najsitnijih detalja.

Pamti i debi za prvu momčad, bilo je to 13. lipnja 2016. u posljednjem kolu sezone 2015./2016. protiv zaprešićkog Intera.

- Ušao sam u igru u drugom poluvremenu, zabio i pogodak, ali je Osijek izgubio 4:2. Sjećam se baš svakog detalja s te utakmice. Taj osjećaj ponosa pamtim.

Krenuo je odlično, jest da je momčad izgubila, ali on je postao tek jedan od šestorice nogometaša Osijeka koji su zabili prije nego što su postali punoljetni. No bio je to samo bljesak jer nakon debija stvari nisu krenule prema željama mladog igrača.

- Podigao sam vlastita očekivanja, mislio sam kako ću u sljedećoj sezoni dobiti više prilika. Završio sam na klupi i slijedilo je premještanje u Osijek II.

Kaljenje u Trećoj, pa Drugoj HNL trajalo je gotovo tri godine, Žaper je strpljivo trenirao i radio, ako se tome doda taj ogroman talent, povratak u udarni sastav bio je logičan put. On se dogodio u vrijeme trenerskog mandata Dine Skendera u sezoni 2018./2019. Sudbina ili slučajnost, kod druge prilike ponovno je suparnik bio Inter i ponovno je Žaper zabio gol. Samo što je u drugom pokušaju krenuo od prve minute, a i Osijek je pobijedio (3:1). I nakon toga više se nije selio na klupu, ustalio se u momčadi.

Savršen scenarij
- Sve se nekako dogodilo brzo, ali tada sam i drukčije razmišljao. Nisam poletio, sad uvijek idem samo utakmicu po utakmicu ne razbijajući glavu što će biti za mjesec, dva ili tri. Uvijek mi je najvažnija samo prva sljedeća utakmica.

To je filozofija koju gaji i trener Nenad Bjelica. A da se Osijek ne osvrće i da samo gleda naprijed najbolja je potvrda prošlo kolo i dominantna predstava i pobjeda protiv Rijeke koja je stigla nakon poraza od Dinama.

- Dinamo smo zaboravili, to je najbolje osjetila Rijeka. Bilo je što je bilo, nama je sad u mislima samo Varaždin i kako doći do nove pobjede i ostati u utrci za prvaka. Kvalitetu imamo, samopouzdanje je golemo, Dinamo ima malu prednost, ali vjerujemo da možemo do naslova prvaka.

U tom pohodu na naslov Žaper je važna karika Bjeličine momčadi. Neizostavan je član udarnih 11, a nije tajna da ga trener itekako cijeni. Uostalom, dok je sjedio na klupi Dinama Bjelica je želio dovesti Žapera na Maksimir.

- Dinamo je navodno zvao, ali Osijek me nije želio prodati. Niti sam ja razmišljao o Dinamu i htio otići. Tad sam tek ušao u svijet Prve HNL, bilo mi je važno dobro igrati za Osijek. I dalje tako mislim, zadovoljan sam ovdje, prvo želim nešto napraviti i osvojiti s Osijekom, pa onda razmišljati što dalje.

Na transfermarktu stoji kako je Žaperova cijena 1,8 milijuna eura, ali Bjelica je nedavno otkrio kako za njega stalno ima upita i da je Osijek odbio ponudu od tri milijuna eura.

- Ponude i interes drugih klubova gode egu, ali ne razmišljam o njima.

Žaper proživljava lijepe dane, odlično mu ide s Osijekom, klub je u borbi za trofeje u prvenstvu i Kupu, a da bi idila bila potpuna nedostaju - navijači.

- Nije isto igrati pred praznim tribinama i pred navijačima. Nadam se da će se uskoro vratiti na tribine. Moj savršen kraj ove sezone je da Osijek uzme trofej i proslavimo ga s našim navijačima.

Dino Skender dao mu je pravu šansu i Žaper mu je za to neizmjerno zahvalan, a kaže kako je zadovoljstvo raditi i pod paskom Nenada Bjelice.

- Trener ima snažan utjecaj na momčad, Bjelica je to pokazao s nama. Mnogo toga dobrog je učinio, veliki je stručnjak i motivator. Od njega možeš puno naučiti, a uspio je i u momčad unijeti dobru atmosferu, pobjednički gard, vjeruje nama igračima i mi njemu. Puno nam daje i imamo sreću što nam je baš on trener. Lijepo je ovo što se događa u Osijeku, sad su stvari točno onakve kakve trebaju biti - dodaje Žaper

Treneru i suigračima vjeruje, ali njegov čovjek od najvećeg povjerenja je brat Filip.

- On je šest godina stariji i njemu se sve povjeravam, kad je gusto, on je prvi kojemu se obraćam. Vezano za nogomet, ali i izvan njega. On je čovjek na kojeg se uvijek oslanjam.

Žaper je primjer kako mlad čovjek ne treba željeti sve i odmah. Rano je dobio šansu, uslijedio je bljesak pa pad. I onda nova šansa koju je čvrsto prigrabio i prometnuo se u jaku kariku momčadi koja juriša na dva hrvatska trofeja.

- Želim s Osijekom uzeti trofej, ali meni je u glavi sad samo ova utakmica u petak u Varaždinu. Idemo to dobiti, a onda razmišljati o onoj sljedećoj - zaključio je Žaper.

Ivana Liović
Ivušić baš ništa ne brani
Žaper slobodno vrijeme krati izlascima s prijateljima i igranjem igrica.

- Sad nigdje ne izlazim jer nemam gdje. Inače to uglavnom bude neka cuga ili večera s dečkima poslije treninga. Imam dosta prijatelja iz djetinjstva, ali uglavnom se družim sa suigračima iz kluba, s Ivušićem, Škoriće, Jugovićem, Piljom, Lopom... Iako sam mlađi od Mileta ili Juge, nema generacijskog jaza, svi se odlično slažemo.

Vratar Ivušić mu je i cimer na putovanjima.

- Odličan je dečko i savršen cimer. Na terenu sve brani, ali u sobi mi baš ništa ne brani niti mu išta smeta - otkrio je Mihael.
Želja je odlazak na Euro
Igre Mihaela Žapera nagrađene su i pozivom u mladu U21 hrvatsku reprezentaciju. Prvi ga je pozvao Nenad Gračan za prijateljsku utakmicu protiv UAE, a potom je ostao i u kadru kod Igora Bišćana. Mlade Vatrene ove godine čeka Europsko prvenstvo, a Žaper ne skriva kako bi volio biti u U21 kadru.

- Na meni je da dobro igram, a valjda je to dovoljno za Bišćanov poziv. Volio bih otići s Hrvatskom na Euro. Imamo dobru momčad, konkurencija je jaka, nadam se da ću biti dio momčadi koja će igrati EP u Sloveniji.
4

pogotka ove sezone zabio je u Prvoj HNL Žaper
tražen igrač
OSIJEK ŽAPERA NE MISLI JOŠ PRODAVATI
Žaper s osječkim nogometnim prvoligašem ima ugovor do ljeta 2024. godine
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike