Osijek
KULTURA STANOVANJA U EPIDEMIJI

Stanari u zgradama trebaju biti posebno odgovorni u dizalu
Objavljeno 5. prosinca, 2020.
Dizala valja redovno čistiti, dezinficirati i u njima označiti pozicije za stajanje u vožnji

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke koje se odnose na provedbu mjera u stambenim zgradama s više stambenih jedinica radi održavanja higijensko-sanitarnih uvjeta na površinama i u prostorima koje zajednički koriste svi stanari - podrumima, dizalima, stubištima i odmorištima - radi prevencije zaraze COVID-om.

Preporuke su formulirane kao uputa predstavnicima stanara čija je odgovornost pobrinuti se da u objektima kolektivnog stanovanja smanji mogućnost zaraze koja je ovdje bitno veća u odnosu na objekte koji predstavljaju jedno kućanstvo.

“Svaka osoba koja koristi zajedničke prostorije u zgradama s više stambenih jedinica, u svom ponašanju treba poštivati upute za zaštitu u razdoblju pandemije COVID-19, posebno primjenjujući sredstva i mjere za zaštitu širenja kapljica koje nastaju kod kašljanja i govora, higijenu ruku i prostora te održavanje fizičke udaljenosti od drugih osoba“, poručuju iz HZJZ-a.

Preporuku je zaprimio i Zavod za stanovanje koji upravlja najvećim brojem stambenih zgrada u Osijeku, koji poziva sve suvlasnike jedinica pod svojim upravljanjem na odgovorno ponašanje. Prije svega kada je u pitanju korištenje dizala koja su istaknuta kao kritične točke u zgradama po pitanju širenja COVID-a.

“Na čišćenje dizala primjenjuju se opće preporuke o redovitom čišćenju zajedničkih prostora. Vlasnik zgrade ili predstavnik stanara, koji je odgovoran za čišćenje zgrade neka dogovori da se svakodnevno dezinficiraju tipke, rukohvati, ručke i zidovi dizala. Prilikom korištenja dizala i drugih zajedničkih prostorija u zgradi preporučeno je održavanje fizičkog razmaka od drugih ljudi i nošenje zaštitne maske. Prilikom korištenja dizala preporučeno je da se u dizalu vozi jedna osoba, ako je dizalo manje, ili najviše dvije osobe ako je veće, osim ako su članovi istog kućanstva, ili su zajedno putovali do zgrade. Ako dizalo koriste osobe koje nisu iz istog kućanstva, ili ne putuju zajedno, svi trebaju nositi zaštitne maske. Ako je moguće, dobro je u zgradi kod dizala ili u dizalu postaviti obavijest o preventivnim mjerama i podsjetnik za održavanje fizičkog razmaka i nošenja zaštitne maske. Ako je dizalo u zgradi veće kvadrature i mogu se voziti istovremeno dvije ili četiri osobe, preporučeno je postaviti oznake za položaj osoba s održavanjem fizičkog razmaka, primjerice, oznake na podu. Osobe koje koriste dizalo trebaju prije i poslije korištenja tipki u dizalu dezinficirati ruke i što manje dodirivati rukohvate, zidove dizala i ručke. Poželjno je i postaviti dozator s dezinficijensom pokraj dizala“, objašnjavaju iz Zavoda za stanovanje.

Iz Zavoda napominju i kako je osigurano da servisi za čišćenje dodatno provode mjere dezinfekcije zajedničkih prostorija u stambenim zgradama, posebice stubišta, ulaznih vrata s kvakom, rukohvata, dijelova dizala, poštanskih sandučića i slično, u okviru cijene ranije sklopljenih ugovora. U slučajevima kada zgrade imaju dodatnih potreba za sredstvima za dezinfekciju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade, Zavod ih je osigurao putem ovlaštene tvrtke. Predstavnici suvlasnika za narudžbu mogu se obratiti na telefon 031/513-579. Za plaćanje sredstava za čišćenje po ispostavljenim predračunima valja kontaktirati Zavod na ankica.skender@zavodzastanovanje.hr. Za sve se dodatne upite suvlasnici mogu obratiti pozivom na 031/209-700 i putem e-poste info@zavodzastanovanje.hr.
Ivana Solar
Briga za starije i nemoćne susjede
“Predstavnici suvlasnika dobili su i uputu za siguran način primanja pomoći za starije i nemoćne osobe, odnosno upute za siguran način obilaska starijih i nemoćnih osoba koje su namijenjene građanima koji se samoorganiziraju u vremenu epidemije koronavirusa unutar svojih zgrada. Upozoravmo ih da to čine s oprezom kako ne bi ugrozili svoje zdravlje i zdravlje drugih osoba”, ističu iz Zavoda za stanovanje.
Najčitanije iz rubrike