Novosti
EUROPARLAMENTARCI O VAŽNOJ RASPRAVI

Kreće velika reforma europske poljoprivrede
Objavljeno 17. listopada, 2020.
Glavak: Bitno je zaštititi milijune OPG-ova * Hrvatska može računati na pet milijardi eura za sufinanciranje ruralnog razvoja

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je online konferenciju za medije o planovima za održiviju, otporniju i fleksibilniju poljoprivrednu politiku Europske unije o kojima će se raspravljati i glasati na predstojećoj plenarnoj sjednici.

Naglasak na mladima
Sunčana Glavak (HDZ/EPP) istaknula je kako će se zastupnici izjašnjavati o tri izvješća iz područja poljoprivredne politike EU-a: strateškim planovima koje izrađuju države članice, financiranju i upravljanju te zajedničkoj organizaciji tržišta. Glavak je uvodno o poljoprivrednoj politici rekla kako je 2006. u EU-u bilo više od deset milijuna poljoprivrednih gospodarstva, od kojih su većinu činili OPG-ovi, te kako je većina članova bila prosječne dobi 65 godina. "Poljoprivredni sektor u Europi je snažan i održiv te moramo zaštiti milijune OPG-ova koji održavaju na životu ruralne zajednice i osiguravaju radna mjesta. Tu se posebno referiramo na mlade, za koje želimo da ostanu u ruralnim područjima. Također želimo zadržati što veću proizvodnju visokokvalitetne hrane te stvarati održiviju poljoprivredu, ne želimo previše zabrana i regulative, nego stvaranje održivog i poticajnog okruženja. Borit ćemo se protiv pravila koja bi dovela do gašenja proizvodnje. Hrvatska u idućem razdoblju može računati na pet milijardi eura za sufinanciranje ruralnog razvoja", rekla je Glavak, upozorivši da se godišnje u EU-u baci čak 88 milijuna tona hrane, ili 173 kilograma po osobi.

Ruža Tomašić (HKS/EKR) rekla je kako je nedovoljna generacijska obnova jedan od najvećih izazova s kojima se suočava poljoprivreda u EU-u te da se broj poljoprivrednika stalno smanjuje. Smatra da treba poticati tehnološke inovacije koje mogu biti pokretač promjena na tržištima rada u poljoprivredi te kako zajedničko tržište treba urediti i donijeti interventne mjere, izvozne subvencije i tržišne standarde. Podsjetila je da je bila izvjestiteljica u sjeni u prošlom sazivu EP-a za izvješće o zajedničkoj organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda, za koje se sada, u nešto izmijenjenom obliku, traži potpora većine na plenarnoj sjednici. "Zajednička organizacija tržišta poljoprivrednih proizvoda, između ostaloga, obuhvaća pitanje javnih intervencija i potpora za privatno skladištenje, izvanredne mjere u slučaju tržišnih poremećaja, izvozne subvencije i tržišne standarde", kaže Tomašić.

Vizni reciprocitet
Osim zajedničke poljoprivredne politike na dnevnom redu plenarne sjednice naći će se i rasprave o digitalnim uslugama te zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Europarlamentarac Alex Agius Salliba (S&D, Malta) istaknuo je da prijedlog o boljem funkcioniranju zajedničkog tržišta i zaštiti potrošača na internetu, o kojem će se također izjašnjavati zastupnici, obuhvaća preporuke o privatnosti, transparentnosti, sigurnosti proizvoda te učinkovitoj primjeni novih pravila. Rekao je kako je postojeća zakonska regulativa zastarjela, jer se donosila prije dva desetljeća, u doba kada su neki od današnjih internetskih divova bili tek u povojima, a mnogi nisu ni postojali. "Digitalne platforme danas su ključne za poslovanje i svakodnevicu i stoga trebamo nova suvremena pravila", zaključio je Agius Saliba. Dodao je kako je temeljno načelo koje se predlaže da prava potrošača na internetu budu izjednačena s onima koja imaju kada kupuju u običnim trgovinama. Izdvojio je i činjenicu da bi nova pravila trebala biti obvezujuća i za tvrtke sa sjedištem izvan EU-a koje posluju na europskom tržištu.

Na dnevnom redu plenarne sjednice od 19. do 23. listopada je i program rada Komisije za 2021. godinu, niz vanjskopolitičkih tema te pitanje viznog reciprociteta sa Sjedinjenim Državama, zbog činjenice da za četiri zemlje članice Europske unije, među kojima je i Hrvatska, režim još uvijek nije liberaliziran. Zbog epidemiološke situacije plenarna sjednica održat će se na daljinu.

Igor Bošnjak
MJERE KOD POREMEĆAJA TRŽIŠTA
Meni je najvažnije bilo da se uspostave mjere u slučaju poremećaja tržišta. Dakle, potrebno je omogućiti brzu provedbu mjera koje su prilagođene za svaku posebnu situaciju, sektor i sezonu te imaju vrijeme trajanja. Kao, primjerice, sada s koronakrizom, ističe Ruža Tomašić. Kaže kako nova politika treba poboljšati rad poljoprivrednika. Istaknula je i kako je upitala Europsku komisiju što se čeka s priznavanjem hrvatskog prošeka, jer njegovi proizvođači teško posluju iako je riječ o našoj tradicionalnoj proizvodnji koja pridonosi generacijskoj obnovi.
Najčitanije iz rubrike