Novosti
AFERA JANAF

Stati na kraj curenju informacija
Objavljeno 21. rujna, 2020.
Ako nam svaka istraga na kraju bude probijena, onda to upućuje na to da nešto unutar institucija koje se time bave nije posloženo kako treba, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković u ponedjeljak u emisiji "S Markova trga" na Hrvatskom radiju komentirajući probijanje mjera u aferi "Janaf". Jandroković je podsjetio da se slično dogodilo u slučaju afera "SMS" i "Vjetroelektrane".


- To nije dobro i očekujem od mjerodavnih državnih institucija da utvrde što se dogodilo i da pronađu krivce. Jer ako nam svaka istraga na kraju bude probijena, onda to upućuje na to da nešto unutar institucija koje se time bave nije posloženo kako treba - rekao je Jandroković. Komentirajući izjavu predsjednika Zorana Milanovića, koji je rekao da je uhićenja trebalo započeti i ranije, Jandroković je kazao da Milanović prkosi odlukama Stožera civilne zaštite kad je riječ o epidemiji, a sada komentira i istragu i nudi svoja rješenja. Dodao je da bi mnogo bolja poruka bila da državni vrh da jasnu i nedvosmislenu potporu institucijama koje se time bave.


Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović tendencioznom je ocijenio izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji je u povodu afere "Janaf" izjavio da mu nije jasno zašto direktor Janafa Dragan Kovačević i poduzetnik Krešo Petek nisu uhićeni tijekom primopredaje 1,96 milijuna kuna mita, nakon što je policija snimila okolnosti tog događaja. "Predsjednik je tu izrazio direktno, vjerojatno, vlastiti stav. Mi vjerujemo u institucije države i vjerujemo da znaju što rade i da je sve što su radile imalo smisla", rekao je Aladrović.
Mišel Jakšić, predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe, gostovao je u Newsroomu televizije N1, gdje je govorio o najavljenoj Vladinoj strategiji koja bi trebala pomoći u borbi protiv korupcije te o aferi "Janaf". "Ono što danas mogu reći u ime SDP-a, s obzirom na to da vodimo i Odbor za pravosuđe i Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, curenje informacija bit će tema tih odbora već ovoga tjedna. Ako želimo vratiti vjeru u institucije, onda nekim stvarima moramo stati na kraj", rekao je. V.T.
Možda ste propustili...