Osijek
NEPRIMJERENO PONAŠANJE NAČELNIKA ČEPINA TONKOVCA

Zamalo i fizički obračun na sjednici Općinskog vijeća Općine Čepin
Objavljeno 2. prosinca, 2020.
Tonkovac se prvo nije javio na naše pozive, a zatim je mobitel bio isključen

Na rubu incidenta bila je sjednica Općinskog vijeća Općine Čepin održana u ponedjeljak navečer. Je li tome isključivo kumovalo neprimjerno ponašanje Dražena Tonkovca (izbore osvojio kao HSS, ali je središnjica stranke u međuvremenu raspustila ovu općinsku organizaciju), općinskog načelnika, nismo mogli provjeriti jer se prvo jučer nije javio na pozive, a potom mu je tijekom poslijepodneva mobitel bio isključen.

Ako se može vjerovati oporbenim vijećnicima Marku Brekalu (nezavisni) i Zvonimiru Bratiću (HNS), načelnikovo ponašanje za koje ocjenjuju da je bilo na granici alkoholiziranosti, obraćanje vijećnicima koje je izišlo iz okvira političke rasprave i prešlo na vrijeđanje na osobnoj razini, za svaku je osudu. Upozorili su kako je sjednica, pod krinkom hitnosti sazvana, imala tehničke propuste. Materijale za raspravu po točkama dnevnog reda, umjesto pet, dobili su tri dana prije. U pozivu na sjednicu bio je ubilježen krivi datum, 30. listopada umjesto 30. studenoga, a nije bio uključen ni zapisnik s prošle. ​Trebala se donijeti odluka o imenovanju dviju ulica jer u godini u kojoj su izbori ne mogu se mijenjati adrese zbog popisa birača, a zapravo se trebao izglasati paket točaka financijske prirode, među kojima i zaduženje općine kod poslovne banke za 18 milijuna kuna i prodaja poslovnih udjela u društvim Tržnica i Športski objekti, kažu.

- To je dnevni red koji nisam prihvatio i napustio sam sjednicu. Sami početak sjednice obilježilo je poprilično nekontrolirano ponašanje načelnika Tonkovca - rekao je Brekalo, dodavši da takvo njegovo ponašanje nije rijedak slučaj. Upozorio je na financijsko zaduživanje općine te da se na plaće načelnika i dvaju zamjenika u proračunu na godišnjoj razini izdvoji više od milijun kuna.

- Ako je sjednica bila sazvana zbog ulica, ja sam upozorio kako su ostale točke mogle biti ostavljene za drugu sjednicu - priča Bratić. On je bio mišljenja da nositi imena Siniše Glavaševića i Blage Zadre ne zaslužuju dvije ulice koje nemaju stanovnika, nego da je doličnije po njima nazvati trg ili novi Centar za kulturu.

- To je izazvalo nezadovoljstvo načelnika koji je počeo vrijeđati oporbene vijećnike. Kada sam od predsjednika Vijeća zatražio da nas zaštiti od takvog ponašanja, krenulo je vrijeđanje načelnika prema meni. Ne možemo tvrditi, ali njegovo ponašanje je bilo kao kod osobe koja je pod utjecajem alkohola. Kako je sjednica odmicala i retorika posve izišla iz političkog žargona, i ja sam upao u to, pa je i s moje strane bilo neprimjerenih riječi - priznaje Bratić.

Sjednica je u jednom trenutku bila na rubu fizičkog incidenta, pa je predsjednik Vijeća proglasio stanku.

Bratić se vratio na sjednicu, ali ne i načelnik Tonkovac, pa je sjednica privedena kraju. Glasovima vladajućih prihvaćeni su prijedlozi.

- Kako bi u budućnosti izbjegli neugodnosti, predložit ćemo da se u Poslovnik o radu Vijeća ugradi članak da se, prema potrebi, može obaviti alkotestiranje - kaže Bratić.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike