Novosti
USPJEH SOFTVERA GATER

Nova revolucija sporta krenula je iz - Belišća
Objavljeno 19. listopada, 2020.
Baloo Solutions jedna je od prvih tvrtki u RH koja se bavi razvojem aplikacija za sportske klubove i udruge

Iako smo imali mogućnost tvrtku osnovati na području nekog drugog grada - nismo htjeli, jer smo odrasli u Belišću, gradu gdje smo proveli svoju mladost i odakle nas je život odveo na neke druge staze. Naša je zajednička odluka stoga bila vratiti se korijenima i posao pokrenuti u svom gradu. No, upravo zbog toga nam je posebice žao što naš rad do danas nije i lokalno prepoznat, i što samo potvrđuje izreku kako je "u vlastitom dvorištu najteže uspjeti". S druge pak strane, ako govorimo o području Slavonije i Baranje i Hrvatske, ne možemo reći da nismo zadovoljni, ali svakako bismo željeli broj klubova i saveza za koje radimo značajno povećati.

Gater kao simbol
Početak je neobične poslovne priče dva mlada perspektivna poduzetnika s područja Valpovštine, Belišćanina Jurice Cindorija i Igora Mijatova, koji su 2016. godine u Belišću pokrenuli vlastitu tvrtku pod nazivom Baloo Solutions - jednu od prvih takve vrste u zemlji koja se bavi proizvodnjom modula za sportske klubove i udruge, saveze, zajednice, fitness centre te modula po narudžbi. Uz proizvode koje sami stvaraju, službeni su partner i za antivirusni program NOD32 koju nude korisnicima za zaštitu računala.

Zanimljiv je i podatak da su svom softveru dali simboličan naziv Gater, s nadom da će on napraviti revoluciju u današnjem dobu, ali i željom da ovim nazivom i ikonom u njemu u obliku gatera koji je simbol početaka "Grada papira" i spomenik velikoj industrijskoj revoluciji na kojoj je izraslo Belišće, naprave i pokažu snažnu poveznicu sa svojim gradom.

"Ideja o kreiranju i stvaranju samog programa počela je u Belišću - jedinom gradu u Hrvatskoj koji je nastao oko tvornice, nekadašnje pilane S.H. Gutmanna. Naime, davne 1884. godine obitelj Gutmann iz Mađarske napušta tadašnji oblik iskorištavanja hrastovih šuma i okreću se novom i unaprijeđenom načinu te podižu pilanu, a uz tvornicu je sagrađeno i radničko naselje. Ovim projektom obitelj Gutmann postala je predvodnikom tehnološke revolucije u preradi drva na ovim područjima, a mi smo imenom Gater, svom softveru, koje se širi diljem svijeta, željeli povući i svojevrsnu paralelu i poslati poruku da smo i mi predvodnici nekog novog vala mladih poduzetnika koji je upravo u Belišću i Slavoniji vidio poslovnu priliku i odakle osvaja svijet", otkrivaju Jurica i Igor.

Sve je počelo prije dosta godina i gotovo slučajno, kada je Jurica, današnji vlasnik tvrtke, postao predsjednik Odbojkaškog kluba iz Valpova kojeg je osnovao s Igorom i svojim bratom. Sudbina je htjela da je Jurica pri završetku IT usavršavanja morao odraditi završni rad te se odlučio kreirati program koji će izvršavati administrativne zadatke iz područja sporta. Kreirao je sučelje i odradio dio koji je trebao kako bi stekao diplomu te na sličan način u isto vrijeme pomogao i prijatelju koji je ukazao na problem vođenja administracije u klubovima te na potrebu izrade programa koji bi im to olakšavao. U tom trenutku zapravo su bili udareni temelji današnjeg Baloo Solutionsa. Već nakon godine dana čistog programiranja, nastala je baza i okosnica programa koja je tada imala nekoliko funkcija – evidencija članova, registar članova te evidencija prisutnosti članova, odnosno funkcije koje su trebale za klubovima te koje su im stvarale "problem".

Inovativnost
"Smatrao sam da program nudi neke ‘basic‘ stvari koje bi mogle biti zanimljive kako udrugama, tako i sportskim klubovima te sam se odlučio s relativno malim ulaznim sredstvima osnovati obrt, budući da sam imao završen fakultet te mi se to učinilo kao najbolji izbor", prisjeća se Jurica, ne zaboravljajući teškoće s početka poslovanja i "porođajne muke" ulaska u svijet poduzetništva u kojem se ova nova belišćanska tvrtka s novim proizvodom tek trebala dokazati.

"Ono čime se zaista ponosimo jest podatak da, iako je na tržištu postojalo dvije-tri tvrtke koje se bave ovim segmentom poslovanja, mi smo bili i ostali predvodnici u izradi novih rješenja. Možemo se čak poslužiti i riječju inovacija, budući da stalno nudimo veliki broj funkcionalnosti u kojima prednjačimo na tržištu. Svakodnevno razvijamo nove ideje kako bismo svim sportovima omogućili jednostavno i kvalitetno vođenje klubova i administracije koja nikako ne bi trebala biti problem djelatnika, jer nit vodilja u cijelom ovom poslu nam je - što manje vremena provoditi uz računalo, a više uz članove i aktivnosti", poručili su mladi IT stručnjaci iz Belišća.

Lidija Aničić
RASPROSTRANJENI U HRVATSKOJ, CILJ JE ŠIRENJE U INOZEMSTVO
Tijekom godina, program je doživljavao brojne promjene, kako funkcionalne, tako i promjene dizajna, da bismo došli do današnje brojke od više od 50 klubova koji koriste njihov program, nekoliko nacionalnih i županijskih saveza, fitness centara te suradnja s nekoliko privatnih tvrtki. Samo je u Osijeku desetak klubova i fitness centara koji koriste program, a njima su se pridružili i klubovi iz Donjeg Miholjca, Đakova, Cerne, Valpova. No, perspektivni dvojac svoju je poslovnu priliku vidio i iskoristio ne samo izvan regije i zemlje, nego i kontinenta. “Poslovanje naše tvrtke rasprostranjeno je zaista diljem Hrvatske, od Vukovara do Istre i Dalmacije, a naš se program koristi i u Bosni i Hercegovini, kao i Srbiji. Upita iz susjednih zemalja sve je više i to nas iznimno raduje, jer smo pred sebe postavili zaista ambiciozne ciljeve za budućnost. Posebno bismo naglasili kako se program koristi i u vrlo udaljenim zemljama: Ujedinjenim Arapskim Emiratima te SAD-u. Prije nekoliko tjedana zaključili smo i počeli jednu predivnu priču i suradnju s našom proslavljenom i jednom od najtrofejnijih hrvatskih karatistica - Jelenom Kovačević Herrerom, koja je jedna od vodećih osoba karate kluba No Kachi te Jelenom Vukas, višestruka prvakinja Hrvatske, osvajačica medalja s brojnih međunarodnih natjecanja i voditeljica taekwondo kluba Orion iz Sesveta. Već smo započeli i temu eventualnog proširenja našeg poslovanja te prilagodbe softvera u SAD-u, što nam je isto jedan od važnijih ciljeva poslovanja”, otkrivaju mladi Jurica Cindori i Igor Mijatov iz Baloo Solutionsa.
“Predvodnici smo vala mladih poduzetnika koji u Slavoniji vide priliku i odavde osvajaju svijet”
Možda ste propustili...

NOVI SAZIV ČINIT ĆE I 37 ŽENA, SAMO JEDAN ZASTUPNIK MLAĐI OD 30 GODINA

U Saboru najviše zastupnica dosad

Najčitanije iz rubrike