Osijek
OSJEČKA UDRUGA GENERATOR

Prvi projekt protiv stigmatizacije oboljelih od koronavirusa
Objavljeno 5. prosinca, 2020.

Osječka udruga Generator među prvima na ovom području prepoznala je stigmatizaciju oboljelih od koronavirusa i pokrenula projekt za promicanje solidarnosti prema oboljelima pod nazivom „MO-TI“ ili mobilni tim protiv diskriminacije, za dijalog i promicanje solidarnost.

- Koronavirus obilježio je 2020. godinu, a zbog sve većeg broja oboljelih, posljednjih mjeseci je veliki broj stanovnika Osijeka i okolnih manjih zajednica osjetio i one „društvene simptome Covida-19“  kao što su isključenost i stigmatizacija. MO-TI je projekt kojim smo brzom reakcijom nastojali preduhitriti pojavu diskriminacije te ukazati stanovnicima regija potrebu da u ovoj svima teškoj situaciji iskažu solidarnost i empatiju te odbace predrasude prema oboljelima i osobama u samoizolaciji. Tijekom dva mjeseca naš mobilni tim posjetio je 13 lokalnih zajednica na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. U subotu je na donjogradskoj tržnici u Osijeku organizirana završna aktivnost ovog projekta, na kojoj, osim razgovora s građanima, naši članovi tima dijele i maske, informativne letke te obavljaju ispitivanje javnog mijenja kroz anonimne upitnike, objasnila je Senata Majić, predsjednica Udruge Generator.
Recimo kako se projekt provodi u partnerstvu s Nansen dijalog centrom i traje je od listopada do prosinca 2020. godine. Projekt „MO-TI“-mobilni tim protiv diskriminacije, za dijalog i promicanje solidarnosti, podržan je sa 4.846 eura financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova. N.Z.Eberhard

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike