Regija
IZ TISKA IZIŠLA PRVA KNJIGA ŽUPNIKA U MIROVINI, VLČ. IVANA VAROŠČIĆA

“Moj životni put” - od Šumeća, Jarmine, Županje do Đakova
Objavljeno 9. siječnja, 2021.
ŽUPANJA - Ovih je dana iz tiska izišla knjiga "Moj životni put" vlč. Ivana Varoščića (80), dugogodišnjeg župnika Župe sv. Ivana Krstitelja u Županji, koji je u studenome 2016. otišao u mirovinu. U knjizi vrlo opširno, na čak 585 stranica, govori o svome životu, od djetinjstva u rodnome Šumeću do smještaja u svećeničkom domu u Đakovu.Za svećenika je zaređen 16. siječnja 1966. godine. Za svoje mladomisničko geslo izabrao je "Gospodine, nauči me da ti služim kako zaslužuješ i da ti dajem ne brojeći", što je svojim životom i radom i potvrdio. Došao je za župnika u Jarminu, što mu je, priznaje, jako drago životno iskustvo, a 1. svibnja 1984. premješten je u Županju i ondje je, ponosno ističe, ostao 32 godine, šest mjeseci i 20 dana.

Provesti toliko godina u jednoj župnoj zajednici "silno je velik Božji dar, a ujedno i velika odgovornost". Učinio je mnogo toga da župa stasa i raste u vjeri, bio je veliki graditelj, i na materijalnom i na duhovnom području. Sagradio je crkvu na otvorenom blagopokojnog kardinala Franje Kuharića i Pastoralno-kulturno središte bl. Alojzija Stepinca, gdje je osnovao i knjižnicu i uredio koncertnu dvoranu s klavirom. Osnivač je i župnog Caritasa, uz pomoć župljana i donatora obnovio je i crkvu izvana i iznutra, obnovio je orgulje, sve kapelice i križeve u Županji... Rado ističe i podatak da je tijekom godina koje je proveo u toj župi podijeljeno oko 40 milijuna svetih pričesti! Najveća su mu radost, napominje, uvijek bila djeca i mladi.

Knjiga je tiskana u 800 primjeraka, a ovih će dana stići i na oko 400 adresa u Županji, uz posebno pismo koje vlč. Varoščić šalje svojim dragim bivšim župljanima.

- Ovo nije roman, nije zabavno štivo, to je moj životni put, sve što sam u životu radio, iz prijeratnih, ratnih i poslijeratnih godina. Na taj me naslov najviše potaknuo naš umirovljeni nadbiskup Marin Srakić, koji je napisao vrlo opširan predgovor na pet stranica. Nastojao sam biti pozitivan, nikoga nisam želio izostaviti i svakoga sam se trudio spomenuti, to su vrijedne i drage uspomene i sjećanja na mome životnome putu. Sve su pojedinosti zapisane i ostaju kao trajni svjedok vremena - kazao je.

Pri pisanju se služio sa sedam knjiga župnih oglasa, ispisanih u 32 godine službovanja u Županji. Svake je subote navečer ili nedjeljom rano ujutro ispisivao najsvježije podatke koji su se odnosili na župu u proteklome tjednu. I cijelu je knjigu pisao rukom, završio ju je ljetos, a uoči Božića ugledala je svjetlo dana. Naslovnicu knjige osmislili su poznati županjski slikar Pero Avramović i njegova kći Ranka. Ondje su prikazani autorova rodna kuća, crkva krštenja i crkve djelovanja u Jarmini i u Županji, a na poleđini knjige je slika križa na staklu županjskog slikara Zlatka Kokanovića.

Tiskanje knjige stajalo je više od 65.000 kuna, a pomogli su mu donatori kojima se obratio, i župnik Varoščić od srca im zahvaljuje.

Marija Lešić Omerović
Ivan Varoščić

umirovljeni župnik

Nastojao sam biti pozitivan, nikoga nisam želio izostaviti i nastojao sam svakoga spomenuti. To su vrijedni podaci, drage uspomene i sjećanja na mome životnome putu, ta je knjiga trajni svjedok vremena
I DRUGA KNJIGA
Umirovljeni župnik Ivan Varoščić otkriva da je napisao i drugu knjigu, na 110 stranica, pod naslovom “Kapelice i križevi krajputaši s vjerskim spomenicima u Županji”. Podsjeća da se u gradu nalazi više od 20 kapelica i želio ih je sve zapisati na papir i staviti u knjigu. Namjeravao ju je izdati do Božića 2020., da župnik u svaku kuću koju bude blagoslovio unese tu knjigu, da Županjci znaju gdje se križaju i zašto.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike