Novosti
POD MJERAMA

U BiH ipak počelo skijanje
Objavljeno 30. studenog, 2020.
Skijališta u Bosni i Hercegovini ozbiljno se pripremaju za zimsku sezonu, računajući da će unatoč pandemiji koronavirusa goste kojima će zimska odredišta u Austriji ili Francuskoj biti nedostupna.

Na Jahorini pokraj Sarajeva u nedjelju je otvorena skijaška sezona nakon što je uporabom sustava za stvaranje umjetnog snijega osposobljena staza “Poljice”, koja bi trebala biti na raspolaganju skijašima kako za dnevno tako i za noćno skijanje, a ostale staze otvarat će postupno, ovisno o količinama snježnih padalina. U upravi Olimpijskog centra “Jahorina” nadaju se kako će ove godine privući veliki broj skijaša, posebice nakon najava da će popularna skijališta diljem Europe ostati zatvorena bar do 10. siječnja. “Prvi put događa se da ljudi koji su do sada skijali u Francuskoj, Italiji ili Austriji, rezerviraju smještaj na Jahorini i to nije mali broj. Prema informacijama koje sada imamo, bolji je booking ove nego prošle godine”, kazala je za Hinu Sanja Ćeremidžić, glasnogovornica OC-a Jahorina.

U toj tvrtki računaju da će im u popunjavanju svih kapaciteta pomoći i to što nude “koronagaranciju” za kupljene karte za skijališta. To znači da će u slučaju zatvaranja granica, ili zaraze gosta koronavirusom, on moći otkazati korištenje kupljene ski-karte i prenijeti je u sezonu 2021./22., ili pak dobiti povrat 80 posto od uplaćenog iznosa. Vlasti u BiH odlučile su da neće uvoditi dodatne mjere ograničenja radi kontroliranja širenja pandemije. Na skijalištima će ipak vrijediti posebne mjere, a one podrazumijevaju ograničavanje broja osoba u gondolama i sjedežnicama, razmak u redovima i obvezu nošenja zaštitnih maski, osim na stazama. Bitna je razlika u odnosu na prethodne godine i to što neće biti masovnih zabava uz glazbu.

Skijalištima na Bjelašnici i Igmanu upravlja druga tvrtka pod nazivom ZOI ‘94, no i tamo su pripremili slične mjere. Na Bjelašnici skijašima je na raspolaganju samo jedna sjedežnica sa šest sjedala, jedna s dva sjedala te nekoliko ski-liftova. Na turiste, posebice iz Dalmacije, računaju i na Kupresu. H
Najčitanije iz rubrike