Kultura
NOVA KNJIGA POŽEŽANKE LANE DERKAČ

Hotel za mrtve - 10. zbirka poezije tiskana u Hrvatskoj
Objavljeno 3. prosinca, 2020.
Požeškoj spisateljici Lani Derkač iz tiska je upravo izašla nova knjiga poezije Hotel za mrtve. Riječ je o desetoj zbirci pjesama ove požeške autorice tiskanoj u Hrvatskoj, a izašli su joj i prijevodi nekih knjiga, kao i izbor iz poezije u inozemstvu. Nakladnik nove knjige je zagrebački V.B.Z., a uredio ju je pisac Marko Pogačar


Na naslovnici knjige citiran je tekst Irene Matijašević koja je o Laninim pjesmama priređujući ih za emisiju 3. programa Hrvatskoga radija Poezija naglas napisala:

"Prepuna želje i mogućnosti da začudi, ovo je pjesnikinja koja uporno razbija klišeje, frazeme, koja razmišlja i koja svoj svijet usitnjava do najmanjih i najbizarnijih banalnih sastojaka. Ona u tom svemu očituje i volju da poezijom nešto promijeni, iako nije sigurna da je ikakva promjena moguća. U ovoj poeziji ima i suosjećanja, primjerice, prema izbjeglicama, ali čak i u tim angažiranijim pjesmama preteže svijest koja se kreće u stalnoj blizini stvarnog, praktičnog života, ali i bježi od njega u visine nekontrolirane maštovitosti. Gusta masa poezije Lane Derkač dolazi iz tla, iz uzemljenosti autorskog glasa, koji ipak ima poriv za letom, u kojemu se brišu granice između stvari, pojava i bića. B.S.T.
Najčitanije iz rubrike