Regija
ŽUPANJSKI VIROVI 2020. - VJEŽBA SUSTAVA CIVILNE ZAŠTITE

U Županji uspješno odrađena potraga za nestalom osobom
Objavljeno 17. listopada, 2020.

Na području šume Kusare, u okruženju Lovačke kuće Županja, uspješno je odrađena terensko-pokazna vježba sustava civilne zaštite “Potraga za nestalom osobom - Županjski Virovi 2020.”. Vježba je pokazala dobru pripremljenosti, suradnju i koordiniranost svih operativnih snaga sustava civilne zaštite grada Županje, a svi sudionici vježbe spremnost u slučaju potrebe uspješno djelovati na terenu. Tema je bila potraga, pronalazak i spašavanje ozlijeđene osobe izvan urbanog područja, s ciljem provjere sposobnosti organizacije i vođenja potrage, osposobljenosti i uvježbanosti dijela operativnih snaga lokalnog i županijskog sustava civilne zaštite.

A sve je krenulo jutros u 9 sati kada je Županijski centar 112 Vukovar zaprimio poziv dezorijentirane i uspaničene muške osobe, koja se na području šume Kusare izgubila i teže ozlijedila. Odmah su o svemu obaviješteni OKC PU Vukovarsko-srijemske i voditelj Službe CZ-a Vukovar, a potom i gradonačelnik Županje Davor Miličević.

U 9,10 sati je stigao zahtjev OKC-a za lociranje broja pozivatelja te organiziranje potrage za izgubljenom i ozlijeđenom osobom. Gradonačelnik je donio odluku o aktiviranju dijela operativnih snaga sustava CZ-a grada Županje i organizirana  je koordinirana potražna akcija, koja je uspješno privedena kraju. Izgubljena i teže ozlijeđena osoba je pronađena i zbrinuta, pružena joj je prva pomoć i transportirana je do najbliže zdravstvene ustanove. 
Organizatori pripreme i sudionici vježbe bili su Grad Županja, Služba civilne zaštite Vukovar, Postaja granične policije Županja, HGSS - Hrvatska gorska služba spašavanja, DVD Županja, Postrojba civilne zaštite Grada Županja, Lovačka udruga Gaj i Športsko- ribolovno društvo Sava.

Pokazne vježbe, kako ističu u Ravnateljstvu Civilne zaštite MUP-a, najsloženiji su i najučinkovitiji oblik provjere osposobljenosti, opremljenosti, planskih dokumenata i djelovanja operativnih snaga i sudionika sustava CZ-a. Provode se u uvjetima simuliranih prirodnih i tehničko-tehnoloških nesreća, kako bi se postigla maksimalna razina pripravnosti s ciljem pružanja efikasne potpore ugroženom stanovništvu.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

VATROGASTVO PRED NOVIM IZAZOVIMA

Zbog korone i potresa puno više intervencija

GRADSKE STIPENDIJE KREĆU SE OD 400 DO 800 KUNA

Županja stipendira sve studente

ULAŽU U MODERNIZACIJU, STRUČNA USAVRŠAVANJA I PROŠIRENJE PROSTORA

Našička bolnica prije 50 godina počela s 4, a danas ima 11 odjela

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NJEMAČKI PRODUCENTI SNIMILI REPORTAŽU O DONJEM MIHOLJCU

Za goste grofovski gulaš prema receptu iz 1901. i kruh s vrganjima i panjevčicama

2

2.VINKOVAČKI FESTIVAL ŠUNKE, VINA, RAKIJE I KULENA

Otočanka Josipa Spajić odličnim kulenom do titule šampiona

3

U EKONOMSKOJ ŠKOLI U JAKNAMA JER GRIJANJE NE RADI

Od 26. listopada nastava opet online do uspostave grijanja