Kultura
1. BEETHOVEN KLAVIRSKI MARATON

Maraton su nastupima otvorile mlade snage
Objavljeno 10. listopada, 2020.
Drugi su krug činili međunarodno priznati pijanisti iz Srbije, Crne Gore, Mađarske/Rumunjske, Austrije, Francuske, Rusije...

Jedinstveni Beethoven međunarodni klavirski maraton u organizaciji Odsjeka za instrumentalne studije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku održan je u prostoru Arheološkog muzeja Osijek. Cjelodnevni program okupio je brojne pijaniste koji su izveli cjelokupni opus Beethovenovih sonata skladanih za klavir u razdoblju od 1795. do 1822.


Maraton su svojim nastupima otvorile mlade snage - učenici srednjih glazbenih škola i studenti klavira. U povodu 250. godišnjice rođenja jednog od najvećih imena u povijesti glazbe prva je zasvirala Tonka Kladarić. Učenica Glazbene škole Franje Kuhača Osijek publici se predstavila u izvedbi Sonate op. 10/1, a nakon nje za klavir je sjeo polaznik Glazbene škole Pavla Markovca Zagreb, Ruben Hudoba.

Utjecaj Mozarta i Haydna


- Atmosfera u AMO-u bila je jako dobra i sve je odlično organizirano, tako da sam se vrlo ugodno osjećao za vrijeme nastupa i zadovoljan sam svojom izvedbom. Odsvirao sam Sonatu op. 10/3, jednu od sonata iz ranije Beethovenove faze, dok je bio pod utjecajem Mozarta i Haydna. Riječ je o jednoj od najvećih sonata tog opusa - jedina je četverostavačna - i drugi stavak jedan je od najljepših stavaka takve forme - nakon nastupa rekao je Ruben.


Sonate op. 78 i op. 57 "Appassionata" izveo je Zvjezdan Vojvodić, učenik zagrebačke Glazbene škole Vatroslava Lisinskog, a zatim su na red došli studenti osječke Akademije Kristina Hegeduš (Sonata op. 14/2), Klara Sironić (Sonata op. 17/1) i Mihovil Begović (Sonata op. 27/2), te oni Muzičke akademije Zagreb, Arsen Dalibaltayan (Sonata op. 26) i, za kraj prvog kruga maratona, Stipe Prskalo (Sonata op. 7).


Drugi su krug činili međunarodno priznati domaći pijanisti, ali i majstori klavira iz Srbije, Crne Gore, Mađarske/Rumunjske, Austrije, Francuske i Rusije/Velike Britanije. U poslijepodnevnim satima, u online dijelu programa, sa snimkama napravljenim ekskluzivno za ovaj maraton osječkoj su se publici predstavili pijanisti koji zbog aktualnih okolnosti nisu bili u mogućnosti nastupiti u AMO-u: Aleksandar Đermanović (Sonate op. 2/3 i op. 101), Marijan Đuzel (Sonate op. 2/2 i op. 31 br. 1), Bojan Martinović (Sonate op. 49/2, op. 81a "Les adieux" i op. 90) i Dinara Klinton (Sonate op. 2/1, op. 10/2 i op. 13 "Pathétique"). Taj je dio programa također uključivao i projekciju za povijest klasične glazbe iznimno važne snimke Wilhelma Kempffa iz 1964. u izvedbi Sonate op. 106 "Hammerklavier".

Čast i zadovoljstvo


U večernjem su, pak, dijelu posjetitelji imali priliku uživo pogledati i poslušati nadahnute izvedbe Petana Klasana (Sonate op. 54 i op. 110), Sanje Sodad (Sonate op. 31/2, op. 31/3 i op. 79), Zoltána Thurzóa (Sonate 14/1, op. 22 i op. 53 "Waldstein"), Daniela Detonija (Sonate op. 28 i op. 109) i Vladimira Miloševića (Sonate op. 49/1 i op. 111).


- U dosadašnjem tijeku karijere izvodio sam 26 od ukupno 32 Beethovenove sonate. Večeras sam ih izveo tri i mogu reći da mi je bila velika čast i zadovoljstvo nastupiti na važnom glazbenom događaju kao što je ovaj međunarodni maraton. Nadam se da je publika uživala u jednakoj mjeri kao što sam uživao ja dok sam svirao na sjajnom klaviru u AMO-u. Ovo je ujedno i moj prvi posjet Osijeku i moram istaknuti da su svi ljudi koje sam ovdje upoznao vrlo ljubazni - dojmovi su cijenjenog mađarsko-rumunjskog pijanista Zoltána Thurzóa.
Subotnjim maratonom AUK, kao i sam Osijek, pridružio se brojnim relevantnim glazbenim centrima svijeta (Bonn, Beč, Pariz, Madrid, Melbourne, New Yersey, Rim...) u ovoj godini obilježavajući 250. godišnjicu rođenja Ludwiga van Beethovena. Zbog još uvijek dijelom restriktivne situacije - kapacitet AMO-a bio je ograničen na 70-ak mjesta - maraton je išao uživo i na društvenim mrežama AUK-a.

Danijel Miklić

Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike