Osijek
SKUPŠTINA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Deset novih strateških projekata u županiji
Objavljeno 29. listopada, 2020.

U nazočnosti 33 od ukupno 55 vijećnika jučer je održana 33. sjednica Županijske skupštine. I ovaj je put zbog pridržavanja epidemiološkim mjera održana u velikoj vijećnici Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, no zbog pogoršanja situacije prvi put sjednici nisu izravno nazočili novinari. Za njih je u fakultetskom prizemlju organiziran izravni prijenos sjednice preko TV ekrana.

Vijećnici su se dodatno zanimali za "zdravstvenu" situaciji u županiji, pa im je u tom smjeru odgovor dao Petar Lagator, koji je u ulozi dožupana i predsjednik županijskog Stožera civilne zaštite. Župan je odgovorio i na pitanja vijećnika o dinamici provedbe projekta Slavonija, to više što je nedavna sjednica Savjeta bila u našoj županiji.

Lobiranje Tramišak

- Prvi sam put zadovoljan Sporazumom o projektu razvoja Slavonija, Baranja i Srijem u Osječko-baranjskoj županiji jer u ovom trenutku imamo deset strateških velikih projekata vrijednosti 3,3 milijarde kuna. Neki od njih su gradnja Kliničkog bolničkog centra, Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, obnova i modernizacija Zračne luke Osijek vrijednosti gotovo 380 milijuna kuna, početak gradnje Gospodarskog centra vrijednog više od 350 milijuna kuna te revitalizacija OLT-a u vrijednosti od 150 milijuna kuna. Velike zasluge za to pripadaju ministrici Nataši Tramišak, koja poznaje problematiku i potrebe istoka Hrvatske te lobira za njih. Svi ti projekti generirat će i sekundarnim razvojem ekonomije i gospodarstva. Očekujem da će rezultati biti vidljivi vrlo brzo - naglasio je župan.

Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, izvijestila je o razvoju projekta Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Industrijskoj zoni u Nemetinu.

Sjednica online?

- Ovih se dana očekuje i objava javnog natječaja za njegovu izgradnju, ukupne vrijednosti investicije više od 100 milijuna kuna. Sredstva će dijelom biti osigurana iz zakupa od raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, a dijelom iz državnog proračuna. Taj bi centar trebao biti izgrađen u idućih godinu i pol. Kapacitet Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće iznosi 3250 tona, u njemu će biti osigurano 920 tona za kapacitete ekoloških proizvođača te posebne linije za sortiranje i pakiranje (koji po zakonu moraju biti odvojeni od konvencionalnih proizvođača). U skladišnom će dijelu za konvencionalne poljoprivrednike biti hladnjače s ULO režimom i dinamičkom atmosferom, također i linije za sortiranje i pakiranje, dakle sva infrastruktura potrebna za pripremu voća i povrća za tržište - istaknula je Wendling.

Naposljetku, zaključujući sjednicu, predsjednik Skupštine Dragan Vulin najavio je mogućnost da se, ovisno o daljnjem razvoju epidemiološkim mjera, sljedeća sjednica održi elektronskim putem.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

PANEL-RASPRAVA NA 10. KREATIVNOJ RIZNICI

Primjeri kružne kreativnosti su već posvuda oko nas

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike