Osijek
VODOVOD-OSIJEK POTPISAO UGOVOR

Bolje vodne usluge i za općine u okolici
Objavljeno 26. listopada, 2020.
Cilj je učinkovit sustav za pružanje vodnih usluga javne vodoopskrbe te javne odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda

Novih 140 kilometara kanalizacijskih mreža, 70 kilometra vodoospkrbnih sustava i stotinu crpnih stanica brojčani je sažetak realizacije budućeg sustava za pružanje vodnih usluga na području aglomeracija Vladislavci - Vuka, Ernestinovo i Erdut, u kojima je pružatelj usluge Vodovod-Osijek.

Jučer je učinjen prvi korak, na otvorenom, uz puno poštovanje epidemioloških mjera, u Vodovodu je priređeno svečano potpisivanje ugovora o izradi projektne dokumentacije za stvaranje učinkovitog i sveobuhvatnog sustava za pružanje vodnih usluga javne vodoopskrbe te javne odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda u navedenim općinama.

Svrha koja se želi postići smanjenje je pritiska onečišćenja na vodna tijela na području pružanja vodnih usluga u nadležnosti Vodovoda. Očekuje se kako će vrijednost projekta koji će proizići iz dokumentacije što će biti pripremljena u okviru ovog ugovora biti viša od 700 milijuna kuna, a vrijednost ugovora o izradi tehničke dokumentacije je 13,5 milijuna kuna (bez PDV-a), uz rok za izvršenje od 36 mjeseci.

Ugovor su u nazočnosti općinskih načelnika potpisali Ivan Jukić, direktor Vodovod-Osijeka, i Vjekoslav Abičić, direktor osječkog Hidroinga.

- Potpis ovog ugovora omogućuje izradu projektne dokumentacije za razvoj vodnokomunalne infrastrukture u općinama u kojima smo dužni to napraviti. Dugo smo se pripremali, a sada počinje izrada tehničke dokumentacije. Računam kako će u idućem financijskom razdoblju, u razdoblju od 2023. do 2027., ovaj natječaj biti i objavljen, a u konačnici i sami poslovi realizirani. Stanovnici navedenih četiriju općina te u jednom dijelu i grada Osijeka dobit će u tom razdoblju kompletne uvjete koji su propisani direktivama Europske komisije - rekao je Jukić.

Još jednu aktivnost Vodovoda sufinanciranu sredstvima europskih fonda pozdravili su i Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika, Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Osječko-baranjske županije, i,Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda. - Ovaj je ugovor baza onoga što bi se radilo u budućnosti, a sve će to smanjiti gubitke, dovesti ispravnu vodu u velik broj novih kućanstava i zacijelo podignuti kvalitetu življenja na ovim prostorima. Ovo je dokaz da se ne brinemo samo o gradu Osijeku i njemu najbližim naseljima nego i da želimo pružiti jednak standard mještanima u susjednim općinama koje će za nekoliko godina, nadam se, prepoznati sve koristi uspješnog rada osječkog Vodovoda - istaknuo je Đuroković. Podsjetio je kako se, kao i prijašnji projekti, ovo ne bi moglo realizirati bez europskih fondova, ovdje su ta sredstva u iznosu od 500 milijuna kuna. Ostatak je iz proračuna Vlade RH preko resornog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatskih voda, a samo je jedan manji na lokalnoj komponenti, dakle Vodovoda i samih općina.

Dario Kuštro
REALIZIRANA TRI EU PROJEKTA
Dogradonačelnica Gamoš podsjetila je kako je Vodovod-Osijek kao korisnik sredstava iz fondova EU-a iskazao spremnost i sposobnost apsorpcije tih sredstava kroz Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture grada Osijeka (ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova od 72,5 milijuna eura), potom Projekt regionalnog vodoopskrbnog sustava Osijek (87 mil. kuna) te Projekt Osijek 3 (13 mil. kuna). Wendling je pak istaknula kako će se (n)ovim sustavom, posebice izgradnjom kanalizacijske odvodnje, poboljšati i uvjeti očuvanja okoliša.
Zoran Đuroković

direktor Hrvatskih voda

Ovo je dokaz da se ne brinemo samo o gradu Osijeku i njemu najbližim naseljima nego i da želimo, kroz Vodovodovu uslugu, pružiti jednak standard i mještanima u susjednim općinama.
Možda ste propustili...

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike