Kultura
BOJAN ŠUMONJA I MARKO JAKŠE PREDSTAVILI SE U LAUBI

“Aqua Alta”: Izložba radova koji su nastali u četiri ruke
Objavljeno 24. veljače, 2021.
U Laubi je otvorena neobična izložba "Acqua Alta". Riječ je o suradnji jednog od najpoznatijih slovenskih slikara, dobitnika Prešernove nagrade 2013. Marka Jakše, nizozemskog glazbenika i performera Pierrea Tola te našeg, pulskog umjetnika Bojana Šumonje. Umjetničke suradnje posve su uobičajene, ali slikarstvo u tzv. četiri ruke vrlo se rijetko može vidjeti. Istranin Bojan Šumonja i Slovenac Marko Jakše zajedno potpisuju seriju fantastičnih slika koje su nastajale u malom slovenskom selu Mohorju i jednoj napuštenoj pulskoj kući.

- Kretali smo u pojedine slike totalno spontano, nismo se niti dogovarali. Kod pojedinih radova imali smo čak i neke skice, neke stvari smo radili pola-pola, neke stvari smo dogovarali u hodu - kaže slikar Bojan Šumonja. Rezultat su impresivne kompozicije u kojima se stapaju njihovi umjetnički senzibiliteti - oba u dijalogu s nadrealizmom. Katran, lak, ulje na ceradi - neobičan je izbor materijala koji zaokružuje poetiku izložbe, a motivi i mogućnosti tumačenja čine se beskonačnima.

- Od pop-kulture, raznih supkultura, povijesti, legendi, religijskih motiva iz najrazličitijih religija - nabraja kustosica izložbe Lana Harjaček. Uz slike, tu su i audiovizualne instalacije nizozemskog umjetnika Pierrea Tola.

Zajednički, ali i samostalni radovi trojice umjetnika, u Laubi se mogu razgledati do 11. ožujka.
T.K.
Možda ste propustili...

“DAMA S LEPEZOM” GUSTAVA KLIMTA

U Beču nakon sto godina

KONCERAT NA LABUĐEM OTOKU

Filharmonija u zoovrtu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana