Novosti
MINISTAR FINANCIJA ZDRAVKO MARIĆ:

Država će platiti veledrogerijama
Objavljeno 23. listopada, 2020.
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u petak je rekao da će država izmiriti sve svoje obveze prema veledrogerijama, ali i kako treba raditi na tome da zdravstveni sustav ne generira 220 milijuna kuna obveza na mjesec.


"Država ne bježi od toga i izmirit će svoje obveze prema veledrogerijama. O tome ćemo ministar zdravstva Vili Beroš i ja u ponedjeljak razgovarati s predstavnicima veledrogerija, no već ovog tjedna bit će uplaćeno 300 milijuna kuna. To nije trajno rješenje, ali će zasigurno dati financijsku injekciju", rekao je Marić, koji sudjeluje na konferenciji "Izazov promjene" u organizaciji Zagrebačke burze fondovske industrije. Dodao je kako će rebalans proračuna donijeti veći manevarski prostor za izdašnije plaćanje dugova i obveza "koje država ne negira i koji se odnose na isporučenu robu".


"Postojeći dugovi ne mogu se zanemariti, no treba napraviti preventivne i reformske iskorake u zdravstvenom sustavu. Moramo prevenirati situaciju kako zdravstveni sustav na bi generirao 220 milijuna kuna obveza na mjesec. Mislim da to nije mala brojka, na godišnjoj razini to znači dvije i pol milijarde kuna. Da i izmirimo sve obveze prema veledrogerijama, ako nešto ne promijenimo za godinu dana, opet ćemo imati dug od 2,5 milijardi kuna", rekao je Marić.


Ministar financija poručio je kako je situacija u javnim financijama i državnoj blagajni pod kontrolom, ocijenivši je upravljivom.


Istaknuo je da isplate mirovina i plaća "nisu i neće biti upitne".
"Trenutno smo na deficitu od gotovo osam posto BDP-a, a za iduću godinu projekcija je 2,9 posto, s time da i dalje ostaje izazov očuvanja radnih mjesta i borba za gospodarski rast. Efekti koronakrize su očiti, a proračun za iduću godinu je baziran i planiran na bazi rasta BDP-a od pet posto. Sljedeće godine neće doći do potpunog gospodarskog oporavka i mislim da će vrlo mali broj zemalja doći blizu tome", rekao je Marić. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LETAK U SANDUČIĆIMA OSJEČANA

Anonimni uradak vrvi lažima o koronavirusu

2

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Na bolničkom liječenju 229 oboljelih od COVID-19, sedam osoba preminulo

3

DAVID OZRETIĆ JEDAN OD PIONIRA MEHANIČKE TROMBEKTOMIJE U HRVATSKOJ

Liječnici osječkog KBC-a mogli bi obaviti stotinjak takvih procedura godišnje